Home   /   Hondenrassen

Flatcoated retriever

Laatste update: 24 mei 2022
Flatcoated retriever

De Flatcoated Retriever is een bekend gezicht in ons Nederlandse huishouden. Van origine een jachthond, bezit deze vrolijke actieveling een ontembaar enthousiasme. Noem welke activiteit dan ook, en de Flatcoat vindt het een geweldig plan.

In de opvoeding zul je dus veel geduld en humor moeten tonen, om deze clown de belangrijke regels bij te brengen. De weg naar volwassenheid duurt enkele jaren en de energieke levenshouding houdt stand tot op hoge leeftijd. Hiernaast zijn ze sociaal en aanhankelijk, maar voor kleine kinderen en dieren soms wat te druk.

Benieuwd naar deze zwarte bliksemschicht? Lees snel verder voor alles over de Flatcoated Retriever.

Achtergrond

De oorsprong van de Flatcoated Retriever vinden we in Engeland. Ze werden in de jacht op klein en veerwild gebruikt, om de prooi op te halen wanneer deze geschoten was door de jager.

Maar de prooi kon zich overal bevinden. Daarom fokte men deze Retriever zo, dat hij een uitstekende neus en flink doorzettingsvermogen had. Zonder te twijfelen dook de speurder daarom het water of dichte braamstruiken in.

Om deze eigenschappen te verkrijgen, heeft men naar alle waarschijnlijkheid verschillende soorten Spaniëls, Pointers en Setters gebruikt in de fokkerij. Ook de uitgestorven St. John’s dog zou een duit in het zakje gedaan hebben bij het ontstaan van de Flatcoated Retriever.

Het ras stond eerst te boek als de ‘Wavy-coated Retriever’. Aan het einde van de 19e eeuw werd echter Collie-bloed aan de lijnen toegevoegd, waardoor de gladdere vacht ontstond. Tot de Eerste Wereldoorlog was deze Flatcoated Retriever onverminderd populair.

Na de Eerste Wereldoorlog echter, was de populatie bijna verdwenen en werd niet massaal hersteld. De Labrador Retriever en de Golden Retriever hadden zijn populariteit namelijk overgenomen. Gelukkig richtte een groepje liefhebbers zich onvermoeid op het voortbestaan van het ras, waardoor we deze in heel Europa nog steeds zien als vrolijke, energieke huisgenoot.

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Flatcoated Retriever een opgewekte, actieve hond die kracht en snelheid uitstraalt zonder grof of juist iel te zijn. Ze hebben een natuurlijke aanleg als jachthond, met een opgewekte levensinstelling.

De kop is plat en lang, met een lange snuit. De ogen zijn middelmatig van grootte en donker- of hazelnootbruin gekleurd. De oren zijn klein, worden hangend gedragen en staan dicht tegen het hoofd.

De hals is lang en gaat over in schuine schouders, een diepe borst en lange rug. De achterhand is kort en vierkant, met een hoog aangezette staart. Deze is kort en recht en wordt nooit ver boven de ruglijn gedragen.

De vacht is dicht, fijn en glad, met bevedering op de benen en staart. Alleen zwart en leverkleurig zijn hiervan toegestaan.

Reuen zijn 58 tot 61 centimeter aan de schoft en wegen tussen de 25 en 35 kilo. Teven zijn iets kleiner, met 55 tot 58 centimeter en 22,5 tot 30 kilo. De Flatcoated Retriever wordt tussen de 10 en 14 jaar oud.

Karaktereigenschappen

De Flatcoated staat bekend om zijn opgewekte, vriendelijke karakter. Ze zijn altijd in voor een activiteit en hebben een staart die nooit stilzit. Deze energie en speelsheid houden ze tot op hoge leeftijd.

Ze zijn zeer aanhankelijk, sociaal en toegankelijk naar vreemden, mits voldoende gesocialiseerd. Ook andere honden, huisdieren en kinderen zijn geen probleem, al kunnen ze voor de allerkleinsten wat druk zijn. Laat een kind nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Hiernaast dient de hond streng opgevoed te worden wat betreft kleine huisdieren. Ze vinden het namelijk nog wel eens leuk om achter de kat aan te rennen. En die vogels fladderen zo leuk!

Verzorging en gezondheid

De lange, zachte vacht lijkt een uitdaging om te verzorgen. Maar in werkelijkheid is deze vuil- en waterafstotend. Daardoor is enkele malen per week doorborstelen genoeg om je hond schoon en gezond te houden.

Tijdens de rui is het echter wijs om een speciaal harkje aan te schaffen om de losse haren goed te kunnen verwijderen.

Helaas kent het ras enkele belangrijke gezondheidsproblemen.

Één hiervan is een hartaandoening, dilaterende cardiomyopathie genaamd. Dit houdt in dat de spieren van het hart verzwakken, waardoor deze niet voldoende meer kan samentrekken. Deze spierverzwakking is helaas onomkeerbaar.

Op oudere leeftijd krijgen de honden geregeld Histiocytair sarcoom, een vorm van kanker. Hierbij vormen zich bultjes onder de huid en op de organen, wat binnen korte tijd fataal is. Ook tumoren in de weke delen (bindweefsel, spierweefsel, zenuwweefsel of vetweefsel) komen voor.

Jonge honden kunnen last krijgen van Histiocytoom, een goedaardige vorm van kanker. Hierbij ontstaat een bult onder de huid, die meestal binnen een paar maanden uit zichzelf weer verdwijnt.

Hiernaast zien we soms epilepsie ontstaan op latere leeftijd. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).

Oudere honden hebben ook verhoogde kans op diabetes mellitus. Hierbij is de hond verminderd gevoelig voor insuline, of maakt dit te weinig aan in het lichaam. Dit zorgt voor een te hoog glucosegehalte in het bloed (bloedsuikerspiegel) wat zeer veel schade in het lichaam veroorzaakt.

Ook Heup- en elleboogdysplasie komt voor. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Het gestel heeft soms ook te lijden onder Patella luxatie. Dit wordt ook wel ‘losse knieschijven’ genoemd. Hierbij schiet de knieschijf uit de knieholte, waardoor de hond mank gaat lopen en pijn heeft. Soms moet de knieschijf door de dierenarts teruggezet worden op de juiste plek.
De ogen hebben soms last van de aandoening Distichiasi, waarbij de onderste wimpers het hoornvlies irriteren. Dit kan voor beschadigingen, eindeloze ontstekingen en blindheid zorgen.
Opvoeding
Door zijn energieke, vrolijke inborst kan de Flatcoated als jonge hond erg druk zijn. Hierbij kunnen ze nog wel eens erg zelfstandig hun keuzes willen maken, waardoor ze rustige, maar consequente begeleiding nodig hebben.

Geestelijk zijn deze zwarte clowns pas rond een jaar of drie volwassen, dus de opvoeding is van de lange adem. Ze zijn zo enthousiast, dat ze snel afgeleid kunnen zijn. Gebruik de intelligentie, werklust en aanhankelijkheid in je voordeel, dan heb je een gouden kameraad.

Door zijn sociale talent vindt de Flatcoat het echter helemaal niet leuk om alleen thuis te zijn. Dit vergt dus extra aandacht in de opvoeding, wees geduldig en geeft het voldoende tijd.

Beweging

Door zijn achtergrond als jager, is de Flatcoated Retriever geen type om de hele dag in zijn mand te liggen. Beter nog, je moet ze soms even helpen om een rustpuntje in te plannen. Anders heb je kans dat deze zwarte schicht zijn eigen poten voorbij rent.

Voldoende beweging is dus uitermate belangrijk om deze hond gezond te houden, denk aan minimaal twee uur per dag. Ze zijn ontzettend pienter, waardoor ze ook geestelijk bezig gehouden moeten worden.

Zwemmen en apporteren vinden ze geweldig, maar ook speuren, zoekspelletjes en naast de fiets lopen zijn geschikt voor deze hond. Eigenlijk is er niets wat je met deze enthousiasteling niet kunt doen. Pas echter op met zijn gewrichten, om slijtage en blessures te voorkomen.