Beschermkragen voor honden

Laatste update: 2 juli 2019
beschermkragen voor honden

Elke hondeneigenaar kent ze wel: beschermkragen voor honden.

Een beschermkraag voor je hond is doorgaans een bescherming tegen zichzelf.

Je hond heeft namelijk een wondje of nare plek waar hij niet aan mag zitten.

Een beschermkraag zorgt ervoor, dat je hond de nare plek met rust laat.

Zo’n beschermkraag voor honden ziet vaak zielig uit, maar is dit ook zo?

En hoe leer je de hond zijn beschermkraag om te krijgen? En om te houden?

In dit artikel gaan we in op beschermkragen voor honden.

Lees ook: Hotspot bij honden

Beschermkragen voor honden

Wanneer we “beschermkraag voor je hond” zeggen, denkt men vaak aan de harde, megafoon-vormige kap die je bij de dierenarts ziet. Deze kap is behoorlijk groot: de hele kop van je hond verdwijnt erin.

Hiernaast is eten en drinken lastig, en worden sommige honden angstig van het ‘oogklep’-effect. Vaak moet je de kop van de hond door een smalle opening duwen, voordat de kap om zijn kop zit.

Door het riempje om de nek, zit de beschermkraag echter wel stevig vast. Je kunt je dus voorstellen, dat de meeste honden hard weglopen bij het zien van deze kraag.

Gelukkig zijn er nog meer soorten beschermkragen voor je hond. Eén van deze typen lijkt op de megafoon-vormige kap, maar is gemaakt van zachter materiaal. Het geeft meer mee en kan gemakkelijk in de was.

Je hond kan zich meer bewegen en zonder problemen eten en drinken. Toch kan hij niet bij zijn nare plek!

Hiernaast bestaat een beschermkraag gemaakt van kleine, opblaasbare luchtkussentjes. Je hond kan vrij bewegen, maar niet zijn hoofd buigen om voorbij zijn voorpoten te komen.

Ook is de gladde stof makkelijk schoon te houden. De kraag maak je dicht met een klittenbandstreepje aan de voorkant.

Van bovenstaand type is ook een neefje op de markt: deze kraag is niet gemaakt van luchtkussentjes, maar van stevig schuim met een laagje dun zeil er omheen. Je kunt hierbij denken aan de grote mat met gym: stevig, maar vormbaar.

Nou, het klinkt niet alsof honden staan te popelen om een beschermkraag om te krijgen. Hoe doe je een beschermkraag bij je hond om, zonder ongelukken en stress?

Beschermkraag voor je hond: om doen

hond met beschermkraag om

Een beschermkraag voor je hond is onmisbaar wanneer hij huidirritatie, een wond of infectie heeft. Het is belangrijk dat je hond niet kan knagen aan deze plek, zodat het goed kan helen. Maar de meeste honden zitten niet op zo’n vervelend ding te wachten!

Is het dus zielig om je hond een beschermkraag om te doen? Het antwoord is: ja en nee. Eigenlijk is het niet zielig, maar meer sneu. Je doet het namelijk voor zijn eigen bestwil.

Wanneer je hond aan de nare plek gaat zitten, duurt het veel langer voordat de plek genezen is. Misschien geneest de plek zelfs nooit meer! De kap is dus niet leuk, maar voorkomt erger.

Daarom is het te begrijpen, dat je hond zich met een kap minder fijn voelt dan zonder. Helaas gaat een benadering met de gedachte dat je hond zielig is, niet werken. Doordat je de nadruk op iets negatiefs legt, zal je hond dit overnemen en zich nog vervelender voelen.

Vertel jij je hond dat er niets aan de hand is? Dan houd je de situatie veel meer ontspannen.

Hiernaast is het belangrijk te onthouden dat je hond geen pijn heeft, gewoon kan eten, drinken, spelen en lopen. Okee, het gaat minder makkelijk dan normaal. Maar van een lijdensweg is niet te spreken.

Hoe breng je een beschermkraag voor je hond aan?

1. Beschermkraag rond de nek

Laat je hond zitten en beloon hem. Ga vervolgens rechts op één knie naast hem zitten, met de neuzen dezelfde kant op. Zo voorkom je, dat de hond je om kan duwen. Beloon de hond als hij blijft zitten.

Zorg dat de beschermkraag op dit moment klaarligt om bij de hond om te doen. Leg je linkerhand op zijn borst, met je arm over zijn rug. Hierbij zorg je dat de hond niet voorwaarts weg kan lopen en kun je de kraag aanpakken.

Pak de kraag in je rechterhand en laat je hond even kort snuffelen. Praat op opgewekte, rustige toon. Pak de kraag aan met je linkerhand aan en doe hem in een vloeiende beweging om. Pas op dat je geen druk op de keel zet, wanneer je met twee handen de sluiting dicht maakt.

Nu je hand niet op zijn borst ligt, wil de hond vaak van deze druk weglopen. Maak de sluiting in één beweging goed dicht en blijf rustig praten tegen je hond.  Rommelen en kraken achter zijn oren geeft alleen maar onrust. Kijk dus van tevoren goed hoe de sluiting dicht moet!

Zorg ervoor dat er twee vingers tussen de kraag en de nek passen, zodat er geen knelling ontstaat. Wordt je hond snel zenuwachtig? Laat iemand hem tussendoor koekjes voeren, als afleiding.

2. Beschermkraag over het hoofd

Een beschermkraag over het hoofd krijgen is best spannend voor je hond. Zorg dat de doorgang goed openstaat, zodat de kop er makkelijk tussendoor kan.

Praat rustig tegen je hond en laat hem zitten. Ga vervolgens rechts op één knie naast hem zitten, neuzen dezelfde kant op. Leg je linkerarm over zijn rug, en laat hem snuffelen aan de kap.

Vervolgens laat je jouw linkerhand rustig de kin ondersteunen. Het geeft niet als het hoofd van je hond omhoog gaat, maar zorg wel dat hij goed kan ademen. Schuif met je rechterhand de kap over zijn hoofd en laat je linkerhand naar zijn borst glijden.

Zo houdt je hem tegen, terwijl je met je rechterhand de omgeschoven kap vasthoudt.

Je hebt nu kans dat je hond achteruit wil gaan lopen. In dat geval, leg je jouw linkerhand achter zijn linkervoorpoot. Duw zachtjes met je linkerarm en oksel zijn achterwerk weer naar beneden. Wil hij niet gaan zitten?

Beweeg dan rustig met hem mee, terwijl je kalmerend praat. Laat hem niet de kap aftrekken!

Maak de kap pas vast als de hond zit of rustig stilstaat: het is al spannend genoeg. Eventueel kan een tweede persoon helpen met de kap vastmaken. Zorg altijd dat er twee vingers ruimte tussen de nek en de riem zitten.

Beschermkraag voor je hond: om houden

hondenkraag

Hè hè, de beschermkraag zit om. Maar hoe voorkom je, dat je hond deze binnen twee minuten af krijgt?

Sommige honden zullen proberen de beschermkraag af te wriemelen. Onderschat dit niet: ze kunnen behoorlijk vindingrijk zijn. Helaas kunnen ze door hun zelfbedachte trucjes ook vast komen te zitten, of zich bezeren. Blijf dus de eerste uren na het omdoen bij je hond in de buurt.

Het belangrijkste is, om zelf te doen alsof er niets aan de hand is. Je hond kan namelijk wat in de war zijn. Daar als baasje nadruk op leggen maakt het alleen maar erger voor hem. Leid je hond af wanneer hij aan de kraag begint te rommelen.

Hiernaast is begeleiding bij normale activiteiten zoals eten en lopen erg belangrijk. Zo leert je hond, dat deze dingen mét kap op eigenlijk helemaal geen probleem zijn. Het moet alleen een beetje anders!

Zorg ervoor dat je hond comfortabel kan gaan liggen. Op de grond is vaak niet fijn, omdat de beschermkraag een schrapend geluid maakt of hard is. Een zacht hondenkussen kan uitkomst bieden.

Blijft je hond lang nerveus of moet hij erg wennen?

Stel hem gerust en ga ‘samen’ een bekende activiteit doen, zoals op een speeltje kauwen, een snoepje eten, wat drinken of een simpele oefening zoals pootje geven. Begeleid hem ook in de buurt van drempels en deurposten: dit werkt anders met een beschermkraag om.

Succes!