Home   /   Hondenrassen

Border Collie

Laatste update: 27 maart 2019
border collie

De Border Collie is een verschijning die we voornamelijk kennen van onze wandelingen op de hei.

Deze actieve, zwart-witte bliksemschicht is namelijk gék op schapen hoeden. En er nog goed in ook!

Niet alleen tijdens het schapen drijven, ook met behendigheidswedstrijden, flyball en gehoorzaamheidstrainingen is de Border Collie het slimste jongetje van de klas.

Maar past deze sportieve, intelligente doerak wel bij jou?

In dit artikel geven we je alle details over het ras.

Achtergrond van de Border Collie

De Border Collie is van origine afkomstig uit het grensgebied tussen Schotland en Noord-Engeland. Hij werd daar speciaal voor het veedrijven gebruikt, meestal bij schaapskudden.

Het verhaal gaat, dat de Koning van Wales reeds in het jaar 943 na Christus over de Border Collie schreef.

Hij vertelde, dat deze herdershond de kudden schapen overdag meenam naar de heuvels om te grazen en ze ’s avonds weer veilig thuisbracht. Heel wat jaren later, in het jaar 1570, beschreef Dr. John Caius een slanke hond die feilloos op de fluitsignalen van de schaapsherder reageerde.

Het is dus mogelijk, dat de Border Collie al een heel oud hondenras is!

Echter, de Border Collie zoals wij hem tegenwoordig kennen kwam pas tot stand aan het einde van de 19e eeuw. De kudden schapen werden tijdens de Industrialisatie periode namelijk steeds groter. Hierdoor waren er meerdere, goede honden nodig om te kuddes bijeen te houden en te verplaatsen.

In 1893 werd een zwart-witte reu genaamd ‘Old Hemp’ geboren, een hond die perfect geschikt was voor de veehoederij. Al snel bleken alle talenten van Old Hemp aangeboren te zijn.

De droom van iedere fokker!

Deze hond werd dan ook de stamvader van de huidige Border Collie. In 1906 werd de International Sheep Dog Society opgericht, een organisatie die zich bezig hield met het verbeteren van het ras.

Sindsdien is er enthousiast gefokt met de Border Collie, die vanaf 1965 zijn opmars maakte in Nederland. Tegenwoordig kennen we deze sportfanaat ook als liefhebbend deel van het gezin.

Hier vind je de Nederlandse rasvereniging.

Uiterlijke kenmerken

border collie uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard moet de Border Collie een atletische, gespierde hond zijn met een levendige en verstandige uitdrukking.

De kop heeft een smalle snuit en ovale, bruine ogen. De driehoekige oren kunnen recht gedragen worden of met een hangend puntje.

Ondanks de sterke, brede borst is de Border Collie een slanke verschijning door zijn licht rechthoekige bouw. Zijn staart wordt neerwaarts gedragen en krult aan het einde licht op, maar zal nooit over de rug heen krullen.

Er zijn twee verschillende vachttypen, te weten de korthaar en de langhaar. Beiden hebben een korte, weerbestendige ondervacht en een dichte, middelmatig dikke bovenvacht.

Het verschil echter, is dat de langharige types hun vacht korter dragen op de snuit en de benen, maar langer rond de hals, achterkant en staart.

De bekendste vachtkleur is zwart-wit, maar Border Collies komen in heel veel kleuren voor. Van bruin, rood en grijs met wit tot driekleurig.

De Border Collie wordt doorgaans gezien als een middelgrote hond. De reuen zijn gemiddeld 53 centimeter hoog en de teefjes iets kleiner, zo’n 50 centimeter. Idealiter weegt een volwassen reu, afhankelijk van zijn lichaamsbouw, tussen de 14 en de 20 kilo. Vrouwtjes wegen tussen de 13 en 19 kilo.

De Border Collie staat echt bekend om zijn ‘taaiheid’. Ze kunnen namelijk wel zo’n 12 tot 16 jaar oud worden!

Karaktereigenschappen van de Border Collie

Van nature is de Border Collie een schaapshoeder, die de hele dag buiten op de kudde moest letten. Hij heeft dan ook een enorm uithoudingsvermogen, met energie die je meteen terugziet in zijn karakter.

Maar om zijn taak succesvol uit te voeren moest hij feilloos samenwerken met zijn baas, de schaapsherder. Daarom is hij naast enthousiast en alert ook nog eens bovengemiddeld intelligent.

Het is dus belangrijk dat deze hond lichamelijk en geestelijk voldoende beziggehouden wordt. Wanneer ze consequent opgevoed zijn, heb je een enorm gehoorzame hond die gek is op aandacht en zich sterk hecht aan de baas.

Als gezinshond heeft de Border Collie wat sturing nodig. Van nature is deze hond erg vriendelijk. Echter, zijn drang tot gezinsleden of andere (huis)dieren bij elkaar drijven kan opspelen wanneer hij dit niet goed kwijt kan in andere activiteiten.

Dit kan met name voor kleine kinderen intimiderend zijn. Als eigenaar moet je er dus voor zorgen dat je hond goed zijn ei kwijt kan, voordat je van hem verwacht als brave gezinshond te functioneren.

Verzorging en gezondheid

border collie verzorging

De Border Collie vacht heeft niet heel veel verzorging nodig. Borstel wel extra op de plekken met lang haar, zoals bij de oren, oksels, achterpoten en staart. Hier ontstaan sneller klitten. Besteed hierbij extra aandacht aan de oren. Houd ze vrij van plukken haar die de gehoorgang ingroeien, zo voorkom je infecties.

Durf je dit zelf niet te doen of vindt de hond het naar dat je aan zijn oren zit? Klop dan even aan bij een hondentrimsalon. Zij hebben hier ervaring mee en zijn in een mum van tijd klaar.

De Border Collie is een relatief gezond ras.

Het enige waar je echt rekening mee moet houden is dat ze erfelijk gevoelig zijn voor heupdysplasie. Dit is een afwijking aan het heupgewricht, waardoor deze een afwijkende vorm krijgt. Hierdoor passen de gewrichtsonderdelen niet meer goed in elkaar.

Dit zorgt voor slijtage van het kraakbeen en kan tot bekkeninstabiliteit en chronische pijn leiden.

Ook komen epilepsie, Progressieve Retina Atrofie en huid atopie geregeld voor.

Epilepsie is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).

Progressieve Retina Atrofie is een aandoening aan het oog, waarbij het netvlies steeds slechter wordt. Hierdoor verliest je hond uiteindelijk het gezichtsvermogen.

Atopie van de huid heeft te maken met het afweersysteem van de hond. Hij reageert allergisch op iets in zijn omgeving. Dit ‘iets’ van variëren van voeding tot pollen, overleg dus met een dierenarts wanneer je hond huidproblemen krijgt.

Goede voeding kan helpen om allergische reacties te voorkomen, dus bespreek dit met een professional.

Opvoeding

border collie puppies

Het is helaas bekend dat sommige Border Collies angstig en zelfs neurotisch gedrag kunnen vertonen, wat tot agressie kan leiden. In sommige foklijnen komt dit vaker dan gemiddeld voor. Let dus goed op van welke ouderdieren je een puppy kiest.

Ook een goede socialisatie en opvoeding tellen sterk mee. De pup moet in rust met nieuwe dingen kennis kunnen maken, anders heb je de kans dat hij overspoeld wordt door alle prikkels.

Deze rust moet bij de pup soms met zachte hand wat ‘afgedwongen’ worden. Ze kunnen namelijk de neiging hebben om hyper te worden, wanneer ze zich ergens over opwinden (zowel positief als negatief).

Hiernaast is de Border Collie zich sterk bewust van de stemming van het baasje. Ook is hij gevoelig voor stemverheffing en strenge woorden. Wees dus rustig, duidelijk en consequent, dan zul je werkelijk versteld staan van wat deze hond allemaal kan leren.

Zoals eerder vermeld, heeft de Border Collie een aangeboren neiging om te drijven. Dit kan zich uiten in een sterke achtervolgingsdrift, die soms uitgeleefd wordt op voorbijgangers, gasten en zelfs auto’s.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen zul je er dus voor moeten zorgen dat je hond zijn ei kwijt kan, maar dat jíj bepaalt wanneer dit gebeurt!

Met zo’n intelligente hond lijken de trainingsmogelijkheden werkelijk eindeloos. En dat is hoe de Border Collie het ’t liefste heeft. Uitdaging, afwisseling, veel beweging en dat alles samen met de baas!

Border Collie en beweging

border collie beweging en uitlaten

Wie de Border Collie in drie woorden wil beschrijven, is snel klaar: werken, werken, werken.

Enkel blokjes om is voor deze hond catastrofaal. Hij moet minimaal 1 à 2 uur kunnen rennen en bezig zijn om zijn energie kwijt te kunnen, anders liggen gedragsproblemen op de loer.

Spelletjes en opdrachten in huis voorkomen dat hij zelf activiteiten gaat verzinnen, met alle gevolgen van dien. Hij moet zijn natuurlijke aandrang voor bewegen en zelf nadenken nu eenmaal kwijt.

Neem hier dus zelf het voortouw in, dat biedt de beste remedie.

Als je denkt dat je met honderd keer een bal gooien goed zit, zul je bij deze stuiterbal op je neus kijken. De Border Collie is het bekende trucje snel zat en kan een enorm arsenaal aan commando’s leren.

Speuren, flyball, behendigheid, gehoorzaamheidscursussen bij de hondenschool. Als het maar afwisselend is, zal je Border Collie je allergrootste fan zijn.

Voor het schapen drijven worden verscheidene cursussen aangeboden, ga dit nooit zomaar zelf doen. Vergeet namelijk niet, dat je met levende wezens te maken hebt.

Een ongeluk is snel gebeurd als er niet voldoende controle gehandhaafd wordt.

Aangezien dit ras gevoelig is voor heupdysplasie, moet beweging bij deze hond goed opgebouwd worden. Begin niet voor het eerste levensjaar met activiteiten waarin je hond veel draait of abrupt moet stoppen.

Pas ook op met traplopen en wild spelen.

Fietsen met je hond is een uitstekende manier om spieren op te bouwen bij je Border Collie. Doe hiernaast rustig aan met warm weer boven de  (20°C<) en voorkom oververhitting bij je hond.