Een goed hondenkussen vinden kan een hele zoektocht zijn. Het liefst koop je er één van goede kwaliteit, die tegen een stootje kan en een heel hondenleven lang meegaat.
Op deze manier doe je een éénmalige en goede investering voor je hond.
Maar zijn deze eisen te hoog voor een kussen waar je hond op ligt?
Worden de kosten dan niet torenhoog?
En heb je wel garantie op een goed product?
Lees hier alles over hoe je het beste hondenkussen uitkiest!
Het beste hondenkussen uitzoeken
Een hondenkussen van goede kwaliteit is misschien belangrijker voor je hond dan je zult denken. Voor zijn gezondheid is het echter belangrijk dat hij goed kan rusten en er weinig onnodige druk op zijn spieren, botten en gewrichten staat.
Daarom moet je hond op een stevig, schoon oppervlak kunnen liggen dat mild is voor zijn lijf. Dit wordt alleen maar belangrijker op speciale momenten. Denk hierbij aan de puppytijd, ziekte, dracht of de senior-jaren.
Het liefst wil je dat zo’n hondenkussen in alle situaties voldoet en een hondenleven lang meegaat. Maar is dat niet een beetje teveel gevraagd? En gaat dit niet ontzettend veel geld kosten?
Niet met de juiste voorbereiding!
Wanneer je de onderstaande punten in acht neemt, zal je aankoop over de jaren heen veruit het voordeligst uitpakken. Voor jou, je portemonnee én je hond!
Welk karakter heeft je hond?
Allereerst zul je bij de globale beeldvorming van het kussen rekening moeten houden met het karakter van je hond. Is hij een smeerkees, wildebras of juist een couch potatoe? Deze informatie heeft namelijk veel effect op de belangrijke punten die komen gaan.
Hiernaast zul je voor de zekerheid in moeten calculeren dat je hond tijd nodig heeft om aan het kussen te wennen. Het ruikt soms nog naar de winkel of ze vinden het er wat gek uitzien. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je hond het kussen in het begin wil vermijden.
Daarom is het belangrijk je hond na de aanschaf te begeleiden in de gewenning. Misschien suist of ritselt de stof wel wanneer hij er op gaat liggen? Of beweegt de boel wanneer hij op het kussen gaat verliggen?
Hiernaast kun je ook een handdoek in zijn huidige bench of mand leggen en deze bij kennismaking over het nieuwe kussen wrijven. Dan ruikt het wat minder vreemd!
Probeer ook uit te vinden wat je hond zelf belangrijk vindt aan een ligplaats. Zo meteen heb je een geweldig kussen voor hem aangeschaft, maar ligt hij liever op de badkamermat!
Hiernaast is ook de plaatsing van het kussen belangrijk. Leg het op een droog, rustig en tochtvrij plekje, uit het looppad.
Misschien dacht je dat je de hond een plezier deed met een kussen naast de verwarming, maar vindt hij het veel te heet. En hij gaat toch niet naast die enge kamerplant slapen? Of vlak naast de kat?
Een goede introductie geeft halve zorg.
Hoe groot is je hond?
Ten tweede houd je natuurlijk rekening met de maat van je hond. Ook kijk je naar de eventuele grootte van de bench waar hij in moet liggen.
Het is voor je hond niet fijn wanneer hij aan alle kanten uit het kussen puilt. Of wanneer hij erin verzuipt!
Meet de hond eens op wanneer hij op zijn zij ligt. Dit zijn de absolute minimale afmetingen voor het kussen. Het is namelijk belangrijk voor de spieren en gewrichten dat je hond genoeg ruimte heeft om zich uit te strekken.
Hygiëne is belangrijk
Een smerig hondenkussen is een gruwel in huis én voor de gezondheid van je hond. Het kan leiden tot ongedierte, huidirritatie en andere nare problemen.
Zoek daarom een kussen uit met een hoes die gemakkelijk in de was kan. Zoek ook uit of het kussen zelf eventueel gewassen kan worden of naar de stomerij kan.
Ventilatie
Een ander belangrijk onderdeel van hygiëne is de mogelijke ventilatie van het kussen. Wanneer het nat wordt, moet het gemakkelijk en snel drogen.
Bij warm weer moet de stof niet gaan broeien. En bij koud weer, moet je hond genoeg warmte vast kunnen houden.
Is het hiernaast mogelijk om met warm weer bijvoorbeeld een koelmat op het kussen te leggen? Of bij ziekte een ingepakt warmte-element?
Stevig materiaal
Naast hygiëne, is het bij de meeste honden belangrijk dat het kussen tegen een stootje kan. Pups zetten overal hun tanden in. En de meeste honden hebben tijdens hun volwassen jaren ook wel eens een maffe bui.
Natuurlijk is het lastig voor elke stof om zo’n dolle 5 minuten te doorstaan. En wat als je hond gaat slopen, wanneer hij angstig of gefrustreerd raakt?
Maar je kunt in ieder geval rondkijken naar goed stevig materiaal, wat de kans op scheuren en slijtage zo klein mogelijk maakt. Laat je hiervoor adviseren in de dierenwinkel.
Goede ondergrond
Naast het specifieke materiaal kijk je ook naar de dikte van het kussen. Het moet dik genoeg zijn om het gewicht van je hond van de vloer af te houden. Ook mogen er geen plekken zijn, die bij piekbelasting (zoals de druk van een heup) alsnog de grond raken.
Het liefst wordt het gewicht van de hond gelijk verdeeld over het oppervlak.
Op deze manier wordt het lichaam juist gedragen en ontzien van onnodige druk.
Ook is het belangrijk dat je hond stevig kan liggen. Een zachte ondergrond klinkt fijn, maar het lichaam moet ook ergens door gedragen worden. Je krijgt toch zelf ook rugpijn van het slapen op een zacht matras?
Praktisch nut
Wauw! Je hebt het allermooiste, allerschoonste en allerstevigste kussen gevonden.
Maar heb je al gekeken naar het praktisch nut? Kun je het hondenkussen gemakkelijk overal neerleggen, of heb je altijd een mand of bench nodig?
Gaat het gemakkelijk mee in de auto? Of zit gelijk je hele achterbak vol?
En hoeveel weegt het eigenlijk?
Wanneer je deze punten in acht neemt zul je gemakkelijker de keuze kunnen maken voor een ècht goed kussen. Ongeacht de prijs. Je bent namelijk goed voorbereid en weet waar je in investeert.
Bekijk echter voor de zekerheid altijd de garantievoorwaarden en vraag welke regels er aan het eventueel retourneren van het product zitten.