Je hond wassen
Laatste update: 2 juli 2019Of je trouwe viervoeter nu tijdens zijn dolle vijf minuten door de poep rolt of hij de reinheid zelve is:
Soms moet je branie even grondig schoon geboend worden.
Maar je hond een mensendouche geven, is vaak geen goed idee.
Honden hebben een gevoelige huid en al het water kan voor angst zorgen.
Hiernaast vindt hij zichzelf meestal heerlijk ruiken, dus wegwezen met die douchekop!
Hoe pak je dit nu aan? In dit artikel duiken we wat dieper in het hondenbad.
Is wassen slecht voor je hond?
Al tijden gaat het fabeltje rond dat wassen slecht zou zijn voor de gezondheid van je hond.
Gedeeltelijk is dit waar: op de huid ligt een vettige talglaag die je hond beschermt tegen uitdroging, infecties en stugheid van de huid. Zo zit hij lekker in zijn vel en blijft hij gezond.
Wanneer je de huid te vaak of met een verkeerde shampoo wast, kan deze talglaag verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je mensenshampoo gebruikt: onze huid heeft een hogere pH-waarde (zuurgraad) dan die van de hond.
Hierdoor droogt de huid uit en kan gaan irriteren.
Om dit te voorkomen, zijn er milde hondenshampoos op de markt. Deze verstoren de vetlaag niet en houden huid en haar in perfecte conditie.
Hoe vaak was ik mijn hond?
Wanneer je de hond geregeld een goede borstelbeurt geeft, hoef je hem doorgaans niet vaak te wassen: zo’n één tot vier wasbeurten per jaar volstaan.
Het helpt niet alleen de viezigheid te verwijderen, maar ook losse haren en parasieten.
Let op: bij ieder type vacht kan zich vuil tussen de haren nestelen, wat kan gaan broeien en irriteren. Was dus ook je kortharige hond een paar keer per jaar, om hem schoon en fris te houden.
Hond wassen voorbereiden
De beste plek om je maatje schoon te maken, is de badkuip of douchecabine. Maar zoals we al zeiden, vindt niet iedere hond het een puik plan ingezeept te worden.
Een goede voorbereiding kan problemen voorkomen en zo heb je alles bij de hand!
- Leg een rubberen matje op de bodem om uitglijden te voorkomen.
- Borstel je hond van tevoren goed door, om klitten en oppervlakkig vuil alvast te verwijderen. Klitten worden door het water vaak erger en zo trek je vaak meer haar los dan nodig.
- Leg de hondenshampoo en eventuele vachtconditioner of crèmespoeling op een plek waar jij er goed bij kan, maar je hond niet. Zo voorkom je dat je acrobatische toeren moet uithalen om omgeduwde flesjes en flacons terug te vinden.
- Gebruik de douchekop of een klein teiltje om de hond nat te maken, maar voorkom water in zijn gezicht.
- Leg ongeveer 5 grote badhanddoeken voor het afdrogen klaar op een droge plek.
- Gebruik na het handdoekdrogen een föhn (op lage temperatuur), mits je hond hier al eerder rustig aan gewend is. Zo niet, droog hem dan alleen af met de handdoeken en laat de vacht verder aan de lucht drogen. Pas op voor tocht!
- Houd zijn halsband om, zo kan je hem goed vasthouden. Er zijn ook speciale douche-halsbanden verkrijgbaar.
Je hond aan wassen laten wennen
Was je de hond in een badkuip? Vul deze dan tot zijn knieën. Je kunt het water hieruit met een bakje over hem heen scheppen of met de zachte straal van de douchekop zijn vacht doorspoelen.
Houd de douchekop dicht bij zijn lichaam, zodat hij er niet zenuwachtig van wordt.
Introduceer het water altijd rustig, gooi niet ineens een plens water over hem heen. Begin met een beetje water bij zijn schouder, langs de buik, over de rug en langs de heupen.
Werk met steeds dezelfde, vloeiende beweging door tot je over zijn achterhand en in de nek water kan gieten. Houd hem stevig, maar ontspannen vast en praat op een rustige, positieve manier met hem.
Vindt hij het spannend of kruipt hij in elkaar?
Beloon dit dan niet door te stoppen en te troosten. Gebruik wat minder water, aai hem met natte handen en zie je ontspanning? Beloon dan met een kleine lekkernij of extra aai.
De meest ideale watertemperatuur voor je hond is 20 tot 25 graden. Hierbij krijgt hij het niet koud, maar heb je ook geen kans dat hij oververhit raakt. Vergeet niet dat hij een jas aanheeft bij het douchen.
Hoe was je een hond?
Soms heb je echter geluk en vindt je maatje een flinke douchestraal een heerlijke massage. Zorg er wel voor dat alles in rust gebeurt: in de chaos van het spelen zit een ongeluk in een klein hoekje.
Zodra de vacht doornat is gemaakt, kun je de shampoo aanbrengen. Was je hond altijd van achter naar voor en van onder naar boven, zo masseer je de shampoo goed tussen de haren in.
Laat de shampoo kort inwerken en spoel het heel goed uit: achtergebleven zeepresten kunnen de huid irriteren en voor nare jeuk zorgen.
De vacht kan prima tweemaal met shampoo gewassen worden tijdens een douchebeurt. Doe dit echter niet vaker, zo kan je met de juiste shampoo toch de vetlaag op de huid verstoren.
Belangrijk is, dat er tijdens het wassen nooit zeep in de ogen, oren, neus en mond terecht kunnen komen.
Spoel goed uit en een kleine tip: je hond zal zich vaak niet uitschudden als je hem in zijn nekvel vasthoudt.
Droog hem goed af met de handdoeken en vergeet het gezicht, de oren en tussen de tenen niet! Beweeg de handdoek altijd rustig over de vacht, anders kun je klitten veroorzaken.
Vind je dat hij nog vies ruikt na twee shampoo poetsbeurten of zitten er toch klitten in de vacht? Breng dan wat hondenconditioner aan, die je even laat inwerken.
Na de behandeling kam je moeiteloos de vacht door en soms zit hier een lekker geurtje aan, zoals kamille, kokos of dennennaalden.
Wil je anti vlooien druppels aanbrengen? Wacht dan een paar dagen: omdat de vetlaag op de huid vermindert is, verspreiden de druppels zich minder goed over het lichaam. Na een dag of 4 is dit weer helemaal opgelost en zal je vlooienmiddel weer prima werken.
Je hond laten afkoelen
Nou, dat wassen klinkt als een heel gedoe! Toch kun je binnen tien minuten klaar zijn, wanneer je hond goed aan water en wassen gewend is. Leer je hond al vroeg om met warm weer een zachte straal van de tuinslang, een teiltje water of een rondje in de sloot te accepteren.
Het afkoelen zelf vinden de meeste honden heerlijk, alleen het feit dat er water bij komt kijken soms niet. Maak er dus een spelletje van en wees niet bang om zelf het goede voorbeeld te geven.
Vergeet niet: ze hoeven het niet in één keer geweldig te vinden.
Sommige honden zijn nu eenmaal wat terughoudend met nieuwe dingen. Wees ontspannen, houd het leuk en dring je niet op. Laat ze echter niet wegvluchten.
Wanneer je hond al vroeg goede associaties heeft gekregen met water, wordt het wasritueel een fluitje van een cent.