Gehoorzaamheidstraining hond: de basis

Laatste update: 25 mei 2022
gehoorzaamheidstraining hond

Gehoorzaamheidstraining is onmisbaar voor de opvoeding van je hond.

Tijdens deze training maken hond en baasje in een gecontroleerde omgeving kennis met het aanleren van basiscommando’s.

Wat houdt gehoorzaamheidstraining in?

En waarom is het zo belangrijk zo’n training te volgen?

Gelukkige Honden neemt jullie mee naar de hondenschool!

Lees ook: Puppycursus

Waarom gehoorzaamheidstraining met je hond?

Gehoorzaamheidstraining is van onschatbare waarde voor hond en hondeneigenaar. Op deze cursus leert het baasje hoe hij zijn hond zo goed mogelijk begeleidt in de menselijke maatschappij.

Hiernaast versterkt samen trainen de onderlinge band en communicatie. Ook al leven we al duizenden jaren zij aan zij, onze menselijke wereld kan een raadsel zijn voor je hond.

Druk verkeer, rustig aan de lijn wandelen, huiselijke regels. Al deze concepten klinken ons logisch en bekend in de oren. Maar grote kans, dat je hond dit helemaal niet logisch vindt.

Daarom heeft hij vanaf pup af aan een hoop te leren. Een proces dat het hele hondenleven doorgaat, want geen leven blijft hetzelfde.

Het hondenbaasje dient hierbij een actieve rol te spelen. Want met wie brengt de hond meer uren per dag door? En wie begrijpt het mensenleven beter, dan het baasje?

Dit concept is ontzettend belangrijk tijdens de training. Je hond doet niets fout door bepaalde regels niet te volgen. Hij begrijpt gewoon niet waarom het zo belangrijk is.

Om deze reden kan gehoorzaamheidstraining de sleutel naar een veilig en ontspannen leven zijn, voor jou én je hondenvriend!

Lees ook: Hondenfluitje voor training hond

De basis van Gehoorzaamheidstraining

Doorgaans volgt gehoorzaamheidstraining wat betreft niveau op de puppycursus of Sociale Huishond training. Deze lessen neemt de hond en baas verder in het aanleren en uitvoeren van verschillende commando’s.

Maar voordat het koppel naar een hoger trainingsniveau kan gaan, moet de basis in orde zijn. Er bestaan namelijk gehoorzaamheidscursussen op allerlei niveau’s. Om deze reden begint de eerste en makkelijkste cursus bij de basis van de hondenopvoeding.

Maar wat houdt dit precies in?

Om alledaagse situaties veilig en beheerst door te kunnen komen, vraagt het eerste gehoorzaamheidsniveau het beheersen van de basiscommando’s. Dit houdt het volgende in:

  • Blijven / wachten
  • Komen
  • Liggen
  • Netjes aan de lijn lopen
  • Zitten

Wanneer deze commando’s te allen tijde opgevolgd kunnen worden, hebben hond en baas een goede ondergrond op verder op te bouwen.

Lees ook: Hond leren speuren

Gehoorzaamheidstraining: Het leerproces

Het versterken van de onderlinge communicatie en band is tijdens gehoorzaamheidstraining essentieel. Wanneer de hond de baas begrijpt en beloond wordt, zal hij beter willen luisteren. Hiermee creëer je een veilige en ontspannen manier van samenleven.

Op het juiste moment belonen is het belangrijkste aspect van de training. Wanneer dit consequent aangehouden wordt, zal de hond zich aangemoedigd voelen en gemotiveerd raken.

Fysiek straffen is daarom uit den boze. Hierdoor ontstaat spanning, waardoor de hond minder goed of niet kan leren.

Streng toespreken is uiteraard toegestaan. Maar met consequent optreden, duidelijke commando’s geven en correct belonen kom je een stuk verder.

Om te leren is er dus positieve ontspanning nodig. Dit betekent echter niet, dat je hond geen enthousiasme mag tonen. Want hoe motiveer je de hond eigenlijk om te leren?

Elke hond heeft een specifieke motivatie. Dit houdt in, dat hij een beweegreden heeft om een taak te beginnen én af te maken.

Voor een succesvol leerproces is het belangrijk dat de eigenaar uitvindt, welke motivatie bij zijn of haar hond past. Doet de hond alles voor een koekje, een favoriet speeltje of lekkere knuffel?

Zodra je de motivatie van je viervoeter hebt, heb je ook zijn aandacht. Zonder aandacht is het onmogelijk om een hond te trainen. Dus haal zijn lekkerste koekjes uit de kast, en trainen maar!

Voor het aanleren en oefenen van elk commando geldt: houd het kort, houd het leuk. Beter een paar keer kort oefenen met een goede afsluiting, dan lange sessies en frustratie.

De training

Maar hoe leer je een hond de basiscommando’s aan? We bespreken de oefeningen hier kort.

Commando Blijven of wachten

Laat je hond liggen en geef de lijn aan een tweede persoon. Geef het commando “Blijf” en loop twee passen weg. Draai je om en kijk de hond niet aan.

Wacht één seconde, geef het commando “Kom” en beloon. Breid dit betreft afstand en wachttijd rustig uit.

Commando Komen

Laat iemand je hond op afstand vasthouden. Roep de naam van de hond en geef het commando “Kom”. Buig hierbij voorover of ga op je hurken zitten om je hond uit te nodigen.

Beloon direct bij aankomst en breid de afstand steeds verder uit. Blijf hiernaast steeds meer rechtop staan na het geven van het commando.

Commando Liggen

Houd voor de neus van de hond iets lekkers in je gesloten hand. Geef het commando “Lig” en beweeg je hand in een schuine beweging naar de grond. Zorg ervoor dat je hond deze niet lopend volgt, maar voorover hellend met zijn lijf.

Commando Netjes aan de lijn lopen

Netjes aan de lijn lopen heeft alles te maken met aandacht. Laat je hond met zijn schouder naast of achter je lichaam lopen.

Vraag de aandacht van je hond en houd deze vast met een beloning in zicht terwijl je doorloopt. Houd dit eerst één seconde vol, beloon direct en breid dit verder uit.

Blijft je hond goed naast lopen? Dan kun je uitbreiden met richting en tempowisselingen.

Commando Zitten

Om de hond te leren zitten, houd je voor zijn neus een heerlijke beloning in je gesloten hand. Geef het commando “Zit” en beweeg de hand voor de neus langs naar boven, zodat het hondenlijf naar achter helt.

Ondersteun eventueel het zitten door zacht met de lege hand op de billen te duwen. Beloon gelijk wanneer de hond gaat zitten.

Gehoorzaamheidstraining: Verschillende niveau’s

Wanneer je hond de basiscommando’s kent kun je de gehoorzaamheidstraining uit gaan breiden. Veel hondenscholen bieden gehoorzaamheidscursussen aan, vaak met verschillende niveau’s.

Om een beeld te krijgen, hier een aantal oefeningen voor gevorderden:

  • Aan de voet volgen
  • Aangegeven richting volgen
  • Apporteren
  • Combinatie oefeningen zoals via een hindernis apporteren
  • Op afstand onder appèl staan
  • Verlengde tijd van blijven, liggen en zitten op afstand
  • Hindernisspringen
  • Zenden

Veel plezier!