Huidontsteking bij honden: oorzaken, behandeling en voorkomen

Laatste update: 2 juli 2019
huidontsteking bij honden

Een huidontsteking bij honden is een nare aandoening.

De jeuk die zo’n irritatie met zich meebrengt is namelijk de grootste boosdoener.

Je hond krabt de huid kapot, met een steeds erger wordende infectie als gevolg.

Wat zijn huidontstekingen eigenlijk?

En hoe kunnen wij als baasjes deze behandelen en voorkomen?

In dit artikel lees je alles over huidinfecties bij honden.

Lees ook: Hond heeft jeuk en krabt veel

Huidontsteking bij de hond

De huid is het grootste orgaan van het hondenlichaam. Het beschermt de kwetsbare binnenkant tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals het weer, straling en giftige stoffen. Maar ook houdt het besmetting via virussen, bacteriën, parasieten en schimmels buiten de deur.

Wanneer de huid beschadigd of week wordt, kunnen deze dreigingen makkelijker het lichaam binnenkomen. Hiernaast kunnen allergieën en hormonale afwijkingen het lichaam verzwakken.

Wanneer het immuunsysteem teveel problemen tegelijk moet oplossen, heeft het te weinig tijd voor de nieuwe indringer.

Maar waardoor wordt een huidinfectie bij honden eigenlijk veroorzaakt?

Lees ook: Hond heeft wond

Oorzaken huidontsteking bij honden

Een huidontsteking bij honden is een veel geziene klacht en wordt doorgaans veroorzaakt door een bacterie of schimmel.

De meest voorkomende bacteriële huidinfectie, genaamd “pyodermie”, wordt veroorzaakt door de Staphylococcus pseudointermedius bacterie. Dit piepkleine organisme profiteert van kleine wondjes in de huid of weke plekjes. Hierdoor kan het makkelijk binnendringen in het lichaamsweefsel en zich vermeerderen.

Deze vermeerdering activeert een reactie van het immunsysteem: weg met die indringer! Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie, zodat de beschermende lichaamscellen snel ter plaatse zijn en de boosdoener vlug weg kunnen werken.

Één van de meest voorkomende huidinfecties door een schimmel, is Dermatophytose, ook wel “Ringworm” genoemd. Deze bijnaam verdient hij, omdat de hond vaak ronde, kale plekjes op de huid krijgt.

Specifiek voor schimmels en gisten zijn vochtige, warme plekken zoals huidplooien favoriet. Vaak ontstaan hier door de broeiende omgeving weke plekjes of scheurtjes in de huid, waarin de schimmel ongeremd zijn gang kan gaan.

Lees ook: Droge huid bij honden verzachten

Symptomen huidontsteking bij honden

Zo’n huidontsteking klinkt natuurlijk erg naar, maar hoe kom je er nu achter of jouw hond dit onder de leden heeft?

Het eerste antwoord hierop, zou zijn: jeuk. Wanneer de huid beschadigd wordt en de schimmel of bacterie zich vermeerdert gaat de huid jeuken. Dit komt, omdat er tijdens de daarop volgende ontstekingsreactie eiwitten geproduceerd worden die de uiteinden van specifieke “jeukzenuwen” prikkelen.

Door de jeuk ontstaat de onweerstaanbare drang om te krabben, veel en vaak. Hierdoor gaat de huid kapot, met de volgende symptomen tot gevolg:

  • Rode, ontstoken plekken op de huid (soms met pus)
  • Korsten op de huid
  • Haaruitval

Honden krabben vooral met hun poten en tanden. Daarom komt er soms niet alleen uit de wond een vieze, weeïge geur, maar ook uit de hondenbek.

De opengekrabde, ontstoken plekken kunnen een enorme omvang hebben. Hierdoor kan een grote opeenhoping van pus ontstaan onder de huid, een abces genaamd. Pus bestaat uit dode cellen, afkomstig van zowel de indringer als ons immuunsysteem.

Ook kan een wond zodanig open gelikt en gekrabd zijn, dat er binnen korte tijd een ontstoken, diep gat gecreëerd wordt in de huid. Dit noemen we een “Hot Spot”.

Zoals je kunt lezen, moet je hond zo snel mogelijk van deze nare klachten af. Hoe wordt deze infectie behandeld?

Lees ook: Infecties bij honden behandelen

Huidontsteking bij honden behandelen

De dierenarts zal eerst uit moeten vinden door welke boosdoener de infectie is veroorzaakt. Dit doet hij door middel van bloedonderzoek en een biopt. Bij een biopt wordt een stukje geïnfecteerd weefsel verwijderd voor pathologisch onderzoek.

De huidontsteking wordt doorgaans met passende antibiotica (bacterie) of schimmeldodende medicatie behandeld. Hiernaast worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven om jeuk en ontstekingsklachten te laten afnemen.

Echter, hiernaast moet er ook voldoende aandacht besteed worden aan een eventueel onderliggende oorzaak van de infectie. Waardoor was de huid toegankelijk voor de indringers?

Wanneer de onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een allergie, niet aangepakt wordt is de kans op herhaling groot.

Bij schimmels en gisten is het van groot belang dat ook de andere huisdieren en de leefomgeving behandeld wordt. Schimmels produceren namelijk sporen, die eindeloos voor herbesmetting kunnen zorgen.

Huidontsteking bij honden voorkomen

Een huidontsteking bij honden kan ontzettend vervelend zijn. Er zijn zelfs dieren waarbij de klachten zo ernstig zijn, dat ze worden ingeslapen. Daarom geldt voor huidinfecties: beter voorkomen, dan genezen!

Bij het voorkomen van huidontstekingen zijn de volgende 2 punten belangrijk.

Bescherming

Zorg ervoor dat al je dieren tijdig en compleet hun vaccinaties, ontworming en anti vlooien– en tekenmedicatie ontvangen.

Probeer te allen tijde besmetting via reeds besmette individuen en hun omgeving te voorkomen. Dan maar niet een nachtje bij het viervoeter vriendje logeren!

Hygiëne

Voor een goede gezondheid staat hygiëne voorop. Houd je hond schoon, droog, goed in conditie en laat hem nooit van stilstaand water of bedorven eten snoepen. Verzorg eventuele zwakke huidplekjes goed en geef ziekteverwekkers geen kans!