Gecombineerd met zijn fiere voorkomen, maakt de ernstige blik van de Akita hem tot een imposante verschijning.
Zoals zijn eigenzinnige blik al verraadt, is deze robuuste schoonheid voor niemand bang.
Trouw verdedigt hij huis en haard, al neemt het oeroude jachtinstinct het nog wel eens over.
Deze pientere bink is klaar voor avontuur, maar kan jij hem bijhouden?
In dit artikel lees je alle informatie over het ras.
Achtergrond van de Akita
De Akita is van oorsprong een Japans ras. Al bijna 4000 jaar is deze robuuste jacht- en waakhond niet weg te denken uit de Japanse cultuur. Hij stond zelfs jarenlang aan de zijde van de beroemde Samoerai krijgers!
Helaas heeft deze authentieke krijger het niet altijd gemakkelijk gehad. Na de tweede helft van de 19e eeuw kreeg hij de een na de andere tegenslag te verduren. Kruisingen binnen het ras voor hondengevechten, een hondsdolheid epidemie.
Maar ook maatschappelijke bedreigingen zoals het invoeren van hondenbelasting, maakte dat de hondenpopulatie sterk teruggedrongen werd. Er werd een vereniging ter bescherming van dit ras opgericht, dat de Akita enigszins in zijn oude glorie hersteld had toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
Tijdens deze periode van armoede en honger werd het ras gebruikt voor een nieuw, afschrikwekkend doel: voedsel en warmte. Een welgestelde liefhebber verborg tegen de regels in een aantal van deze honden, waardoor het ras ternauwernood overleefde.
Tegelijkertijd werden er Akita’s gekruist met Duitse Herders en doorverkocht naar Amerika. Hierdoor ontstonden twee types, die vandaag de dag nog steeds bestaan. Dit zijn de Japanse, originele Akita, ook wel “Akita Inu” of “Akita Ken” genoemd en de gekruiste versie genaamd “Amerikaanse Akita”.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Akita een grote, robuuste hond met een waardige, maar bescheiden uitstraling.
De kop is rond met een breed voorhoofd en matig lange, brede snuit. De ogen zijn klein, bijna driehoekvormig en donkerbruin van kleur. De kleine, dikke oren zijn ook driehoekig en staan rechtop.
De hals is dik en gespierd, en loopt over in een diepe borst en rechte, sterke rug. De achterhand is breed en loopt over in een hoog aangezette, over de rug gekrulde staart.
Dit ras heeft twee lagen vacht. Een dikke, zachte laag onderwol en een harde, rechte bovenvacht. De schouders, romp en staart hebben iets langere haren dan de rest van het lichaam.
De vacht komt voor in de volgende kleuren: roodgeel, sesam (roodgeel met zwarte punten), gestroomd en wit. Hiernaast dient de hond het specifieke witte vachtpatroon op de wangen, voorsnuit, onderkaak, nek, borst, romp en staart te vertonen, genaamd “Urajiro”- patroon.
Teven zijn doorgaans 58 tot 64 cm hoog aan de schoft en wegen zo’n 35 tot 50 kilo. Reuen zijn iets groter, met 64 tot 70 cm aan de schoft en 45 tot 60 kilo. Akita’s worden gemiddeld zo’n 13 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Akita
Zijn roerige geschiedenis heeft de Akita gevormd tot een uitermate trouwe, evenwichtige gezinshond. Ze zijn zeer gehecht aan het baasje en het gezin, en kunnen goed met kleine kinderen. Hierdoor kunnen ze flink waaks zijn.
Toch heeft de geschiedenis zijn tekenen achtergelaten. De Akita is niet snel onder de indruk en is een zelfstandig, zeer intelligent type. Gecombineerd met zijn oeroude jachtinstinct, maakt dit de Akita absoluut geen hond voor iedereen.
Ze zijn namelijk ontzettend moedig en gaan hierdoor gemakkelijk de confrontatie aan. Dit zorgt ervoor, dat Akita’s vaak niet goed met andere honden overweg kunnen en kleine (huis)dieren flink nagezeten kunnen worden. Dit is géén spel, met alle gevolgen van dien.
Verzorging en gezondheid
De Akita is een propere hond en houdt zichzelf doorgaans goed schoon. De dikke vacht heeft echter een paar maal per week verzorging nodig, in de rui is dit zelfs dagelijks.
Hiernaast komen bij dit ras enkele gezondheidsproblemen voor.
Allereerst is daar de kans op Heupdysplasie, wat vaker bij de grotere hondenrassen gezien wordt. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht ontwikkelen zich slecht en raken misvormd. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Deze aandoening is deels erfelijk, maar bij de ontwikkeling hiervan spelen gewicht en belasting van de gewrichten door beweging een grote rol.
Patella Luxatie, oftewel losse knieschijven komt ook voor. Hierdoor gaat de hond mank lopen, omdat de knieschijf uit de holte geschoten is. Dit kan veel pijn doen, hiernaast moet de knieschijf soms teruggezet worden op de juiste plek.
Ook komt de zeldzame ziekte Sebaceous Adenitis bij de Akita voor. Hierbij gaan de talgklieren in de huid verloren, waardoor de huid rood, schilferig en verdikt raakt.
Vaak vallen hierdoor plukken haar uit, wat de huid onbeschermd en infectiegevoelig maakt. Genezing is er niet, de behandeling richt zich vooral op het intact houden en ondersteunen van de huid.
Opvoeding
Door zijn intelligentie, eigenzinnigheid en felle omgang met andere honden en kleine (huis)dieren kan de Akita gerust als “pittig” worden omschreven. Zo trouw en evenwichtig als ze zijn met hun gezin en baasje, zo eigenwijs kunnen ze zijn als het op training en opvoeding aankomt.
Daarom is het groot belang, dat je een sterke vertrouwensband met je Akita opbouwt. Hierbij bied je een assertieve, consequente en duidelijke houding naar je hond in plaats van fysieke straf om hem te overheersen.
Lichamelijke straf gaat bij de Akita sowieso niet werken, ze zijn er gewoonweg te intelligent en te moedig voor. Komt deze hond tegen fysieke straf in opstand, dan ga je het niet van hem winnen. Met alle gevolgen van dien.
Het is dus uitermate belangrijk dat deze robuuste krijger goed gesocialiseerd wordt. Vanaf het begin af aan vaste regels stellen en correct gedrag belonen, brengt je het meest met dit ras.
Let op, door zijn intelligentie pikt de Akita ook gemakkelijk minder gewenste gedragingen op.
Krijgt deze intelligentie eigenheimer te weinig om zijn hersentjes over te kraken, dan kan hij dit zelf gaan zoeken. Dat is niet altijd even fijn voor de baas. Dus zorg ervoor dat je Akita genoeg heeft om over na te denken, zowel in de training als in spel.
De Akita en beweging
Door zijn sterke achtergrond staat de Akita stevig op zijn poten en is klaar om samen op avontuur te gaan. Met dagelijks dezelfde blokjes om lopen, ga je het met deze jager dus niet redden.
Eindeloze wandelingen zijn heerlijk voor de Akita, maar ook cursussen zoals speuren. Als het maar actie en afwisseling biedt!
Wanneer de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de Akita in acht wordt genomen, heb je een heerlijk kalme, brave huishond. Deze pientere bink houdt alles in de gaten, zo zorgen jullie samen voor een veilig, gezellig thuis.