Home   /   Hondenrassen

Gezinshonden top 10 (kindvriendelijke honden)

Laatste update: 2 juli 2019
gezinshonden

Gezinshonden (kindvriendelijke honden) worden steeds belangrijker.

Onze moderne hond woont vaak in huis, waardoor hij geregeld intensief contact met kinderen heeft.

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een kindvriendelijke hond?

En welke rassen vinden wij het beste uit de test komen?

In dit artikel tellen we af, van onze Nummer 10 naar Nummer 1 gezinshond!

Wat zijn gezinshonden?

Tegenwoordig hebben we zo’n 350 erkende hondenrassen rondlopen op onze planeet. Dit enorme aantal vindt zijn origine in de persoonlijke voorkeuren van de mens.

We wilden een hond om te jagen, maar ook een om mee te speuren, vee te hoeden, het erf te bewaken of gewoon te knuffelen.

Sinds de Industrialisering, is de taak van de hond binnen het bedrijf steeds minder belangrijk geworden. Tegenwoordig wordt hij grotendeels gehouden voor zijn gezelschap. Daarom leeft hij vaak bij ons in huis.

Hierdoor heeft de hond steeds vaker intensief contact met kinderen. Waar men vroeger de hond als onderdeel van het bedrijf zag, is hij nu onderdeel van het gezin.

Maar wat maakt een hond kindvriendelijk?

Belangrijke eigenschappen van gezinshonden

Zoveel mensen, zoveel hondenwensen. De karaktereigenschappen van gezinshonden moeten over het algemeen goed combineren met kinderen.

De belangrijkste onderdelen hiervan vinden wij achtergrond, energieniveau, leeftijd en persoonlijkheid.

Achtergrond

Of een hond kindvriendelijk kan zijn, heeft grotendeels te maken met zijn achtergrond. Voor welke taak is het ras gefokt? En is hierbij oog geweest voor een bepaalde karaktertrek?

Hiernaast is het belangrijk dat je weet wat een hond doorgemaakt heeft. Is hij vroeger mishandeld of komt hij van een broodfokker?

Slechte ervaringen vanuit het verleden kunnen een hond angstig, onzeker of onvoorspelbaar maken.

Energie

Ook energieniveau is een eigenschap waarmee men rekening moet houden.

Wil je een hond die mee kan op lange wandelingen, maar niet één die continu je peuter omver rent? Of wil je een rustige knuffelbeer, die toch ook wel eens zijn mand uitkomt?

Denk hier goed over na.

Leeftijd

Wil je een puppy of een volwassen hond in huis?

Een puppy is nog vormbaar, maar heeft ook meer aandacht, training en bescherming nodig om evenwichtig op te groeien.

Een volwassen hond kan stabieler zijn, maar heeft wel zijn eigen verhaal.

Persoonlijkheid

Met persoonlijkheid bedoelen we het individuele karakter van de hond. Is hij geneigd om kalm en meegaand te zijn, of onstuimig en eigenzinnig?

Geregeld heeft dit een direct verband met formaat. Veel grote honden zijn wat kalmer dan de felle, snelle kleintjes.

En hoe gaat de hond met eventuele andere huisdieren om? Vrede is niet alleen fijn voor andere huisgenoten, het voorkomt ook ongelukken.

Opvoeding kind voor kindvriendelijke hond

meisje met 2 honden op bed

Om een kindvriendelijke hond te krijgen, moet niet alleen rekening gehouden worden met zijn eigenschappen. Ook de eigenschappen van de aanwezige kinderen zijn belangrijk.

De opvoeding van kinderen met dieren vergt aandacht.

Geen hond wordt namelijk puur kindvriendelijk geboren, dit zal hij moeten leren. De één doet dit gemakkelijker dan de ander.

Maar om dit tot een succes te brengen, moet de hond voldoende positieve ervaringen met kinderen opbouwen.

Dit betekent niet, dat een kind zichzelf niet mag zijn bij het huisdier. Maar om een hond goede ervaringen te geven met het kind, zullen er bepaalde regels moeten gelden.

Deze regels leiden tot evenwicht en wederzijds respect tussen huisdier en kind.

Welke regels zijn belangrijk om je huisdier een goede ervaring met kinderen te geven? Alleen op deze manier creëer je een kind- en huisdiervriendelijke omgeving.

We noemen de 5 belangrijkste:

1. Wat de hond niet wil, gebeurt niet. Loopt hij van je weg of gromt hij? Laat de hond dan met rust.

2. Je mag de hond nooit pijn doen. Dit betekent, dat je rustig mag aaien en spelen of zachtjes mag knuffelen.

3. Eten en spulletjes van de hond zijn niet van jou. Hier mag je dus niet aankomen. Wil je iets hebben? Vraag het aan mama of papa.

4. De bench en mand zijn van de hond. Ligt de hond in zijn bench of mand, dan laat je hem met rust.

5. Begrijp je niet wat de hond doet of bedoelt? Vraag het aan mama of papa.

Wanneer onze kinderen begrijpen dat de hond gevoel en een eigen wil heeft, kunnen ze zich beter inleven. Wanneer iedereen rekening met elkaar houdt, kom je minder snel in een vervelende situatie terecht.

Kindvriendelijke hondenrassen top 10

Hierboven hebben we besproken welke eigenschappen belangrijk zijn voor kindvriendelijke gezinshonden. Hier kun je op letten bij het uitzoeken van een hond.

Maar bij welke rassen heb je de grootste kans deze eigenschappen positief terug te vinden?

Gelukkige Honden heeft een top 10 van meest geschikte rassen voor gezinshonden voor je samengesteld.

Hierbij houden we rekening met de algemene standaarden en ervaringen rond het ras. Bedenk dat iedere individuele hond zijn eigen uitzonderingen kan hebben.

Gezinshond nummer 10: Vuilisbakjes

Zoek je een kindvriendelijke hond? Tussen de vele vuilnisbakkenrassen in Nederland zit er altijd wel één die bij jullie past.

Vuilnisbakjes zijn namelijk een combinatie tussen twee of meer hondenrassen, soms helemaal onherleidbaar.

Dit betekent, dat de mogelijkheden eindeloos zijn bij dit type.

Heb je goed uitgezocht aan welke eisen jullie hond moet voldoen? Grote kans dat er een perfecte mix op jullie wacht.

Gezinshond nummer 9: Border of Schotse Collie

De Border Collie en Schotse Collie zijn niet van hetzelfde laken een pak. Maar als het om kindervrienden gaat, eindigen deze twee even hoog in de lijst. Ze zijn actief, gevoelig, maar enorm liefdevol.

Door hun hoge energieniveau en intelligentie zullen deze honden veel geestelijke en lichamelijke uitdaging nodig hebben.

Hiernaast zijn ze sensibel, wat betekent dat het baasje soms de regie moet nemen voor een rustpuntje. Naast zijn drang naar actie, kan je Collie wat in de war raken zonder kalmte.

Gezinshond nummer 8: Duitse herder

De Duitse Herder is van oudsher een diensthond. Hij hoedde onverschrokken ons vee en bewaakte de familie met zijn leven.

Hierdoor is de Duitse Herder als ras sterk aan zijn familie verknocht.

Zijn ‘eigen’ kinderen zal de Herder dan ook geen haar krenken, ook vriendjes en vriendinnetjes worden gelijk geadopteerd. Dit betekent echter, dat geen vreemde hen kan benaderen wanneer zij onder wakend oog van de hond staan.

Stel dus duidelijke regels tijdens de opvoeding, het baasje moet er altijd bij kunnen. Ook tijdens een standje!

Gezinshond nummer 7: Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Koningspoedel. Ze hebben een indrukwekkend energie- en intelligentieniveau, hierdoor worden ze ook als hulphond ingezet. De Labradoodle is altijd in voor iets geks!

Daarom is het belangrijk, de hond te leren dat er grenzen zijn.

Vooral met kinderen, kan de hond iets te enthousiast uit de hoek komen. Stel duidelijke regels en geef hem voldoende beweging, dan hebben de kinderen een geweldige speelkameraad.

Gezinshond nummer 6: Beagle

Beagles zijn van oorsprong jachthonden, maar aangelegd met een onvermoeibaar opgewekt karakter. Vrolijk als ze zijn, hebben ze altijd wel zin in een spelletje of stoeipartij. Ze willen ook de andere huisdieren wel eens plagen, maar vaak gaat dit gemoedelijk.

De opvoeding van een Beagles gaat echter niet zonder slag of stoot.

Ze hebben veel beweging nodig en de meesten volgen zonder te twijfelen hun neus. Wijd hier voldoende aandacht aan, dan zijn ze perfecte gezinshonden.

Gezinshond nummer 5: Berner Sennen

Groot en onverschrokken, teder en goedmoedig. Dat is wat de Berner Sennen zo’n geweldige kindervriend maakt. Hij is niet snel uit evenwicht te krijgen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Gezien zijn grootte, is het belangrijk dat er vanaf pup voldoende tijd aan zijn socialisatie besteed wordt. In de training kom je met een duidelijke, consequente houding het verst.

De Berner Sennen weet precies wat hij wil, gelukkig weet jij dat ook!

Gezinshond nummer 4: Duitse dog

Je zou het door zijn enorme afmetingen niet denken, maar een Duitse dog is een kindervriend pur sang. Deze vriendelijke reuzen zijn erg gevoelig en hebben hierdoor goed oog voor de kleintjes.

Ze zijn enorm liefdevol en aanhankelijk. Het gezin is heilig voor hen.

Ook al is deze reus nog zo’n brave borst, met de opvoeding moet rekening gehouden worden met zijn grootte. Wees rustig, duidelijk en consequent, vooral tijdens de puberteit.

Elke hond begint klein, maar de Duitse Dog zou kunnen vergeten hoe groot hij uiteindelijk geworden is.

Gezinshond nummer 3: Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een speels, vrolijk type dat oorspronkelijk voor de jacht gebruikt werd. Door hun aangeboren will to please vinden ze het geweldig om de hele dag spelletjes te doen en achter de baas aan te wandelen.

Voor kinderen is het een ideaal maatje om mee op avontuur te gaan.

Let erop, dat dit werklustige vriendje ook tijd krijgt om tot rust te komen. Hier moeten ze af en toe mee geholpen worden.

Gelukkig is de Spaniël nooit fel of geïrriteerd. Ze kunnen hoogstens wat mopperen. Maar gelukkig is dat zo weer over!

Gezinshond nummer 2: Engelse Buldog

De Engelse Buldog is een nauwe bloedverwant van Molossische vechthonden, die volwassen stieren met de grond gelijk maakten. Dit zie je tegenwoordig amper meer terug bij deze zeer vriendelijke gezinshond.

Ze zijn zelden geprikkeld, zeer gehecht aan hun gezin, verzot op knuffelen en gek doen.

Door zijn zware bouw kan de Buldog wat sterk zijn voor kleine kinderen. Wanneer hier echter voldoende aandacht aan besteed wordt, is hij de beheersing zelve.

Gezinshond nummer 1: Labrador en Golden Retriever

De Labrador Retriever en Golden Retriever zijn met afstand de populairste gezinshonden van deze tijd. En terecht, ze vervullen deze taak met verve.

Vrolijk en meegaand, altijd in voor een knuffelpartij en eindeloos spelletjes spelen. Ze zijn extreem geduldig met kinderen, wat nauwelijks aangeleerd hoeft te worden.

Wel moet er aandacht besteed worden aan de conditie, deze jolige grappenmakers worden snel te dik. Met een Labrador of Golden Retriever hebben de kinderen een maatje voor het leven.

Veiligheid van honden en kinderen

Ook al zijn sommige honden nog zo kindvriendelijk, het blijft een hond. Wanneer er onverwachte dingen gebeuren, is de hond altijd sterker en sneller dan het kind.

Laat daarom een kind nooit met de hond alleen.

Is dan elke hond ongeschikt voor kinderen? Welnee, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

En aangezien dit door en voor de hond grote gevolgen kan hebben, adviseren wij altijd een volwassene de hond én de kinderen in de gaten te houden.