Mag een hond druiven eten?

Laatste update: 26 mei 2022
mogen honden druiven eten

Een portie druiven voor je hond kan anders uitpakken dan bij het baasje. Wij mensen zijn vaak gek op deze kleine, ronde vrucht. Hij is gemakkelijk mee te nemen, blijft relatief lang goed en zit boordevol goede voedingsstoffen.

Maar gelden deze positieve punten ook wanneer je hond druiven eet? Of zijn druiven zelfs gevaarlijk voor je viervoeter? Lees hier alles over het voeren van druiven aan je hond.

Druiven voor je hond

Druiven voor je hond kopen klinkt misschien als een goed idee. Deze vrucht is onverminderd populair bij ons mensen en dat is niet voor niets!

Druiven zijn heerlijke besvruchten die behoren tot de wijnstokfamilie. Ze groeien aan trossen en komen voor in de kleur wit (lichtgroen), rood en donker blauw-paars. Druiven zijn ovaal gevormd en per vrucht zo’n 18 tot 23 mm in lengte.

In Nederland is de druif heel populair. Je verwerkt hem gemakkelijk in smoothies, ze zijn handig in porties te verdelen en mee te nemen. Ook kun je het schillen achterwege laten: gewoon afspoelen onder de kraan en klaar!

Hiernaast zit de druif boordevol vitaminen en mineralen, zoals:

  • Calcium (17 mg)
  • Fosfor (25 mg)
  • IJzer (0,2 mg)
  • Kalium (234 mg)
  • Koper (0,11 mg)
  • Magnesium (9 mg)
  • Vitamine B6 (0,1 mg)
  • Vitamine C (2,5 mg)
  • Vitamine E (0,3 mg)
  • Zink (0,21 mg)

Ook koolhydraten (16,8 gr) en voedingsvezels (1,8 gr) zijn rijkelijk aanwezig.

Maar zoals met zoveel producten waar wij mensen van smullen, kan een portie druiven voor de hond heel anders aflopen. Deze zijn namelijk ontzettend giftig voor hem!

Hoe zit dit?

Lees ook: Mag een hond banaan eten?

Zijn druiven gevaarlijk voor honden?

Om maar eerst antwoord te geven op de gestelde vraag: ja. Druiven en aanverwante producten zijn ontzettend gevaarlijk voor je hond. Dit betekent dus niet alleen de druif, maar ook krenten, rozijnen en alles waar dit in verwerkt zit.

Maar hoe je hond deze vergiftiging precies oploopt, is nog niet bekend. Er zit dus een stofje in druiven, waardoor je hond heel, heel erg ziek wordt. Maar welk onderdeel van de vrucht hier de boosdoener van is en waarom dit tot een vergiftiging leidt, is helaas nog een mysterie.

Deze vergiftiging levert echter acuut nierfalen op bij je hond. Dit is een zeer ernstige aandoening die in korte tijd kan ontstaan. Er gaat een groot deel van de nierfunctie (onherstelbaar) verloren en de hond moet dan ook zo snel mogelijk op de intensive care van een dierenkliniek zijn.

Symptomen van een druivenvergiftiging

Bij hoeveel druiven je hond last krijgt van de vergiftiging, hangt af van het lichaamsgewicht van je viervoeter en het aantal gegeten druiven. Helaas kan het aanhoudend eten van (te) weinig druiven ook leiden tot chronische nierproblemen.

Hierbij wordt de functie langzaam maar zeker minder, waarna op een gegeven punt nierfalen optreedt.

Bij een druif vergiftiging, zien we vaak in de eerste 24 uur de volgende symptomen:

  • Braken
  • Diarree
  • Verminderde eetlust
  • Sloomheid
  • Lethargie (slaapzucht)
  • Buikpijn

Later treden ook de volgende symptomen op:

  • Uitdroging
  • Slechte adem
  • Veel drinken
  • Vaker plassen, maar minder urineproductie
  • Gewichtsverlies

Deze klachten kunnen levensbedreigend zijn, wanneer er niet snel genoeg medische hulp verleend wordt.

Wanneer moet ik naar een dierenarts?

Het belangrijk om zo snel mogelijk na de inname van de druiven contact op te nemen met een dierenarts. Nierfalen is namelijk een zeer ernstige aandoening. Het kan binnen korte tijd zo om zich heen gegrepen hebben dat het lichaam hier niet meer bovenop kan komen.

Let op: het kan dus zijn dat je hond wel vaker wat druif binnenkrijgt en geen symptomen vertoont. Dit betekent echter niet, dat dit geen aanslag op zijn nieren pleegt. Maar wel, dat het nierfalen misschien niet acuut op zal treden na het eten van de portie, maar wel chronisch!

Hoe wordt een druivenvergiftiging behandeld?

Allereerst zal de dierenarts de hond zo snel mogelijk laten braken. Vervolgens wordt er actieve koolstof toegediend om de schadelijke stof in te kapselen. Dit voorkomt dat het lichaam nog meer van de toxische stoffen opneemt.

Vervolgens wordt de hond aan het infuus gelegd, om het bloed te ontdoen van alle giftige stoffen. Niet alleen van de druif, maar ook vanuit het hele lichaam. Want wanneer de nier niet meer werkt, wordt het bloed niet meer gezuiverd.

Hierdoor hopen de afvalstoffen zich op, wat de hond in korte tijd in een levensbedreigende situatie kan brengen.

Vervolgens wordt 72 uur lang het bloedbeeld in de gaten gehouden. Hoe staat het met het zoutgehalte (elektrolyten)? En zijn de waarden van nierproducten zoals ureum en creatinine hoog?

Zijn deze waarden na drie dagen nog goed, dan kan men ervan uitgaan dat de hond er weer bovenop zal komen. Er is dan niets mis gegaan en de hond zal mogelijk gewoon gezond blijven.

Maar is er reeds schade aan de nieren opgetreden? Dan zal de ernst hiervan de prognose geheel beheersen.

De dierenarts kan hiervan een indicatie geven. Het is dan echter erop of eronder, waarbij men met medicatie en het infuus zal proberen de nierfunctie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Hoe voorkom je een druivenvergiftiging?

Een vergiftiging zoals deze voorkomen, klinkt vrij simpel. Laat je hond nooit, maar dan ook nooit in de buurt komen van dit fruit en gerelateerde producten.

Het gaat hierbij om druiven, rozijnen en krenten. Zorg ervoor dat druiven voor je hond onbereikbaar zijn, dus ook bij producten zoals bijvoorbeeld krentenbollen, krentenbrood, oliebollen, maar ook je zelfgemaakte smoothie met druif!

Leer je hond om niet gelijk op dingen aan te vallen wanneer jij iets laat vallen. Er zijn meer producten schadelijk voor je hond, dan je zou denken. Veel eten dat voor ons lekker of gezond is, kan voor de hond dodelijk zijn.

Wees je hiervan bewust.

Vooral met kinderen in de buurt kan dit een aandachtspunt zijn. Ze zijn klein, delen misschien graag met de hond en laten nog wel eens iets vallen.

Hap! Weg druif of pakje krenten.

Hierbij is de beste maatregel om het gewoon niet in huis te halen. Dan kan het ook niet fout gaan!