Mag mijn hond aardappels eten?

Laatste update: 3 juni 2022
mag hond aardappels eten

Veel honden krijgen wel eens aardappels te eten. Als Nederlanders zijn wij verknocht aan deze knol. Die liefde delen we graag en geregeld met onze viervoeter.

Maar het geven hiervan is niet geheel zonder risico. Wanneer is een aardappel giftig voor mijn hond? En heeft aardappels geven eigenlijk wel zin? Lees hier alles over aardappelen voeren aan je hond.

Wat is een aardappel eigenlijk?

De aardappel (Solanum tuberosum) die wij geregeld op ons bord hebben liggen, is één van de meest belangrijke voedselbronnen in de mensenwereld.

Hij groeit aan een plant, die onder de grond een zetmeelvoorraadje voor zichzelf maakt. De knol die hieruit ontstaat, kennen wij als de aardappel.

De aardappelplant behoort tot de nachtschadefamilie. Hierdoor zijn de groene delen van de plant en de bovengrondse bessen hartstikke giftig. Ook de ondergrondse knollen zijn te giftig om te eten, door een hoog solanine gehalte.

In elke aardappel zit een bepaalde hoeveelheid solanine, vooral terug te vinden in de schil en de uitlopers van de knol. Dit is een natuurlijke gifstof, die niet door koken in heet water afgebroken wordt.

Maar, het koken maakt het gehalte in de aardappel wel lager. Het lost namelijk op in het water waarin de aardappel wordt gekookt.

Is het daarom een slecht idee om aardappelen aan je hond te geven?

Zijn aardappels slecht voor je hond?

Honden en aardappelen zijn geen ideale combinatie. Net als voor mensen, zijn rauwe aardappelen te giftig om veilig te kunnen eten.

Gekookte aardappelen hebben dit risico echter niet. Zijn aardappelen in het dieet dan een slecht idee?

Aardappels bevatten koolhydraten, eiwitten, vezels, ijzer, magnesium, vitamine C en vitamine B6. Voor mensen zijn dit belangrijke energieleveranciers en bouwstoffen voor het lichaam.

Maar onze honden zijn wat we noemen ‘echte vleeseters’. Dit betekent dat ze gebouwd zijn op het verteren van vlees. Hun voedsel moet hier dan ook op gebaseerd zijn.

Maar om deze reden kunnen honden koolhydraten juist slecht verteren.

Geef je hond geen aardappelen wanneer hij diabetes heeft. Dit kan de bloedsuikerspiegel in korte tijd sterk verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat de moderne hond toch een gen heeft ontwikkeld om wat zetmeel af te kunnen breken. Dit is hoogstwaarschijnlijk gevolg van duizenden jaren lang samenleven met de mens.

Maar uiteindelijk is het hondenlichaam (net zoals bij de wolf) ingesteld op energie vergaren vanuit dierlijke eiwitten en vetten. Niet vanuit rijst, aardappelen of graan.

Koolhydraten zijn dus niet perse ontzettend slecht. Maar je hond krijgt er vooral heel grote drollen van.

Je hond gekookte aardappelen geven

Toch voeren veel hondenbaasjes hun viervoeters wel eens gekookte aardappels.

Dit kan namelijk een handige strategie zijn, wanneer je hond wat last van zijn maag heeft. Doordat de aardappel maar weinig afgebroken wordt, gaat het gevoelige maag-darmstelsel niet heel hard aan het werk.

Maar de hond krijgt toch hier en daar wat voedingstoffen binnen.

Geef je hond alleen gekookte of gebakken aardappelen. Vermijd echter olie, boter, frituurvet, kruiden en zout. Dit is erg ongezond voor je viervoeter.

Aardappelen vallen echter wat zwaar op de maag. Wanneer je hond buikpijn of diarree heeft, kun je hem dus beter gekookte, witte rijst geven met gekookte kip of witvis.

Dit is voedzaam, maar licht.

Mijn hond heeft rauwe aardappel gegeten, wat nu?

Wanneer je hond rauwe aardappel gegeten heeft, kan hij een solanine vergiftiging oplopen. Met name de schil en uitlopers bevatten veel van deze giftige stof.

De ernst van de vergiftiging hangt sterk samen met de hoeveelheid gegeten aardappels en het gewicht van je hond. In maar weinig gevallen zullen er acute, levensbedreigende klachten ontstaan.

Toch is het wijs om gelijk de dierenarts even te bellen voor advies. Zij kunnen aangeven of er controle of behandeling nodig is.

Solanine vergiftiging uit zich in de volgende symptomen:

  • Benauwdheid
  • Braken
  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Jeuk
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Versuftheid

Deze en soortgelijke vergiftigingen kunnen zich erg verschillend uiten in intensiteit. De ene hond heeft er bijna geen last van, de ander krijgt gelijk buikpijn of ademhalingsproblemen.

Net zoals bij mensen, is de een gevoeliger dan de ander. Toch is het wijs om je dier in de gaten te houden en het eten van rauwe aardappelen te voorkomen.

Solanine is nu eenmaal een giftige stof, wat nooit voor positieve gevolgen in het lichaam kan zorgen.

Of je dit nu van buitenaf ziet, of niet.

Better safe, than sorry!