Blaasontsteking bij honden

Laatste update: 21 mei 2022

Een blaasontsteking bij de hond geeft nare klachten. Je hond moet vaak plassen en krijgt soms zelfs koorts. Daarom is het belangrijk, deze aandoening op tijd te herkennen en laten behandelen.

Maar welke symptomen horen bij blaasontsteking? Hoe loopt je hond dit nare probleem op? En wat kun je eraan doen, om deze ontsteking te voorkomen? In dit artikel geven we je alle informatie over blaasontsteking bij je viervoeter.

Oorzaak blaasontsteking bij de hond

Blaasontsteking bij de hond is een nare aandoening. Vaak is je dier onrustig en maakt om de haverklap aanstalten om te plassen. Soms vind je zelfs ongelukjes in huis, terwijl je dier altijd goed zindelijk was.

Waar komt dit door?

Bij een blaasontsteking is de innerlijke wand van de blaas ontstoken. Deze wordt erg gevoelig, waardoor het kleinste beetje urine al een samentrekking aanwakkert. Ik moet, ik moet!

Bij teven komt dit vaak door een bacteriële infectie, omdat zij een kortere en wijdere plasbuis hebben dan reuen. Zo kunnen bacteriën van buitenaf gemakkelijker binnendringen.

Ook kan de ontsteking veroorzaakt worden door andere infecties, zoals baarmoeder- of prostaatontsteking. Dit zien we geregeld ontstaan bij oudere dieren. Hiernaast kan een verminderde weerstand een blaasontsteking in de hand werken.

Bij reuen zien we vaak de aanwezigheid van blaasgruis of blaasstenen als oorzaak van deze irritatie. Sommige hondenrassen hebben erfelijke aanleg hiervoor, zoals de Engelse Buldog, Shih-Tzu en kleinste maat Schnauzer. Het gruis of de stenen wordt vaak gevormd door struviet of calciumoxalaat.

De kristallen in de stenen irriteren de blaaswand. Bij hoge aantallen of grote doorsnee, kunnen de stenen de plasbuis gedeeltelijk of geheel blokkeren.

Hierdoor wordt het plassen steeds moeilijker en hoopt zich urine op.

Dit is een zeer ernstige situatie, waarin afvalstoffen ophopen in het lichaam. De hond kan hierdoor in een aantal dagen nierschade en bloedvergiftiging oplopen. In veel gevallen eindigt dit in sterfte.

Gelukkig hoeft een blaasontsteking niet zo ver te komen. Wanneer het gedrag van de hond goed in de gaten gehouden wordt, valt deze irritatie namelijk goed te herkennen.

Hoe zie je, dat je hond blaasontsteking heeft?

Symptomen van blaasontsteking

Vaak merk je aan de algehele onrust van je viervoeter al, dat er iets anders is dan normaal. Blaasontsteking geeft dan ook een heel dwingend plasgevoel, dat brandt, zeurt en steekt. Ook bij mensen voelt dit zo.

Dit uit zich in de volgende symptomen:

  • Aanhoudend persen tijdens plassen, terwijl er maar een klein beetje of zelfs geen urine komt
  • Bloed in de urine
  • Pijnsignalen tijdens het plassen
  • Vaak naar buiten willen om te plassen (veel aandrang)
  • Veel, maar kleine plasjes doen
  • Verlies van zindelijkheid

Wanneer deze ontsteking vordert, kan je dier echt ziek worden. Vooral in het geval van blaasstenen en – gruis, kunnen steeds meer en steeds sneller kristallen gevormd worden. Hierbij volgen koorts, sloomheid, slecht eten en problematiek bij de algehele ontlasting.

Blaasontsteking bij de hond behandelen

Om een blaasontsteking goed te kunnen behandelen, moet eerst de diagnose gesteld worden. De dierenarts voert hierbij een urineonderzoek uit, waarbij soms het blaasgruis onder de microscoop te zien is. Ook een bloedonderzoek kan verhoogde ontstekingswaarden aangeven.

Hiernaast geven röntgenfoto’s of een echografie een beter beeld van de situatie. Blaasstenen zijn hier namelijk op zichtbaar.

Na de diagnose, wordt de hond vaak behandeld met antibiotica, pijnstilling en eventueel blaasverslappende medicatie. Dit is bij een bacteriële infectie doorgaans genoeg.

In het geval van blaasgruis, zal de hond op een speciaal dieet moeten. Hierbij wordt het gruis dat zich in de blaas bevindt opgelost. Ook zijn er producten op de markt die de vorming van gruis kunnen tegengaan.

Bij blaasstenen wordt vrijwel altijd voor een chirurgische ingreep gekozen.

Voorkomen van blaasontsteking

Een blaasontsteking bij honden voorkomen is dus beter dan genezen. Dit heeft alles te maken met het dagelijkse management van je hond. Wij stelden hiervoor vier belangrijke tips op.

1. Verzorg je hond goed

Zorg dat je hond goed schoon is, vooral rond de genitaliën. Het beste is om hierbij de haren rond de anus goed kort en vrij van viezigheid te houden.

2. Regelmatig ontlasten

Ook bij ons mensen kan het lang ophouden van urine voor irritatie zorgen. Laat je hond daarom elke 3 à 4 uur even uit. Moet je hond langer zijn plas ophouden? Houd dit dan incidenteel, laat het niet te vaak gebeuren.

Laat je hond vlak voor het slapengaan nog even plassen en gelijk nadat je opstaat.

3. Voldoende drinken

Zorg ervoor dat je dier voldoende drinkt. Stel hiervoor altijd voldoende en schoon drinkwater beschikbaar. Houd hiernaast goed in de gaten hoeveel je dier per dag binnenkrijgt.

Let op: water zit ook in voeding. Een hond met vers vlees of nat voer op het menu drinkt dus minder, dan één die dagelijks brokjes krijgt.

4. Voeding

Voeding is ontzettend belangrijk in het voorkomen van een blaasontsteking. Honden die vers vlees krijgen, hebben een zuurdere urine (dus lagere pH) en krijgen meer vocht binnen.

Bij het voeren van brok, moet men er extra op letten dat het dier genoeg vocht binnenkrijgt.