Home   /   Hondenrassen

Bergamasco

Laatste update: 3 juli 2019
bergamasco

De Bergamasco is een vrij zeldzaam, Italiaans hondenras. Hij staat bekend om zijn sterke band met de mens, maar nóg meer om zijn typische vacht. Lange viltkoorden bedekken zijn hele lichaam.

Een trend waar je gek op bent.. of niet zo.

Dit ras werd eeuwenlang ingezet als hoeder en beschermer van enorme schaapskudden in de Alpen. Hierdoor is hij intelligent en zelfstandig, maar ook gelijkmatig en vriendelijk.

Maar wie denkt een slaafse knuffelbeer met de Bergamasco te hebben, zit er mooi naast. Ze zijn ontzettend aanhankelijk, maar kiezen zelf wie ‘eigen’ is en tegen wie dit beschermd moet worden.

Het is aan het baasje om dit met zachte, maar consequente hand in goede banen te leiden.

Ben jij klaar voor de Bergamasco?

Achtergrond van de Bergamasco

Oorspronkelijk is de Bergamasco een Italiaans ras. Ze zijn vernoemd naar de stad Bergamo, die aan de Noord Italiaanse Alpen ligt. Hier werden ze eeuwenlang ingezet om kuddes schapen te hoeden op de bergweiden.

De geschiedenis van deze robuuste Italiaanse herder leert ons dat het opvallende ras al tijdens de 16e eeuw actief was. Ze hielpen de herders met het verplaatsen en bewaken van de schaapskudden.

Deze kudden legden doorgaans de route van de Povlakte, de uitgestrekte steppen rond de rivier de Po, naar de Zuid- Zwitserse Alpenweides af. De trek begon in het vroege voorjaar, om bij naderende herfst weer terug naar Italië te keren.

Toen het aantal schaapskudden steeds verder afnam, werd de Bergamasco ook ingezet voor het hoeden van koeien en ander vee.

Tegenwoordig zien we dit nog steeds mondjesmaat terug in de streek van herkomst. Verder heeft de Bergamasco zich ontpopt als huishond, met een select groepje liefhebbers van het ras. Dit selecte heeft grotendeels te maken met de typische viltstrengen van de vacht.

You hate it or love it!

De taak van huishond vervult deze bergbewoner met verve, door zijn vriendelijke inborst en sterke mensgerichtheid.

Uiterlijke kenmerken

bergamasco uiterlijk

Volgens de rasstandaard is de Bergamasco een halfhoge, krachtige maar goed geproportioneerde hond. Hij is grof gebouwd, maar toch harmonieus en sensibel van aard.

Het hoofd oogt groot door de dikke beharing, met een platte, halflange snuit. De ogen zijn groot, ovaalvormig en donkerbruin van kleur. De oren zijn hoog aangezet, twee derde deel hiervan hangt in een driehoeksvorm naar beneden.

De nek is vrij kort, uitlopend in een rechte, krachtige rug en brede, diepe borst. De achterhand loopt licht af en is breed en sterk. De staart is laag aangezet, dik behaard en versmalt enigszins richting de punt.

Het laatste deel van de staart loopt licht omhoog, wat de staart sabelvormig maakt.

De vacht van de Bergamasco is zeer typisch. Bij jonge honden is de vacht glad en zacht, wat na het eerste levensjaar begint te vervilten. Wanneer de hond 5 à 6 jaar oud is, bestaat de vacht geheel uit dikke, overvloedig aanwezige viltstrengen.

De vachtkleur komt in alle mogelijke grijstinten voor, van licht tot zeer donker. Soms komen er lichte hints van isabel (bleekgeel) en reebruin in voor. Ook geheel zwart wordt gezien. Witte aftekeningen zijn toegestaan, maar mogen niet meer dan 20% van het lichaam bedekken.

Reuen zijn 58 tot 62 centimeter hoog en wegen rond de 32 tot 38 kilo. Teven zijn wat kleiner, met 54 tot 58 centimeter hoogte en 26 tot 32 kilo. De Bergamasco wordt zo’n 13 tot 15 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Bergamasco

De rasstandaard beschrijft de Bergamasco als een zachtmoedige en gelijkmatige hond. Door het maanden intensief samenwerken met de herder, staat dit ras bekend om hun sterke band met de mens.

Maar als schaaphoeder en bewaker ontgaat deze intelligente herder niets. Ze zijn intelligent en zeer oplettend. Hierdoor kunnen ze zich waaks opstellen in en rondom het huis.

Door zijn taak als hoeder leert deze hond snel, met veel concentratie, geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. De waker in hem maakt dat hij zelfstandig en vol initiatief is.

Dit ras is dus geen slaafse gehoorzamer, ze zijn gewend hun eigen beslissingen te maken. Dit brengt hen de karakteristieke zelfbewuste en eigenzinnige eigenschappen.

De Bergamasco vindt het heerlijk om gezelschap te hebben en is altijd wel te porren voor iets leuks. Ze zijn opgewekt, zonder lomp of fel te worden.

Toch zijn ze het waakse van de schaapskudden nog niet verloren. Ze zijn dus vriendelijk naar andere honden, huisdieren en kinderen, mits deze geen bedreiging voor het ‘eigen’ vormen.

Verzorging en gezondheid

bergamasco verzorging

De lange, vervilte vacht van de Bergamasco wekt de indruk dat dit ras enorm veel verzorging nodig heeft. Het tegendeel is echter waar.

De viltplekken gaan namelijk niet tot op de huid, waardoor deze kan blijven ademen en schoon blijft. Hierdoor kan opgedroogd vuil vrij gemakkelijk weggeveegd of -geschud worden. De viltrepen kunnen afgescheurd worden als ze te lang zijn.

Ook is het wijs de hond een aantal keer per jaar te wassen, al duurt het opdrogen vrij lang.

Door zijn sobere herkomst is de Bergamasco over het algemeen een gezond ras. Toch zien we, zoals wel vaker bij wat grotere rassen, af en toe heupdysplasie voorkomen.

Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

In de fokkerij worden de ouderdieren echter wel getest, om de aandoening zo min mogelijk te laten vererven.

Verder is er door de zeldzaamheid van dit ras weinig bekend over de gezondheid.

Opvoeding

bergamasco puppy

Net als bij ieder ander is een goede, complete socialisatie van groot belang. Maar met name, omdat de waaksheid rond alles wat ‘eigen’ is diep geworteld zit.

De Bergamasco is erg overtuigd van wie hij wel en niet mag, onbevoegden wordt het dus zeer lastig gemaakt. Echter, door zijn zelfstandigheid dient het baasje dit van jongs af aan in goede banen te leiden.

Daarom is het belangrijk om gelijk met duidelijke regels en consequente opvoeding te beginnen.

Vertrouwt de Bergamasco je, dan gaat hij voor je door het vuur. Maar verwacht geen slaafsheid, hij is vanuit zijn fokkerij nu eenmaal toegespitst op intelligentie en eigengereidheid.

Ze schatten zelf de situatie in en handelen daarnaar.

Echter, door zijn sterke band met zijn baasje en het gezin is de Bergamasco een ontzettend fijne huishond. Hij is gek op samen spelletjes doen en vindt het heerlijk overal bij te zijn.

Deze aanhankelijkheid maakt hen zeer toegankelijk en meegaand, ook in de opvoeding. Gebruik dit in je voordeel en je hebt de fijnste huisgenoot ooit!

Bergamasco en beweging

bergamasco loopt op gras

Door zijn werk als hoeder en bewaker heeft de Bergamasco veelal een dravende gang. Ze legden vroeger flinke afstanden op een dag af, zowel tijdens de trek als bij het hoeden van de kudde. Daarom heeft dit ras een opvallend hoog uithoudingsvermogen.

Door zijn dikke vacht is de hond goed beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Ze vinden het dan ook heerlijk om buiten te zijn, lekker bezig met de baas. Lekker ravotten en rennen houdt dit ras gezond.

Ze genieten dan ook van lange wandelingen en samen fietsen. Door de gevoeligheid van de heupen moet men oppassen met wilde sporten, al is de Bergamasco voor veel verschillende activiteiten te porren.

Houd het uitdagend en afwisselend, dan loopt de Bergamasco voorop!