De Basenji is een relatief zeldzaam hondenras. Het alerte kopje met de typische frons rimpels doet de meest stoere hondenliefhebber smelten.
Maar vergis je niet! Deze slimme acrobaat is binnen een mum van tijd over je omheining geklommen.
De ontembare drang tot jagen maakt de Basenji een intelligente, zelfstandige mensenvriend. Hij vindt het heerlijk om bij de baas te zijn, maar gehoorzamen tijdens zijn jacht is bijna onmogelijk.
Toch kan dit pientere kleintje met de juiste aandacht en engelengeduld ontzettend veel leren.
Ben jij klaar voor de Basenji?
In dit artikel vertellen we je alle details over het ras.
Achtergrond van de Basenji
De verre geschiedenis van de Basenji ligt mogelijk in het Midden Oosten en Noord Afrika.
Soortgelijke honden werden namelijk teruggezien op de hiëroglyfen tekst in graven van lang geleden gestorven Farao’s. Hier is echter weinig over bekend.
Dit kleine, snelle hondje is al eeuwenlang een bekende verschijning in vele Afrikaanse landen. Hij staat bekend om zijn stille, behendige jachttalent op klein wild in het dichte oerwoud.
De naam van dit ras betekent dan ook ‘boshond’ in de Congolese taal.
Maar de Basenji staat hier ook bekend om zijn speciale geluid. Hij blaft dan wel niet, maar kan flink janken en ‘jodelen’, zoals liefhebbers het beschrijven.
In de jaren dertig van de vorige eeuw verschenen de eersten van dit ras in Europa. De honden werden vanuit Congo overzee gebracht. Hierdoor heetten ze de eerste jaren ‘Congo Terriër’.
In Engeland, maar ook in de Verenigde Staten werden ze ontzettend populair in de jachtsport.
Tegenwoordig ziet men deze honden vooral in de show- en sportwereld. Ze kunnen overal op het hoogste niveau lopen. Mits de eigenaar de interesse van deze hond kan vasthouden.
Toch vallen nog steeds veel mensen voor deze eigenzinnige, maar aanhankelijke kroelkip. Zelfs onze Koningin Juliana had in de jaren ’70 van de vorige eeuw een Basenji!
Lees ook: Alaska Malamute
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Basenji een licht gebouwde hond, die hoog op de poten staat. Door hun rechte houding komen ze wat aristocratisch over.
Het is een alert, intelligent type met een gazelle-achtige uitstraling.
Ze hebben een vrij platte kop met een smalle snuit. De oren zijn driehoekvormig en worden hoog en rechtop gedragen. De ogen zijn amandelvormig en donker van kleur.
Bij het spitsen van de oren krijgt het kopje typische rimpels in het gezicht. Deze zijn zelfs in de rasstandaard opgenomen.
De hals is sierlijk en loopt over in een diepe, ovaal gevormde borst. De rug is kort, waarbij de staart hoog aangezet bij de achterhand staat. Deze draait met een sterke krul over de rug heen.
Basenji’s hebben geen ondervacht. De dekharen zijn fijn, zacht en liggen vlak op het lichaam. De volgende vachtkleuren komen voor:
- Rood met wit
- Zwart met wit
- Zwart, roodbruin en wit (driekleur)
- Brindle, wat rood of roodbruin met zwarte strepen inhoudt
Verder heeft dit ras witte aftekeningen op de poten, borst en staartpunt. Een witte band rond de nek, ‘sokken’ aan de poten en bles op de kop worden ook geregeld gezien.
De reuen worden ca. 43 cm hoog aan de schoft en wegen rond de 11 kilogram. De teven zijn iets kleiner, met ca. 40 cm schofthoogte en 9 kilo lichaamsgewicht.
De Basenji wordt zo’n 12 tot 16 jaar oud.
Lees ook: Akita
Karaktereigenschappen van de Basenji
De Basenji wordt alom geroemd om zijn jachttalenten. Hierdoor is hij zelfverzekerd, intelligent en nieuwsgierig, maar ook zeer zelfstandig en alert met een uitzonderlijk goed reuk- en zichtvermogen.
Daarom kan loslopen alleen in veilig gebied. Deze hond klimt zonder moeite over een metershoog hek om zijn jacht voort te zetten.
De Basenji weet wat hij wil en kan het baasje dus compleet vergeten. Toch kan hij met de juiste training in de hogere gehoorzaamheids-klassementen belanden.
Hij is namelijk erg baasgericht en vindt het heerlijk om samen te kroelen en bezig te zijn. Basenji’s zijn vrolijk, opgewekt en hebben de springerige, gekke speelwijze van een kat.
Naar onbekenden kunnen ze echter wat terughoudend zijn.
Hiernaast is de Basenji ontzettend schoon. Water, kou en (harde) regen behoren niet tot zijn favorieten. Ze kunnen erg gericht zijn op comfort en warmte.
In dit geval zoeken ze liever de zachte bank of het donzen bed op.
Opvallend is, dat de Basenji niet blaft. Ze zijn echter zeker niet geluidloos, maar hebben een typisch jodelend keelgeluid. Deze jager vergeet zijn stille taak zodra het baasje thuis komt.
Jippieeeee!
Verzorging en gezondheid
De korte, gladde vacht van de Basenji heeft weinig verzorging nodig. Deze hond houdt zichzelf namelijk erg goed bij en is ontzettend schoon van zichzelf. Wekelijks een zachte borstel of doek over de haren halen is voldoende.
Verwijder echter altijd vastzittend vuil en houd de ogen, oren en poten schoon.
Naar dit ras wordt ook wel gerefereerd als ‘oerhond’. Dit vertaalt zich o.a. in het feit dat de Basenji maar eens per jaar loops is, in tegenstelling tot veel andere hondenrassen.
Helaas kent dit ras belangrijke gezondheidsproblemen.
Allereerst is daar het syndroom van Fanconi. Dit is een genetisch defect aan de buisjes in de nier, waardoor veel belangrijke (voedings)stoffen verloren gaan via de urine. Hierdoor zal de hond slecht groeien, veel drinken en plassen. Deze aandoening is niet te genezen en vergt het hele leven behandeling.
Ook “Protein Losing” Enteropathie komt voor, waarbij de hond teveel eiwitten verliest via de darmen. Hierdoor zijn er te weinig eiwitten in het bloed, wat allerlei processen in het lichaam schaadt. Het dier zal snel gewicht verliezen en heeft levenslange medicatie nodig. Dit brengt helaas niet altijd succes.
Heupdysplasie komt ook voor bij de Basenji. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Hiernaast wordt ook Progressieve Retina Atrofie gezien. Hierbij verslechtert het netvlies steeds meer. De hond wordt langzaamaan blind, wat onomkeerbaar is.
Bij dit ras wordt ook Hypothyreoïdie gezien. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan schildklierhormonen. Hierbij krijgt de hond een vettige, doffe vacht en kale plekken, soms gepaard met jeuk. Een bloedonderzoek kan dit probleem vaststellen.
Opvoeding
Door zijn zelfstandige houding als jager, denkt de Basenji al heel veel zelf te weten. Hierdoor maakt hij nog wel eens zijn eigen keuzes.
Hoe fijn een eigen karakter ook is, in een mensgerichte maatschappij kan dit nog wel eens gevaarlijk uitpakken. Daarom dient de eigenaar veel aandacht te besteden aan de opvoeding.
De Basenji is gemakkelijk te socialiseren, ze stellen zich ontspannen op naar andere wezens. Hierdoor zijn ze goed met andere huisdieren, maar ook met kinderen.
Laat een hond echter nooit met kinderen alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Maar de gehoorzaamheid laat nog wel eens te wensen over. De Basenji is erg intelligent en heeft oefeningen snel onder de knie. Heb je te weinig afwisseling of kun je niet anticiperen op zijn snelle begrip?
Dan gaat de Basenji zijn eigen gang. Hierdoor bestaat de fabel dat deze honden niets te leren valt. Maar met de juiste training, lees: duidelijkheid, consequentheid en vriendelijk engelengeduld, bereiken ze gemakkelijk de hoge niveaus.
Zowel in de sport als bij gehoorzaamheidscursussen!
Basenji en beweging
Door zijn jachtachtergrond is de Basenji een energiek type. Lange wandelingen vinden ze geweldig, maar ook naast de fiets lopen en het baasje vergezellen tijdens het hardlopen is favoriet.
Ook in verschillende sporten blinken ze uit, zoals flyball, behendigheid en natuurlijk speuren.
Door zijn hoge intelligentie is het voor de Basenji erg fijn om veel afwisseling te hebben. Hierdoor neemt zijn focus op de baas toe, wat jullie ten goede kan komen tijdens de training.