Hardlopen met je hond: samen fit worden!

Laatste update: 2 juli 2019
hardlopen met je hond

Doe jij al aan hardlopen met je hond?

Hardlopen is goed voor je conditie en samen met je hond nog gezellig ook.

Maar is jouw hond wel geschikt om kilometers te joggen?

En wat heb je nodig wanneer je samen met je hond gaat hardlopen?

Lees hier alles over hardlopen met je hond: de sporttrend van dit moment!

Gezond hardlopen met je hond

In onze maatschappij komt enorm veel overgewicht voor. Het Centraal Bureau voor Statistiek meldt dat in 1981 zo’n 33% van de Nederlanders overgewicht had. In 2012 was dit gestegen tot 48%; bijna de helft van álle Nederlanders.

Dit heeft helaas ook effect op onze huisdieren, naar schatting 50% van de 2 miljoen Nederlandse honden is (ernstig) te zwaar.

Niet alleen in de supermarkt, maar ook op radio en TV wordt een gezonde levensstijl aangemoedigd. Mensen zijn bewuster gaan eten, maar ook meer gaan sporten.

Alleen, niet iedereen vindt teamsport leuk. En niet iedereen is gemaakt om zwetend bekeken te worden in een sportschool.

Hierdoor heeft hardlopen een enorme vlucht genomen: in Nederland lopen ondertussen zo’n 2,4 miljoen mensen geregeld hard.

Je kunt waar en wanneer je wilt, alleen of in een groep én je bent heerlijk buiten in de frisse lucht. Wat wil je nog meer?

Je hond meenemen, natuurlijk!

Canicross met je hond

canicross hond

Het hardlopen met honden heeft al een geheel eigen tak van de sport ontwikkeld: Canicross!

Door het hele land worden (veelal gratis) trainingen gegeven en er zijn geregeld wedstrijden.

Canicross komt oorspronkelijk uit Canada. Het is een hardloopwedstrijd voor eigenaren en hun hond samen, met leuke en afwisselende parcoursen. Veel routes zijn 5 of 10 kilometer lang, maar voor echte beginners zijn altijd afsnijd-punten beschikbaar.

De hond is bij Canicross altijd aangelijnd. Dit kan door middel van een heupgordel, waarmee de hond via een elastiek aan de loper vastzit. Zo hoeft de renner geen lijn vast te houden, trek je elkaar niet uit balans en blijft de hond netjes bij de baas lopen.

Slipkettingen of flexlijnen zijn niet geschikt voor deze sport. Trek de hond liever een stevig, goed passend tuig aan en zorg met commando’s voor heldere communicatie. Denk aan ‘Stop’, maar ook aan ‘Links’, ‘Rechts’ en ‘Go’ (om door te lopen).

Geef je hond een uur voor het hardlopen geen eten meer. Onverteerd voedsel kan voor pijn zorgen en uitgebraakt worden tijdens lichamelijke inspanning.

Veilig hardlopen met je hond

veilig hardlopen met je hond

Je hoeft natuurlijk niet per se te Canicrossen om te hardlopen met je hond.

Veel mensen gaan ontspannen een rondje door het dorp of bos. Juist bij deze rondjes is het wijs om als hondeneigenaar scherp te blijven.

Stel jezelf de GA FIT- vragen (Geschikt, Aandacht, Fitheid, Ideaal en Temperatuur):

Geschikt – Is mijn hond geschikt om hard te lopen?
Niet elk ras of type hond is geschikt om hard te lopen. Middelgrote, gestroomlijnde types met een korte vacht zullen het beter doen dan rustige berghonden of stuiterende ukkies.

Hiernaast speelt leeftijd en gezondheid ook een rol. Je hond mag vanaf 10 maanden oud gaan hardlopen. Maar een rondje van 2 kilometer kan voor een 9-jarige Labrador Retriever een behoorlijke opgave zijn.

En heeft je hond gewrichtsproblemen? Dan zal hardlopen mogelijke gewrichtsklachten alleen maar verergeren.

Aandacht – Loopt mijn hond netjes mee?

Niet iedereen is gek op honden, sommige mensen zijn zelfs bang voor ze. Zorg dus dat je hond genoeg aandacht heeft om jouw commando’s op te volgen.

Hiernaast hebben honden van nature de neiging om iets wat snel beweegt te achtervolgen. Denk aan een fietser, andere hardloper of spelende honden verderop. Let dus goed op, communiceer en houd de aandacht erbij om ongelukken te voorkomen.

Fitheid – Is mijn hond fit genoeg?

Dat jij een rondje van 2 kilometer een peulenschil vindt, geldt misschien niet voor je hond. Bouw daarom beweging altijd rustig op, om de gewrichten en spieren te ontzien.

Dit kun je doen door het rondje elke sessie met zo’n 200-300 meter uit te breiden. Het hart en de longen van je hond moeten rustig kunnen wennen, hier heeft je hond zijn leven lang plezier van!

Ideaal Welke hardloop-plek is ideaal voor mijn hond?

Wanneer je wekelijks een klein rondje (1 à 2 km) hardloopt, is rennen op een fietspad geen probleem. Loop je echter vaker of verder, dan kunnen de kussentjes van de hondenpoot beschadigen.

Een zachte, stevige ondergrond is ideaal, zoals het strand of een bospad. Controleer na afloop de kussentjes en tussen de tenen op vuil en wondjes.

Daarnaast kan hardlopen door de stad of bij druk verkeer een gevoelige of drukke hond van streek brengen. Houd hier rekening mee, en kies de meest geschikte plek uit. Er samen met de baas op uit gaan moet wel leuk blijven.

Temperatuur – Heeft mijn hond het te warm?

Bewegen is heerlijk, maar hierbij wordt veel warmte geproduceerd. De meeste hondenrassen hebben een lekker jasje aan, maar kunnen niet zweten. Hierdoor hebben ze hogere kans op oververhitting dan wij.

Houd je hond goed in de gaten voor tekenen van oververhitting (sloom worden, erg hijgen, kwijlen). Doe wat rustiger aan bij temperaturen boven de 15 graden Celsius.

Zo vanaf 20 C⁰ kan het al behoorlijk warm zijn voor je hond, onderneem dan geen intensieve activiteiten meer.

Weet je niet zeker of je hond geschikt is om te hardlopen? Laat zijn gezondheid nakijken en vraag advies aan een dierenarts.

Voorbereiding hardlopen met je hond

man vrouw hardlopen hond

Jullie gaan het doen: lekker een rondje hardlopen.

Gelukkig is hardlopen een sport waarvoor je geen kruiwagen aan uitrusting en benodigdheden mee hoeft te zeulen. Toch zijn er een aantal dingen handig, waarmee je goed voorbereid op pad kunt.

Goed passend tuig voor je hond – Niet alleen het type tuig, maar ook de uitvoering en grootte zijn van belang. Kan de hond zich flexibel bewegen, en blijft het tuig wel goed zitten? Schuurt het niet bij de borst of oksels?

Heupgordel en lijn – Het fijnste is dat je hond aan de lijn mee rent, terwijl jij je handen vrij hebt. Er zijn allerlei gordels op de markt; zorg ervoor dat het je goed past en niet schuurt.

Een elastiek is een fijne lijn voor aan een gordel: hiermee trek je elkaar niet omver, maar wordt je hond rustig gecorrigeerd wanneer hij te ver weg loopt. Dit type lijn is ook goed vast te pakken als je de hond snel, kort naast je wilt houden.

Vergeet niet je poepzakjes mee te nemen: ook tijdens het lopen gebeurt er wel eens een ongelukje midden op het pad.

Water – Ook al ga je maar een kort rondje, water is essentieel om bij je te hebben. Bij verwondingen of zere plekken komt water altijd van pas, en drinkpauzes zijn geen overbodige luxe.

EHBO kit met koelverband – Essentieel is je EHBO-kit. Met rennen ben je zo een paar kilometer van huis. Een splinter, een verstuikte enkel; een ongeluk zit in een klein hoekje.

Gelukkig hoeven EHBO-kitten tegenwoordig geen kilo’s meer te wegen. De meeste dierenartsen of apotheken hebben een reiskit, dit is een kleinere uitvoering die toch compleet is.

Zorg naast een pincet, betadine en drukverband ook voor koelverband. Dit is verband dat na aanbrengen een aantal uren koelte afgeeft. Breng dit verband niet te strak aan: zwelling houd je nooit helemaal tegen.

Neem ook altijd wat stevige (honden)sokjes en elastiek mee in de kit, zodat een pootwond beschermd wordt tegen vuil. Maak de wond schoon, breng een (druk) verband aan en doe het sokje om de poot.

Glijdt de sok van de poot?

Maak hem dan strakker met elastiek, als volgt: trek aan de achterkant van de poot het bovenste gedeelte van het sokje naar achteren. Zo krijg je een puntje stof, doe hier het elastiekje goed strak om. Doe het elastiek nooit rond de poot!

Ik wens je heel veel leuke en veilige kilometers toe!