Home   /   Hondenrassen

Bearded Collie

Laatste update: 3 juli 2019
bearded collie

Met de Bearded Collie heb je een zonnetje in huis. Van origine een schaapsherder, tegenwoordig een vrolijke, vriendelijke alleskunner.

Geen spelletje is deze enthousiasteling te veel. Als ze maar lekker bezig zijn met het baasje, zijn deze actieve haarballen in hun nopjes.

Want haar, dat hebben ze!

De uren die men door het samenwerkende karakter van deze hond in de training bespaard? Nou, die worden ruimschoots aangevuld in de verzorging.

Heb je jouw kam- en knuffelpet op? Dan ben je klaar voor de Bearded Collie!

Achtergrond van de Bearded Collie

Van origine wordt de Bearded Collie als echt Brits hondenras beschouwd. Maar hun voorouders kwamen aan het begin van de 16e eeuw vanuit Polen naar Schotland gevaren.

De Poolse veehandelaren hadden namelijk de Polski Owczarek Nizinny (laaglandherder) als schapenhoeder. De Schotten waren zeer enthousiast over dit ras. Zo bleven enkele van deze honden in Groot-Brittannië.

In het ruige noorden ontpopte deze bezige bij zich tot een echte, ruige herdershond. Hij werd vooral veel in de winderige Schotse Hooglanden gezien, voor het drijven van schapenkuddes.

Eind jaren ’50 van de vorige eeuw kwamen de eerste Bearded Collies richting Nederland. Je ziet ze niet erg veel, het is een echt liefhebbersras.

Toch zijn ze door hun vriendelijkheid en veelzijdigheid echte alleskunners. Van sporters, tot werkers en gezinsmaatjes.

Lees ook: Border Collie

Uiterlijke kenmerken

bearded collie uiterlijk

Door zijn dikke vacht zou je het niet zeggen, maar de Bearded Collie is een slanke en lenige hond. Het ras is actief en vrolijk, met zelfvertrouwen en evenwicht.

De kop is breed, vlak en vierkant met een sterke voorsnuit. De oren zijn middelmatig lang en worden hangend gedragen.

De ogen zijn groot en veelal bruin van kleur. Het gezichtshaar buigt karakteristiek om de oogkassen heen, maar mag de ogen niet bedekken.

De hals is gemiddeld lang, gespierd en licht gebogen. Deze loopt over in een rechte rug die dezelfde lengte heeft als de ribbenkast. De borst is gewelfd en diep, maar niet tonvormig.

De achterhand is gespierd, de staart is laag aangezet. Deze wordt hangend gedragen met een licht oplopende punt aan het eind.

De dubbele vacht heeft een dichte, zachte onderlaag en een rechte, harde en ruige bovenlaag. Vanaf de wangen en kin naar beneden worden de haren steeds langer. Dit vormt een rastypische ‘baard’.

De haren zijn leikleurig, met alle schakering van grijs, roodbruin (tan), zwart, blauw, bruin en zandkleurig. Witte aftekeningen zijn toegestaan op de voorsnuit, als bles, bij de staartpunt, borst, benen, voeten en voorzijde van de hals.

Reuen worden zo’n 53 tot 56 centimeter aan de schoft. Teven zijn wat kleiner, met 51 tot 53 centimeter. Afhankelijk van geslacht en grootte weegt het ras tussen de 18 en 27 kilo. Bearded Collies worden gemiddeld 14 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Bearded Collie

Zoek je een waar zonnetje in huis? Dan ben je bij de Bearded Collie aan het juiste adres!

Deze enthousiasteling is speels, vrolijk, aanhankelijk en zeer zachtaardig. Hierdoor is hij met andere huisdieren en kinderen een prima combinatie, mits voldoende en correct gesocialiseerd.

Ook met vreemde honden toont dit ras zich zeer sociaal.

Over het algemeen zijn ze erg flexibel en gaan gemakkelijk met veranderingen om. Zelfs tot op hoge leeftijd zijn ze overal voor te porren. Deze knuffelbeer vindt het dan ook geweldig om actief deel te nemen aan het gezinsleven.

Door zijn eeuwige enthousiasme blaft hij vaak en veel. Dit betekent echter niet dat de Bearded Collie geen rust kent.

Heeft het baasje genoeg oog voor lichamelijke en geestelijke uitdaging? Dan heb je een heerlijk rustige levensgenieter in huis.

Verzorging en gezondheid

bearded collie verzorging

De lange, steile vacht valt niet weg te denken bij de uitstraling van dit ras. Zowel voor het buiten houden van kou als warmte is goed onderhoud van onderwol en dekhaar nodig.

Dit ras verliest eigenlijk altijd lange plukken haar, echter met de rui komt er nog veel meer los. Doorgaans is echter twee- of driemaal per week doorborstelen voldoende.

Zo’n borstelbeurt kan echter wel één of meerdere uren in beslag nemen. Daarom wordt men geadviseerd om de verzorging goed bij te houden.

Dit voorkomt dat de vacht gaat vilten, wat voor vieze broeiplekken, slecht functionerende vacht en kapotte huid kan zorgen. Gebruik hiervoor een borstel met lange pennen, een kam met lange tanden en (verdunde) anti-klit spray.

De Bearded Collie is gelukkig een relatief gezond ras.

Toch wordt geregeld de ontwikkeling van Heup- en elleboogdysplasie gezien. Dit is een ontwikkelingsstoornis in het gewrichtskraakbeen waardoor de hond misvormde gewrichten, artrose en kreupelheid krijgt.

Ook cataract (grauwe staar) ziet men regelmatig. Dit is een oogziekte waarbij de lens vertroebelt en de hond uiteindelijk helemaal blind wordt.

Ook komt de ziekte van Addison meer dan gemiddeld voor bij dit ras. Door deze zeldzame auto-immuun ziekte vindt onvoldoende hormoonproductie vanuit de bijnier plaats. Vervolgens valt het immuunsysteem de bijnier aan. Mits op tijd gediagnosticeerd valt deze ziekte te behandelen.

Symmetric Lupoid Onychodystrophy is een zeldzame auto-immuunziekte. Deze komt echter vaker bij de Bearded Collie voor, dan bij andere hondenrassen. Hierbij misvormen de nagels van de poot, waarbij deze ontsteken en uiteindelijk verloren gaan. Dit is zeer pijnlijk en blijvend van aard, echter is intensieve behandeling onmisbaar.

Hiernaast zien we bij de Bearded Collie verhoogd risico op een navelbreuk (Hernia umbilicalis). Hierbij sluit de navel zich na de geboorte niet goed, waardoor de buikinhoud door de opening kan puilen. Om ernstige complicaties te voorkomen, dient de navel zo snel mogelijk operatief gesloten te worden.

Ook zien we bij dit ras een aanleg voor specifieke overgevoeligheden. Dit kan bij voedingsmiddelen tot uiting komen, maar ook bij bepaalde medicijnen. Houd daarom de hond goed in de gaten en informeer bij gezondheidszorg in de dierkliniek altijd naar de verschillende opties.

Opvoeding

bearded collie puppy

Dit ras staat bekend om de gouden combinatie van intelligentie en zachtaardigheid. Hierdoor zal de opvoeding meestal zonder veel problemen verlopen.

Deze hond heeft een sterke drang om zijn baasje te behagen en pikt de regels snel op. Dit betekent echter niet, dat de hond geen training nodig heeft. Hij is zo pienter, dat er gemakkelijk eigen regeltjes gemaakt worden.

Toch zit samenwerken met de baas de Bearded Collie als gegoten. Hij is dol op grappen, grollen en spelen, maar kan verrassend gevoelig uit de hoek komen.

Daarom is een vriendelijke, duidelijke benadering het beste voor deze vrolijke werker. Onder druk of dwang klapt hij volledig dicht. Maar samen met de baas kan hij alles aan!

Bearded Collie en beweging

bearded collie rent

Door zijn verleden als werkhond heeft de Bearded Collie tomeloze energie. Hij wordt nog steeds ingezet voor het drijven van vee, waarin hij floreert.

Maar ook bij sporten zoals flyball, behendigheid en frisbeeën komen zijn talenten naar voren.

Hiernaast kan bij gehoorzaamheidscursussen grote hoogte bereikt worden. Zo wordt geheel in zijn behoefte voor samenwerken, afwisseling en intensieve aandacht voorzien.