Mag mijn hond watermeloen eten?

Laatste update: 24 mei 2022
mag een hond watermeloen eten

Je hond watermeloen geven is een lekker frisse snack bij heet weer. Ook kan dit helpen bij het binnenkrijgen van voldoende vocht.

Ook al eet je hond voornamelijk vlees, zo’n lekker stukje fruit gaat er meestal ook wel in!

Mag je hond gewoon watermeloen eten, net als wij? Kan hij hier allergisch voor zijn? En is de schil niet gevaarlijk? Lees hier alles over het geven van watermeloen aan je hond.

Je hond watermeloen geven

Je hond watermeloen geven is een frisse afwisseling op het dieet. Je hond mag niet alle soorten fruit, hij is dan ook niet gemaakt om koolhydraten en plantaardig weefsel te verteren. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij het voeren van watermeloen.

Watermeloen is een soort fruit dat over het algemeen zeer gewaardeerd wordt door mensen. Vooral bij warm weer is dit een heerlijk frisse, dorstlesser vol vitaminen. Onze dieren echter, vinden het helemaal niet erg om soms met ons mensen-menu mee te eten.

Een zoet, sappig stuk fruit gaat er dus bij menig hond wel in. Maar kan dit wel?

Wat eet een hond?

Je zult vast weten, dat onze hond afstamt van de wolf. Dit machtige roofdier doet zich te goed aan allerlei wild. Van hazen en gevogelte tot herten en zwijnen.

Onze moderne hond is doorgaans alleen maar gewend om op een snack of speeltje te jagen. Ze krijgen twee keer per dag een bak voer voor hun neus en kijken geregeld de baas lief aan voor iets extra’s.

Maar is dit wel zo verantwoord?

Wij mensen zijn alleseters, wat betekent dat we zowel dierlijk als plantaardig materiaal kunnen verteren. Onze hond is echter, net als zijn voorouder, een ‘echte vleeseter’. Dit noemen we ook wel een carnivoor.

Het hele lichaam van de hond is er dan ook op gebouwd om vlees te verteren. De maag is groot en het darmstelsel is een stuk korter dan bij planten- en alleseters. De hond heeft dan ook geen lange verteringstijd en scala aan darmbacteriën nodig om de stugge plantencellen te verteren.

Dit betekent, dat groente en fruit over het algemeen slecht verteerd worden door je hond. De plantencellen worden niet of nauwelijks afgebroken, waardoor de voedingsstoffen ongebruikt het lichaam weer verlaten in de vorm van afval (ontlasting).

Wil je graag groenten en fruit aan je hond geven, dan is het belangrijk dit eerst te stomen of te pureren. Zo worden de celwanden kapot gehakseld of slapper gemaakt, zodat de vertering van je viervoeter voldoende is om bij de nutriënten te komen.

Maar moet dit ook bij meloen?

Hoeveel watermeloen mag mijn hond?

Bij je hond watermeloen geven hoef je niet te stomen of te pureren. Kleine stukjes maken van de vrucht is voldoende. Zo waardeert je hond de snack meer; vaker een klein stukje lijkt meer dan één groot stuk.

En je hebt minder kans dat het grote, onverteerbare stuk fruit de darmen irriteert.

Dit kan namelijk voorkomen, omdat fruit niet of nauwelijks in het natuurlijke dieet van je hond zit. Grote, herhaaldelijk terugkerende stukken fruit kunnen niet verteerd worden door de darm, waardoor er irritatie kan ontstaan. Dit kan tot buikkrampen, een opgeblazen buik, winderigheid en diarree leiden.

Sommige honden ontwikkelen zelfs een overgevoeligheid of allergie hierdoor. Het lichaam weet niet wat het met dit product aanmoet, en stuurt het afweersysteem erop af. Hierdoor kan je hond maag-darmklachten krijgen, maar ook jeuk en huiduitslag.

Houd je dier altijd goed in de gaten. Je viervoeter kan klachten ontwikkelen na de eerste portie, maar ook pas na een aantal jaar.

Hiernaast is het belangrijk dat je hond voldoende voedingstoffen binnenkrijgt via zijn dieet. Zo’n zoete waterbom is heerlijk, maar zijn menu dient grotendeels uit vlees en vleesgerelateerde producten te bestaan.

Een watermeloen bestaat echter vooral uit water. In 100 gram van deze vrucht zit namelijk wel 89,3 gram vocht!

Kun je eigenlijk de hele vrucht aan je hond geven, zonder risico?

Is de schil van watermeloen gevaarlijk?

Je hond watermeloen geven is niet zonder risico’s. Vaak wordt gewaarschuwd voor de schil of klokhuizen van specifieke fruitsoorten. Watermeloen is gelukkig geheel veilig om te geven, maar kent wel enkele aandachtspunten.

Schil

Om ons fruit vrij te houden van ongedierte, wordt tijdens het telen bestrijdingsmiddel gebruikt. Dit is gif, wat op de schil van het fruit belandt en ongenode gasten doodt of op afstand houdt.

Daarom wordt geadviseerd om fruit en groente indien mogelijk te schillen voor consumptie. In de schil zou namelijk de hoogste concentratie gif zitten, dat overblijft van het bestrijdingsmiddel. Dit is niet goed voor onze gezondheid, ook al is het misschien maar aanwezig in kleine hoeveelheden.

Better safe than sorry!

Pitten

Ook de pitten van de meloen zijn een aandachtspunt. Deze zijn in principe veilig, maar kunnen bij hoge inname voor verstopping in de darm zorgen. Het is namelijk stug, onverteerbaar materiaal voor je hond.

En wat voor ons een kleine pit lijkt, kan voor onze honden toch aardig groot zijn. Kijk maar eens goed naar de platte, langwerpige pitten. Ze zijn vooral richting het midden van de meloen zeer rijkelijk aanwezig.

Bij een goede hap, kan je hond dus best veel van dit stugge materiaal binnenkrijgen. Daarom is het beter deze pitjes vóór het voeren aan je hond te verwijderen.