Verstopping hond (obstipatie): oorzaken, behandeling en voorkomen

Laatste update: 2 juli 2019
obstipatie hond

Net als bij zijn baasje, kan het maag-darmstelsel van je hond verstopt raken.

Soms is dit snel en spontaan weer voorbij, soms heeft het lichaam wat hulp nodig.

Waarom krijgt je hond verstopping?

En kan dit gevaarlijk voor hem zijn?

In dit artikel vertellen we je alles over verstopping bij de hond.

Wanneer heeft mijn hond verstopping?

Wanneer je hond verstopping heeft, noemen we dat ook wel ‘obstipatie’. Dit betekent, dat iets in het maag-darmkanaal ervoor zorgt dat je hond niet (goed) meer kan poepen.

Verstopping komt vaker voor bij oudere honden. Ook kan je hond vanaf zijn puppytijd hiervoor gevoelig zijn. De één komt het nooit tegen in zijn leven, de ander heeft het om de haverklap.

Verstopping lijkt op het eerste gezicht onschuldig. Toch kan het in korte tijd voor ongemak en onrust zorgen bij je hond. Stel je voor: je moet heel nodig, maar je kunt niet!

Verstopping kun je herkennen door samengeklonterde ontlasting rond de anus, onsuccesvol ontlastingsgedrag en algehele onrust. Na een tijd kan je hond zich naar gaan voelen en misselijk of lethargisch gedrag vertonen. Ook overgeven kan hieruit voorkomen.

Maar hoe loopt een hond verstopping eigenlijk op?

Hoe krijgt mijn hond verstopping?

De manieren waarop een hond verstopping krijgt, lopen nogal uiteen. Soms zijn ze makkelijk te herleiden, soms moeilijk. We zetten de belangrijkste lichamelijke redenen voor je op een rij.

Anale problemen

Sommige rassen, zoals Duitse Herders, krijgen een ontsteking die voor pijnlijke wondjes rond de anus zorgt. Hierdoor doet het poepen pijn en kan de anus onvoldoende ontspannen. Deze ontsteking kan alleen bij een dierenarts opgelost worden.

Hernia

Sommige oudere dieren krijgen last van hun achterste ruggenwervels en de spieren bij het bekken. Hierdoor kunnen ze niet meer goed ontspannen of persen. Vervolgens blijft ontlasting achter in het darmkanaal, dat indroogt.

Littekenweefsel

Ook de darm zelf kan vernauwd zijn, bijvoorbeeld door littekenweefsel. Als je hond ontstekingen of poliepen gehad heeft, kan het weefsel van de darm verstoord zijn en zijn werking verliezen. Ook eerdere invaginaties, in elkaar geschoven darmen, kunnen later tot verstoppingen leiden.

Vergrote prostaat

Ongecastreerde reuen kunnen problemen krijgen met hun prostaat. Hierbij hebben ze soms ook klachten zoals blaasontsteking. Hiernaast kan de darm dichtgedrukt worden door een ontsteking (gezwollen weefsel) of een tumor. Deze zwellingen kunnen ervoor zorgen dat je hond verstopping krijgt.

Verteringsproces

Sommige honden, vaak de wat oudere, hebben een minder snelle en efficiënte maag-darmwerking dan anderen. Wanneer de uitwerpselen te lang in de darm blijven zitten, drogen ze uit en worden ze hard. Zo wordt het lastig om ze uit het lichaam te krijgen en hopen de kleine, harde drolletjes zich op.

Kan mijn hond verstopping krijgen door zijn dieet?

Naast lichamelijke redenen, heeft de kans op verstopping alles te maken met wat je hond zoal binnenkrijgt. We geven je de vier belangrijkste voedingsoorzaken.

Gras, haren en zand

Zorg ervoor dat je hond zo min mogelijk gras, haren en zand binnenkrijgt. Dit kan voor stugge, onverteerbare bollen in de maag zorgen die het darmkanaal blokkeren.

Onverteerbaar object

Soms heeft je hond een object doorgeslikt, dat moeilijk of niet te verteren is voor het lichaam. Denk hierbij aan een speeltje, maar ook huis- tuin en keukenspullen die binnen bereik lagen. Het object kan, wanneer het groot genoeg is, het maag-darmkanaal blokkeren.

Teveel calcium

Ook kan je hond verstopping krijgen door teveel botten in het dieet, zonder genoeg spierweefsel erbij. Door alle calcium uit de botten gaan de uitwerpselen in de darm uitdrogen. Dit hoopt zich op en zorgt voor blokkades.

Te weinig vezels

Wanneer je hond te weinig vezels binnenkrijgt via zijn dieet, wordt de darm niet actief geprikkeld. Wanneer het voedsel te makkelijk verteerbaar is, wordt de darm ‘lui’ en gaat verminderd werken. Hierdoor wordt het verteerde voedsel slechter door de darm vervoerd en kan onderweg uitdrogen en blokkeren.

Wanneer heeft mijn hond medische hulp nodig?

Een verstopping lijkt onschuldig, maar kan op den duur grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Kan je hond al 24 uur niet goed poepen? Zie je iets vreemds bij of in zijn anus? Ga hier nooit zelf mee aan de slag en bezoek een dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Wanneer je hond verstopping heeft, is het niet alleen belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Na een periode van verstopping, kunnen ook andere organen problemen ondervinden van de blokkade.

Door de ophoping van uitwerpselen kan bijvoorbeeld de nier overwerkt raken, omdat alle toxische stoffen in het lichaam blijven. De nier zal proberen het lichaam zoveel mogelijk te zuiveren. Wanneer de ontlasting echter niet verdwijnt, wordt dit onmogelijk.

De dierenarts zal röntgenfoto’s maken en bloedonderzoek uitvoeren om de verstopping in kaart te brengen. Wanneer je hond verstopping heeft, kunnen de darmen geheel stil gaan liggen. Hiervoor zal de dierenarts aan de buik luisteren met de stethoscoop of er verteringsgeluiden te horen zijn.

Afhankelijk van wat er door de dierenarts gevonden wordt, krijgt je hond dieetadvies of medicatie mee naar huis. In sommige gevallen moet de hond geopereerd worden.

Hoe voorkom je verstopping bij je hond?

Sommige honden houden hun leven lang problemen met verstopping, anderen maken het nooit mee. Hoe voorkom je verstopping? En waar moet je op letten, wanneer bij je hond verstopping op de loer ligt?

Castratie

Wanneer je de hond castreert, heb je verminderde kans op prostaat problemen. Hierdoor neemt het risico op verstopping af.

Dieet

Laat je hond altijd wennen aan het verteren van botten, begin met makkelijke voeding zoals kippen-nekken. Teveel calcium leidt tot indroging van de ontlasting.

Olie

Om de stoelgang te bevorderen, kun je een theelepel olijfolie door het eten van je hond mengen. Dit is niet alleen goed voor zijn vacht en huid, het helpt ook om soepele ontlasting te bevorderen.

Vezels

Zorg dat je hond voldoende vezels binnenkrijgt. Twijfel je hieraan, omdat je hond bijvoorbeeld veel vlees of makkelijk te verteren brokken krijgt? Vraag dan aan je dierenarts om vezelpoeder: dit kan je gemakkelijk door het voer mengen. Zorg hierbij altijd dat je hond genoeg drinkt!

Water

Water is de smeerolie van het leven. Wanneer je hond voldoende vocht binnenkrijgt, zal de ontlasting minder snel uitdrogen.