Vind een goede dierenwinkel voor je hond

Laatste update: 3 juli 2019
goede dierenwinkel voor je hond

Een goede dierenwinkel vinden kan belangrijk zijn voor een goede verzorging van je hond. Je hebt voor je dier namelijk allerlei producten nodig. En in het oerwoud van keuzes, is het handig als iemand je kan adviseren.

Maar wanneer is een dierenwinkel goed genoeg voor jou en je hond?

Waar moet je op letten?

En moet je jouw dieren bij een dierenwinkel aanschaffen?

In dit artikel beantwoorden we al je vragen over de dierenwinkel.

De dierenwinkel

Een dierenwinkel is een bedrijf dat diergerelateerde producten verkoopt. Voor veel mensen kan deze plek een belangrijke bron van informatie over de verzorging van een dier zijn.

Want niet alleen de dierenarts is hierbij belangrijk. Soms wil je wat meer informatie over verschillende merken voer, of de kwaliteit van bepaalde speeltjes.

En wat dacht je van de beste hondenmand of fietskar vinden voor je maatje? Voor zulke vragen verwijst ook de dierenarts je vaak door naar een winkel.

In de dierenwinkel werken doorgaans mensen met een achtergrond in de dierensector. Zij zijn bekend met hun producten en kunnen de eigenaar van allerlei praktische informatie voorzien.

Op deze manier kun je de verschillende opties beter tegen elkaar afwegen en een zo goed mogelijke keuze maken voor jezelf.

Maar de ene dierenwinkel is de ander niet. Hoe vind je nu een goed, betrouwbaar adres?

Een goede dierenwinkel vinden: wat is belangrijk?

Een fijne dierenwinkel vinden is soms een hele klus. Je moet er goede informatie krijgen, kunnen vertrouwen op de kennis van het personeel en een goede uitkomst van je aankopen hebben.

Maar hoe vind je zo’n adres?

Afstand, hoe ver moet je gaan?

Kijk allereerst eens naar hoe ver je wilt reizen voor een goed adres. Kijk eens rond in de buurt, maar verlies de adressen van iets verder weg niet uit het oog.

Wie weet wat er 10 kilometer verderop zit!

Vraag eens rond aan vrienden en kennissen met huisdieren. Weten zij een fijne winkel? Of hebben ze misschien goede ervaringen met een bepaald concern?

Faam, zit het in de naam?

De bedrijfsbekendheid, of de naam van het concern waarbij de winkel is aangesloten, kun je ook meenemen in je overweging.

Één winkel staat natuurlijk niet garant voor de rest, zowel goed- als kwaadschiks. Maar je kunt wel eens om je heen informeren hoe men de winkels ervaart.

Wees altijd kritisch wanneer je ervaringen opzoekt op het Internet. Vaak staan hier overwegend negatieve berichten en er is vaak geen controle op de feitelijke juistheid van deze informatie.

Kennis van het personeel

Loop een winkel eens binnen en neem de sfeer in je op. Is het er schoon? Word je begroet?

Neem deze informatie op, maar wacht nog even met je mening vormen. Een rommelige sfeer kan toch heel klantvriendelijk en deskundig zijn.

En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Weet het personeel genoeg over hun producten? En weten ze het even niet, word je dan doorverwezen naar iemand die dit mogelijk wel weet? Of misschien zelfs een ander adres?

Tijdsinvestering van het personeel

Hiernaast is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je geholpen bent, als klant en diereneigenaar. Dit betekent niet alleen dat je antwoord op je vragen hebt gekregen, maar ook dat je de tijd hebt gehad om deze vragen te stellen.

Ga eens na voor jezelf:

  • Kon je snel een medewerker vinden die jou wilde helpen?
  • Zo niet, werd hier door het aanwezige personeel op gereageerd?
  • Zo wel, kreeg je voldoende tijd om je vragen te stellen?
  • Werd er voldoende tijd in het antwoord en de uitleg van het personeel gestoken?
  • Werd er voldoende meegedacht aan een oplossing van je situatie of vraag?
  • Voel jij je geholpen als diereigenaar, na je bezoek aan de winkel?

Want na een aankoop, wil je niet met een slecht gevoel of verkeerde uitkomst komen te zitten.

Niet tevreden? Kijk verder!

Toch is een miskoop onvermijdelijk wanneer je een aankoop doet in de winkel. De medewerkers zijn nu eenmaal geen specialisten, maar kunnen je vaak van enkel algemene informatie voorzien. Voor zeer gedetailleerde vragen moet je doorgaans bij een professional of producent aankloppen.

Hiernaast kun je de gegeven informatie verkeerd begrepen hebben, de verkeerde vragen hebben gesteld of belangrijke informatie vergeten zijn.

De uiteindelijke aankoop vergt toch ook een kritische blik van de klant zelf.

Ook heeft de dierenwinkel een winstoogmerk, dit betekent dat ze het liefst geld verdienen aan hun klanten. Maar er moet ook voldoende oog zijn voor het helpen van een diereigenaar, niet alleen voor verkoop.

Voel je je echt niet goed bij de service of het aangeschafte product, informeer dan naar de mogelijkheden bij de winkel. Hoef je niets te retourneren, zoek dan verder naar een fijne winkel.

Een dier aanschaffen bij een dierenwinkel of tuincentrum

Vaak zie je bij een dierenwinkel of tuincentrum ook de verkoop van huisdieren. Wij raden deze bedrijven echter alleen aan voor de aanschaf van dierproducten, niet van het dier zelf.

Wat je vaak ziet bij deze bedrijven, is dat de dieren doorgefokt zijn en in grote getale vanuit dezelfde bloedlijnen geproduceerd worden. Dit brengt allerlei zwaktes met zich mee, wat de eigenaar én het dier zeker niet ten goede komt.

Wil je een dier aanschaffen? Kijk dan eens rond in het asiel of zoek een fokker die aangesloten is bij de Raad van Beheer.