Home   /   Hondenrassen

Golden Retriever

Laatste update: 24 mei 2022
golden retriever

De Golden Retriever is in Nederland een enorm bekend en geliefd ras. Door zijn zachte vacht, relatief eenvoudige training en vriendelijke karakter is hij een van de meest populaire gezinshonden aller tijden. Maar ook als hulp- en blindengeleidehond doen ze het fenomenaal!

Is deze zachtaardige, energieke kindervriend iets voor jou? In dit artikel geven we je alle details over het hondenras.

Achtergrond van de Golden Retriever

Oorspronkelijk komt de Golden Retriever uit Engeland, waar hij gefokt werd voor de jacht. De naam “Retriever” komt van het Engelse werkwoord “to retrieve” en laat zich het best vertalen naar “ophalen” of “apporteren”.

Dit ophalen was dan ook de voornaamste bezigheid van de Golden. Het wild dat tijdens de jacht geschoten werd, moest teruggebracht worden naar de baas.

Daarom wilde de Engelse adel een hond met een dichte vacht, die gek op apporteren en water was. Een geschoten jachtdier kan namelijk overal terecht komen!

Het verhaal gaat, dat de Schotse heer Tweedmouth in het jaar 1858 een groep Russische circushonden mee naar huis nam. Deze honden zouden voor de jacht op herten worden gebruikt.

Dit smeuïge verhaal was niet helemaal waar. Heer Tweedmouth had namelijk een Retriever reu genaamd “Nous” en een Spaniël teefje genaamd “Belle”.

Dit koppel kwam gewoon uit Groot-Brittannië en kreeg samen vier pups, genaamd Crocus, Ada, Primrose en Cowslip.

Deze goudbruine, zachtbehaarde honden vormden de oorsprong van de Golden Retriever.

In 1952 werd de Golden Retriever succesvol naar Nederland gehaald.

Het ras werd al snel beroemd door hun uitzonderlijke prestaties op apporteerwedstrijden. In 1956 werd de eerste Nederlandse rasvereniging opgezet.

De afgelopen decennia is de Golden Retriever steeds bekender geworden in Nederland en België. Hij bewijst zich keer op keer als ideale metgezel en draagt actief zijn steentje bij in onze moderne samenleving.

Lees ook: Labrador Retriever

Uiterlijke kenmerken

golden retriever uiterlijk

Volgens de rasstandaard is de Golden Retriever een levendige, krachtige hond met een goede, praktische bouw en vriendelijk van aard.

Hun brede schedel en hangende oren zijn typisch voor hun verschijning. Ze hebben een diepe, ronde ribbenkast en een sterk gespierde achterkant. De ongekrulde, bevederde staart wordt op rughoogte gedragen.

Golden Retrievers staan bekend om hun lange, golvende, zachte vacht. In kleur varieert deze van goud tot roomkleurig. Rondom de hals, buik, poten en staart hebben ze wat langere haren.

Dit geeft hen een vol behaarde uitstraling.

Een dichte, waterbestendige ondervacht zorgt ervoor dat ze het niet koud krijgen, als ze zich in één van hun favoriete omgevingen storten. Water!

Reuen zijn doorgaans zo’n 56 tot 61 centimeter hoog aan de schoft. Teefjes zijn wat kleiner, zo tussen de 51 en 56 centimeter.

Afhankelijk van hun lichaamsbouw, zit bij reuen het ideale gewicht tussen de 30 en de 35 kilo. Bij teefjes is dat 25 tot 30 kilo. Golden Retrievers worden gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Golden Retriever

Doorgaans is de Golden Retriever een intelligent, energiek dier met een enorm uithoudingsvermogen. Ze vinden het heerlijk om met de baas te werken en zijn daardoor vrij gemakkelijk te trainen.

Met kinderen zijn ze meestal erg betrouwbaar. Hun zachtaardige karakter zorgt ervoor dat ze voorzichtig zijn en uren kunnen knuffelen.

Maar de Golden is geen kleine hond en kan door het dolle heen raken tijdens het spelen. Laat daarom geen kleine kinderen met de hond alleen. Hij kan wat lomp worden door zijn enthousiasme.

De Golden Retriever wordt over het algemeen voor twee doeleinden gefokt. Ten eerste voor de jacht, ten tweede voor de show. Het eerste type is een werklijn, die door zijn energie minder goed geschikt is als huishond.

Wil je een zachtaardig, vrolijk en sociaal maatje voor in huis? Dan kun je beter voor de showlijn gaan.

Verzorging en gezondheid

golden retriever verzorging

Hun voorliefde voor water zorgt ervoor dat de Golden Retriever niet vies is van modder en zand. Dit blijft gemakkelijk in hun lange vacht hangen.

Je gouden viervoeter zal dus bij voorkeur donkerbruin en zanderig thuiskomen.

Spoel je hond af met lauw water en droog hem goed af. Wil je hem per se wassen? Gebruik dan altijd speciale hondenshampoo.

De hondenhuid heeft namelijk een pH -waarde van 7.5, wat minder zuur is dan die van mensen. Met mensenshampoo was je mogelijk de beschermende talglaag weg, waardoor de huid kan uitdrogen.

Dit kan jeuk of pijn veroorzaken, waar je hond veel last van heeft.

Regelmatig doorborstelen voorkomt dat de lange haren gaan klitten. Ook de oren moeten goed bijgehouden worden. Lange haren die de gehoorgang in dreigen te groeien moeten weggeknipt worden.

Helaas is de Golden Retriever gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie, een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Ook oogaandoeningen zoals Progressieve Retina Atrofie (waarbij het netvlies slechter wordt) en grauwe staar (cataract, waarbij het oog vertroebelt) komen regelmatig voor.

Deze aandoeningen zijn allemaal (deels) erfelijk belast. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren van je hond hierop getest zijn.

Een fokker is verplicht deze testen uit te voeren voordat hij een reu en teef bij elkaar zet. Andere mensen die een nest puppy’s fokken, doen dat soms niet. Let dus goed op!

De Golden is gevoelig voor huidproblemen zoals ichthyosis, waarbij de huid verdikt en schilferig wordt. Ook allergische reacties op huisstofmijt, pollen of voeding komen voor.

Een goede voeding is daarom belangrijk voor een goede lichaamsontwikkeling, om zo gezondheidsproblemen te voorkomen. Laat je adviseren door een professional of dierenarts.

Opvoeding

golden retriever pup

De Golden Retriever is een leergierige hond, die erg gericht is op de wens van de baas. Toch heeft ook hij wel eens een eigenwijze bui. Gelukkig is hij erg gevoelig voor je stem, dus met een rustige, duidelijke benadering bereik je het meeste.

Tijdens de training is het van belang dat je consequent en duidelijk blijft. Dat de Golden makkelijk te trainen is, betekent niet dat hij alles meteen perfect doet.

Ook blijven ze lang speels, waardoor het enthousiasme het leerproces kan overspoelen. Blijf rustig en zet ze niet onder druk. Dit kan averechts werken.

Als baas ben je het allerbelangrijkst voor de Golden. Krijgt hij het gevoel je hem niet meer lief vindt? Dan kan dit hem erg aangrijpen.

Over het algemeen zijn Golden Retrievers erg enthousiast naar mensen toe. Maar als pup hebben ze een periode dat ze zeer onderdanig zijn.

Zorg ervoor dat hij op een rustige manier kennis kan maken met nieuwe situaties. Hierbij voorkom je angst en zal naar buiten gaan een vrolijke, leuke activiteit blijven.

Op puppy- en gehoorzaamheidscursus kan een instructeur je bijstaan in de opvoeding. Het is belangrijk dat je Golden Retriever leert om niet bij iedereen op schoot te kruipen. Of in elke plas gaat liggen rollen, terwijl jullie op visite gaan!

Ook netjes loslopen en alleen thuis blijven verdient extra aandacht.

De Golden Retriever blijft een zeer baasgerichte jachthond. Daarom zijn rust (zonder directe aandacht van de baas) en aandacht (zonder achter elk beestje aan te jagen) belangrijk voor een evenwichtige huishond.

Golden Retriever en beweging

golden retriever rent

Met zijn hoge uithoudingsvermogen en voorliefde voor apporteren, moet je Golden Retriever minstens éénmaal per dag lekker zijn benen strekken en spelen. Louter drie maal daags een blokje om, maakt de Golden een energie bommetje.

Traplopen, gladde vloeren en wild spelen met andere honden moet beperkt worden. Dit belast de gewrichten, met verergering van dysplasie als gevolg.

Voor dit ras zijn uiteraard zwemmen, maar ook naast de fiets lopen een prima manier om voor een goede spieropbouw te zorgen.

Voor alle lichaamsbeweging is het belangrijk om rustig op te bouwen. Doe hiernaast rustig aan met hoge temperaturen (20°C <). Zo voorkom je blessures en oververhitting.

De Golden Retriever vindt het apporteren van dezelfde bal na vijftig keer vaak net zo leuk als de eerste keer. Toch zijn ze ook uitermate geschikt voor speuren, jachttraining en behendigheidsparcoursen.

Zolang je hem blijft uitdagen, zal deze flexibele enthousiasteling niet snel gedragsproblemen ontwikkelen. Hierdoor heb je met de Golden Retriever een vrolijk, sociaal maatje voor het leven.