Zelf mijn hond trimmen, hoe doe ik dat?

Laatste update: 28 juli 2019
hond te lang haar

Van onder een lange lok haar zie je nog net de ogen van je hondje smekend naar je opkijken.

Gooi die bal nou… En daar gaan we!

Zo rennend over het grasveld zie je de contouren van zijn poten nauwelijks meer: zijn grote bos haar maakt hem tot een hollende, stuiterende bol pluis.

Grappig om te zien, echter wat minder handig wanneer je omver gekegeld wordt bij het terugbrengen van de bal. Oeps, sorry baas: mijn haar zat in mijn ogen!

Een te lange vacht is niet alleen de oorzaak van omver gelopen baasjes, maar ook van irritaties, ontstekingen en ongedierte. Daarom is het wijs je hond aantal keer per jaar even goed bij te werken.

Na de grote beurt opent de trimster de deur en… je herkent je pluizige doerak nauwelijks terug! Had hij altijd al van die mooie amandelvormige ogen en schattige, ronde oortjes?

Maar, voor niets gaat de zon op. Om een grote hond te laten trimmen ben je snel zo’n 70 à 80 euro kwijt.

Hiernaast kan het een hele happening zijn, waar de hond gespannen door kan raken. Genoeg redenen dus, om eens zelf te gaan snuffelen in wat de trimbeurt nu eigenlijk inhoudt.

Het juiste trimgereedschap voor een trimbeurt

Wanneer het aan de professionals ligt, hangt het succes van een goede trimbeurt grotendeels af van je gereedschap. Natuurlijk is het belangrijk dat je een beetje weet wat je doet.

Maar weet je wat je doet, zónder de juiste tools? Dan heb je grote kans dat het eindresultaat toch niet helemaal was wat je voor ogen had.

Daarom, de trimbenodigdheden:

  • Een borstel, voor een lange vacht zijn lange naalden onmisbaar.
  • Een grove kam, waarmee je op klitten kunt controleren, ze verwijderen en de oren door kunt kammen.
  • Een ontklitter, hiermee kun je vervilte plekjes of stugge klitten gecontroleerd wegsnijden.
  • Goede, rechte schaar. Pas wel op met de punten, het liefst gebruik je een schaar met ronde uiteinden. Hiermee kun je voeten, ogen, oren en achterhand (rond het poepgaatje) bijknippen zonder dat je het risico loopt je hond te prikken.
  • Waterblazer of föhn, om de vacht na het wassen snel droog te blazen en zo klitvorming te voorkomen.

Goed, we hebben onze werkgordel volhangen. Trimmen dan maar!

Je hond eerst wassen

hond wassen voor trimmen

Je hond wassen vóór de trimbeurt is volgens de professionals van groot belang. Eerst maak je de vacht klitvrij, dan was je de hond om vuil en losse haren te verwijderen.

Een schone vacht laat zich beter hanteren, en wanneer je het met speciale crèmespoeling behandelt is doorkammen vervolgens een fluitje van een cent.

Föhn de vacht droog of gebruik een waterblazer hiervoor. Vindt je hond dit te grof geschut?

Gebruik dan wat grote handdoeken en knijp de vacht hiermee handdoekdroog. Niet te wild: zo creëer je stugge klitten.

De vacht borstelen

Borstelen kan soms een hele klus zijn. Een goede borstel is hierbij onmisbaar: als de naalden niet tot op de huid komen, kunnen er enorm veel klitten blijven zitten waar je simpelweg overheen gegleden bent.

Hiervoor geldt de regel: hoe dikker of langer de vacht, hoe steviger je borstel moet zijn. De meest klitgevoelige plekken zijn:

  • Onder en op de oren
  • Baard onder de mond en de snor
  • Borst en onderaan de buik
  • Oksels en bij de ellebogen
  • Liezen en poten
  • Knieën en de voetjes
  • Achterhand, staart en de staartaanzet

Honden met zogenaamde uitwolvachten moeten geregeld doorgeborsteld en gekamd worden, omdat ze wat hulp nodig hebben om de losse haren kwijt te raken (vooral in de rui).

Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld de Golden Retriever, de Boxer en de Schotse Collie.

Andere honden hebben weer een ‘echte’ borstelvacht: zij hebben weinig vachtverzorging nodig en kennen geen ruiperiode. Rassen zoals de Border Collie, Vlinderhondje en Bobtail vallen hieronder, en laten zich gemakkelijk wekelijks doorborstelen.

De vacht van je hond knippen

hond knippen

Knippen kun je het beste doen met een scherpe schaar. Pas wel op dat je geen puntige uiteinden hebt, hiermee kun je de hond naar prikken.

Het beste onderhoud je de vacht door wekelijks de voeten en rond de ogen bij te knippen, tweewekelijks de gehoorgang te controleren op naar binnen groeiende plukken haar en geregeld de haren rond de anus te kortwieken.

Het knippen van grotere delen van de vacht luistert nogal nauw: dit gaat niet bij ieder vachttype goed. Bij effileervachten (inkortvachten) zal je het knipeffect vaak te erg op de vacht zien.

Deze vachten zijn eigenlijk bedoeld om lang te blijven, zoals bijvoorbeeld bij de Shih Tzu.

Voor het knippen van deze vacht worden speciale effileerscharen gebruikt, zodat de haren weer netjes aan zullen liggen.

Honden met zogenaamde knipvachten (Poedels, Waterhonden), moeten eens in de drie maanden helemaal bijgeknipt worden. Zij hebben een fleece of krullende vacht en hun losgekomen haren weven zich door de zachte dekvacht heen, waardoor behoorlijke klitten kunnen ontstaan.

De vacht van je hond plukken

Er zijn ook honden met plukvachten, zoals de Jack Russell en de Cairn Terriër. Deze vacht is drie keer per jaar ‘plukrijp’ en zo kunnen de losse haren met behulp van een trimmesje of met de hand gemakkelijk verwijderd worden.

Trek met duim en wijsvinger de lange, losse en soms zelfs verkleurde plukken uit de vacht. Let er wel op dat ze goed los zitten: aan vaste plukken trekken doet pijn!

Na de plukbeurt heeft de stugge, ruige vacht plaats gemaakt voor een gladde, egale (onder)jas. Ook bij sommige effileervachten wordt de pluktechniek gebruikt om onstuimige plukjes terug in het gareel te krijgen.

Je hond scheren

hond scheren

Let op: de afbeelding hierboven toont geen voorbeeld van de juiste scheerrichting. Scheer altijd met de haarrichting mee.

Sommige vachten zijn door hun dichte structuur moeilijk te plukken of te knippen. In dit geval kan de hond geschoren worden met behulp van een tondeuse.

Zorg dat de scheerkam altijd parallel met de huid loopt en scheer met de haarrichting mee: een wondje is zo gemaakt.

Belangrijk om te weten, is dat scheren de vachtstructuur kan veranderen. De onderwol raakt beschadigd, en de vacht kan sneller en dikker terug groeien dan voorheen. Ook kleurvervaling, klitvorming en verharing kan op den duur verergeren, wat helaas onomkeerbaar is.

Wil je de hond toch helemaal scheren? Begin dan bij de kop en scheer door naar de nek en schouders. Vervolgens start je bij de oren en glijd je naar de kin en hals. Daarna ga je door naar de poten: strek ze en pas op voor klitvorming bij de oksels (soms moet dit eerst even weggeknipt worden).

Dan scheer je de rug, buik en flanken en glijd door over de buitenkant van de achterpoten. Doe rustig aan met de binnenkant van de achterpoten, dit vindt je hond misschien extra spannend. Eventueel kan je dichter op de huid scheren bij de buik, staart en anale regionen, met een andere kam.

Castratie en sterilisatie effect op de vacht

Vaak heeft castratie en sterilisatie bij honden enig effect op de vachtstructuur.

Zo kan het zijn dat honden met een plukvacht ineens niet meer geplukt kunnen worden of gewone knipvachten ineens enorm gaan klitten en vervilten.

Overleg in dit geval over de passende vachtverzorging met een professionele trimmer.

Je hond trimmen zonder stress

Al deze trimstrategieën worden beschreven alsof je hond vanaf moment één perfect stilstaat en jou zonder morren je gang laat gaan. Natuurlijk weten we wel, dat dit bij 9 van de 10 honden niet zo werkt.

Al dat gerommel aan zijn lichaam en de geluiden van het gereedschap kan voor spanning zorgen, wanneer de onderdelen van de trimbeurt niet rustig geïntroduceerd zijn.

Voordat je met de trimsessies gaat beginnen, is het fijn wanneer je hondje in gaat zien dat al die aandacht eigenlijk hartstikke leuk is.

Zorg ervoor dat iemand zijn halsband vasthoudt, wanneer hij gespannen is, maar laat hem wel kijken naar wat je doet. Begin rustig met een zachte borstel, laat hem snuffelen, praat op een rustige, positieve manier en beloon ontspanning met een koekje of kalme knuffel.

Op deze manier kun je steeds meer onderdelen introduceren. Vergeet niet om de hond vooral veel aandacht te geven: samen tutten is leuk!

Workshops honden trimmen

hond laten trimmen in trimsalon

Mochten je oren al suizen van de details, dan is het fijn om te weten dat er ook workshops gegeven worden.

Deze worden vaak aangeboden door professionele trimsalons, die nauwkeurige begeleiding kunnen geven bij welk gereedschap je het beste kunt gebruiken en op welke manier.

Om de prijzen hiervan hoef je het niet te laten: binnen 1,5 à 2 trimbeurten heb je het er al uit. En grote kans dat je pluizige vriend het, mits rustig aangeleerd, veel leuker vindt om even met jou te kroelen en te rommelen dan met een vreemde!