Hondenfluitje als hulpmiddel voor training hond

Laatste update: 25 mei 2022
honden trainen met hondenfluitje

Maken je met de training gebruik van een hondenfluitje?

Veel hondeneigenaren gebruiken hun stem voor commando’s, maar een fluitje kan een ware uitkomst zijn.

Waarom is een fluitje zo handig?

En hoe train je jouw viervoeter hier het beste mee?

Lees hier hoe je hoe je met dit handige hulpmiddel je hond effectief kunt trainen.

Lees ook: Clickertraining met je hond

Het hondenfluitje

Al eeuwenlang gebruiken we voornamelijk geluiden om onze hond een commando te geven. Onze stem, klappen in de handen, fluiten. Het gaat erom, dat iets de aandacht van de hond trekt en informatie geeft over wat jij op dat moment van hem wil.

Maar ja, niet elke hond komt gelijk als je roept. En niet elke hond haalt zijn hoofd gelijk uit de prullenbak wanneer jij in je handen klapt. Hoe kun je nu één duidelijk, niet mis te verstaan signaal geven wat uitstekend hoorbaar is?

Door middel van een hondenfluitje!

Het hondenfluitje: Gemak

Honden trainen is een behoorlijke klus. “Kom hier”, “niet doen”, “ga zitten” of “ga weg”. Allemaal informatie waar ze passend op moeten kunnen reageren.

Tijdens de communicatie met je hond is het dus van groot belang dat je altijd duidelijk overkomt. Hiernaast is het fijn om niet je longen uit je lijf te hoeven blèren, wanneer je viervoeter andere plannen heeft dan jij.

Voor jou, maar ook voor de omgeving.

Het gemak van een hondenfluitje is, dat het enorm goed hoorbaar is voor de hond. Je kunt de hond dus op afstand vertellen wat je wilt. Hiernaast straalt het geen gevoel uit: de hond reageert louter op de fluit in plaats van jouw blije of boze toon.

Deze toon kan het namelijk lastig maken om te trainen. Hoezo, zou je denken: een beetje nadruk moet toch kunnen?

Uiteraard mag je best wel eens blij of boos klinken tegen je hond, niks mis mee. Maar er zijn allerlei factoren die jouw toon kunnen beïnvloeden, zonder dat je het zelf doorhebt. Verdriet, moeheid, irritatie door een ruzie thuis.

Deze toon kan ervoor zorgen dat je hond wat onzeker wordt: doet hij misschien iets verkeerd? Iedereen kent het wel: je hebt een baaldag en dan komt je loslopende hond óók nog eens niet terug. Maar er is een kans, dat dit met je eigen geluid te maken heeft.

Het fluitende geluid daarentegen is compleet onbevooroordeeld, waardoor eventuele emoties niet via je commando’s op je hond doorspelen.

Wat een gemak, zo’n hondenfluitje. Maar kan iedereen hier zomaar mee aan de slag?

Het hondenfluitje: Aanleren

Het belangrijkste aan succesvol gebruik van een hondenfluitje is de associatie die het wekt bij je hond. Hij zal moeten leren wat een bepaald fluitritme of toonhoogte betekent, voordat hij er passend op kan reageren.

Gelukkig kun je dit met elke hond oppakken, mits hij een goed werkend gehoor heeft.

Heb je al een stemcommando voor wat je op fluitsignaal wilt zetten? Dan moet je ervoor zorgen dat je hond de juiste link gaat leggen.

Het belangrijkste hiermee is, dat je het stemcommando en de fluit zo snel mogelijk na elkaar laat horen. Zo ook als je alleen een gebaar-commando hebt, zoals bijvoorbeeld je hand opsteken als de hond moet gaan zitten.

Geef het bekende commando en blaas meteen daarna het gewenste fluitritme en toon. Beloon de hond gelijk wanneer hij het commando opvolgt. Neem de tijd voor de training, het kan even duren voordat de nieuwe informatie landt.

Het hondenfluitje: Welke tonen?

Zoveel hondenfluitjes, zoveel tonen en zoveel ritmes waar je uit kunt kiezen. Maar wat is nu belangrijk voor de training van je hond?

Een fluittoon is namelijk niet altijd hetzelfde, dit heeft alles met je embouchure te maken. De embouchure is het effect van hoe je blaast op de fluit, dat vervolgens de toon vormt. Muzikanten zullen dit herkennen: je kunt de toon naar boven duwen, naar beneden of rechtdoor.

Ook hoe hard je blaast, bepaalt de toon. Niet iedereen heeft dit effect onder controle. Maar het is wel belangrijk voor de communicatie dat je altijd dezelfde toon blaast.

Hiernaast is het belangrijk dat de fluit een hoge toon laat horen: dit draagt ver door de frequentie en is minder gevoelig voor omgevingsruis.

Zoals bij elke training, is duidelijkheid en consequentheid het beste. Beloon je hond voor wat hij goed doet en bied hem genoeg tijd om te leren. Maak het leuk om het commando goed op te volgen, dan is trainen een fluitje van een cent.