Home   /   Hondenrassen

Cavalier King Charles Spaniël

Laatste update: 2 juli 2019
cavalier king charles spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël is een geduldig, fraai gezelschapshondje.

Al sinds de 16e eeuw is hij het ideale vriendje voor in huis, vindt men.

Het is een actief en sociaal type, gek op aandacht en samenwerken met de baas.

Echter, de Cavalier King Charles Spaniël is gevoelig voor epilepsie en heeft veel verzorging nodig.

Past deze fraaie viervoeter bij jou?

In dit artikel geven we je alle details over het ras.

Achtergrond van de Cavalier King Charles Spaniël

De huidige Cavalier King Charles Spaniël, door liefhebbers ook wel “Cavalier” genoemd, stamt in directe lijn af van de Toy Spaniëls die populair waren in de 16e, 17e en 18e eeuw.

Deze kleine Toy Spaniëls waren niet geschikt voor de jacht, in tegenstelling tot de regulier gefokte Spaniëls. De Toys werden gebruikt als gezelschapsdiertje, warmtebron voor hun eigenaar en verdelger van ongedierte in huis.

Vooral aan het hof van King Charles I en King Charles II van Engeland was dit hondje razend populair. Over de opvolger van Charles II, James II, werd zelfs gezegd dat hij zich meer bezighield met de hondjes dan met staatszaken!

In 1928 richtte men in Engeland de Cavalier King Charles Spaniël Club op. Zo wilde men het type dat in de 17e eeuw ontstaan was behouden. De club had een moeizame start, maar kreeg al snel hulp van bekwame fokkers en enthousiastelingen.

Rond 1950 werd het eerste Nederlandse nestje geboren. Hierna kreeg de Cavalier steeds meer liefhebbers. Daarom werd in 1981 de Nederlandse rasvereniging opgericht.

Sindsdien wordt de Cavalier regelmatig als huisgenootje aan het gezin toegevoegd. En die rol vervult hij met verve!

Lees ook: Mopshond

Uiterlijke kenmerken

cavalier king charles spaniel uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Cavalier King Charles Spaniël een vriendelijk, levendig en harmonieus hondje.

Ze hebben een rond kopje dat vlak loopt tussen de oren en een korte, iets versmallende snuit. Hun ogen zijn rond en donker, de hangende oren zijn lang en goed behaard.

Hun borstkas is middelmatig breed, net als hun achterhand. De goed behaarde staart word vrij gedragen, maar zal nooit voor lange tijd boven de rug uit krullen.

De vacht is lang, zacht als zijde en ongekruld. Over het algemeen komen de Cavaliers voor in 4 verschillende kleuren:

  • Black and Tan – zwart met bruine aftekeningen
  • Ruby – compleet diep rood
  • Blenheim – wit met kastanjekleurige aftekeningen
  • Tricolour – zwart en wit met bruine aftekeningen

Over de schofthoogte van de Cavalier wordt in de rasstandaard niets vermeld. Ze moeten echter tussen de 5,5 en 8 kilo wegen, afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw.

De Cavalier King Charles Spaniël wordt zo’n 9 tot 14 jaar oud.

Lees ook: Shih Tzu

Karaktereigenschappen van de Cavalier King Charles Spaniël

Cavaliers zijn vrolijk en aanhankelijk, daarom zul je dit hondje maar zelden agressief zien worden. Ze zijn dan ook enorm goed met kinderen.

Laat deze echter nooit met de hond alleen. Dit zachtaardige hondje is namelijk erg gevoelig. Druk of ruw spelen kan hem wat teveel worden.

Hiernaast zit een ongeluk in een klein hoekje!

Samenzijn met de baas is het allerbelangrijkste voor de Cavalier King Charles Spaniël. Daarom vinden ze het erg gezellig om mee te gaan op gezinsactiviteiten.

Dit hondje is graag overal bij!

Doorgaans heeft de Cavalier de neiging om zich onderdanig op te stellen naar vreemde mensen en honden. Verwar dit echter niet met angst. Hij is erg waaks en slaat dan ook snel aan, als hij denkt dat er iets niet pluis is.

Toch zal hij nooit zomaar in iemands enkel gaan hangen.

Ondanks zijn functie als kruikje en knuffel voor de adel, is de Cavalier een sportief hondje. Het ontbreekt ze zeker niet aan jachtinstinct en dat kan nog wel eens een uitdaging worden.

Ze kunnen namelijk nogal eigenwijs uit de hoek komen.

Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken. Ook het verkennen van nieuw terrein vinden ze dolle pret!

Ondanks zijn neiging om zijn neus achterna te lopen, hoef je niet bang te zijn dat je Cavalier met iedere wandeling spoorloos is. Zijn baas is ongelooflijk belangrijk, hij komt dan ook graag aan je wensen tegemoet.

Ben je duidelijk en consequent in de opvoeding, dan is hij een ideaal speel- en wandelmaatje!

Verzorging en gezondheid

cavalier king charles spaniel verzorging

Door de lange, zachte vacht is het belangrijk dat je de Cavalier regelmatig door borstelt. Ze verharen vrij veel, hierdoor zul je paar keer per week met een penborstel en zachte borstel aan de slag moeten.

Bij de oren, hals, borst, oksels en staart zitten snel klitten. Ook de voetzolen en oren moeten nagekeken worden op lange plukken.

Kun je dit zelf niet? Klop dan even aan bij een hondentrimsalon.

Als pup kunnen Cavaliers slechte eters zijn. Nemen ze de uitdaging echter aan, dan eten ze je de oren van het hoofd!

Pas hiermee op, want ze hebben aanleg om dik te worden. Dit kan problemen met de gewrichten opleveren, waar ze erg veel last van hebben. Laat je daarom adviseren door een dierenarts of voedingsprofessional.

Helaas heeft dit ras veel te verduren van inteelt, wat je terugziet aan het grote aantal terugkerende gezondheidsproblemen.

Zoals bij veel hondenrassen met een kleine schedel, kunnen de hersens van de Cavalier soms in de verdrukking komen. Daardoor kan de vloeistof die om de hersenen en het ruggenmerg heenspoelt, niet goed rondstromen.

Het wordt vervolgens in het ruggenmerg geperst, waardoor er holtes gevuld met vocht ontstaan.

Dit kan chronische pijn en verschijnselen zoals “luchtkrabben” veroorzaken. Deze aandoening heet met een duur woord “syringomyelie” en is door middel van een MRI-scan te achterhalen.

Ook afwijkingen aan de hartkleppen komen voor, wat vaak al op jonge leeftijd gezien wordt. Vaak is dit Mitral Valve Disease, waarbij de linkerklep van het hard zich verdikt. Hierdoor sluit de klep niet goed meer en gaat lekken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Wanneer je er op tijd bij bent, kan een operatieve ingreep of medicijngebruik de klachten verminderen en de levensduur van je hond verlengen.

Ook Episodic Falling Syndrome wordt al jaren gezien in dit ras. De verschijnselen kunnen variëren van een spierkramp en spasme tot een epileptische aanval. Helaas is nog onduidelijk waar dit vandaan komt, gelukkig is het meestal met juiste medicatie te behandelen.

Hiernaast komt Patella luxatie (losse knieschijven) ook geregeld voor. Je hond gaat dan op een heel typisch maniertje mank lopen. Op drie pootjes, terwijl hij de vierde probeert te strekken.

Daardoor schiet de losse knieschijf soms weer terug op zijn plaats, maar bij ernstigere gevallen kan hij naast het gewricht blijven hangen. In dit geval moet de dierenarts de knieschijf weer op z’n plek zetten.

De Cavalier is ook erfelijk belast met een aantal oogziekten. Ze hebben namelijk verhoogde kans op Retina Dysplasie (lagen van het netvlies sluiten slecht aan), Progressieve Retina Dysplasie (verslechtering van het netvlies) en cataract (grauwe staar, vertroebeling van het oog).

Ook komen entropion (het naar binnen krullen van de oogleden) en distichiasis (onderste wimpers irriteren het hoornvlies) regelmatig voor.

Op veel van deze erfelijke aandoeningen wordt getest, voordat een fokker toegestaan wordt om met bepaalde ouderdieren te fokken. Zo probeert men de achteruitgang van het ras te verminderen.

Een gezonde hond is een gezond ras!

Opvoeding

cavalier king charles spaniel puppies

De Cavalier is een flexibel hondje. Of hij nu op het platteland of in een flat woont, het is allemaal best zolang hij maar genoeg beweging krijgt.

Hij vindt het echter wel moeilijk om zonder zijn baas te zijn. Hij is dus niet gemaakt voor lange perioden van alleen thuis blijven.

Het is een leergierig en slim type, die graag met de baas aan het werk is. Ze zijn dan ook dol op spelletjes doen.

Ook op puppy- en gehoorzaamheidscursussen kunnen ze uitblinken. Ze richten zich namelijk erg op de wens van de baas.

Dat wil niet zeggen dat dit hondje zomaar alles doet wat je zegt. Ze kunnen behoorlijk eigenwijs zijn.

Ga nooit fysiek straffen of je stem verheffen, de Cavalier is hier erg gevoelig voor. Bij angst wordt een goede opvoeding en socialisatie van je hond lastig, wat enorm zonde en onhandig bij de training is.

Houd in gedachten dat hij de baas het allerbelangrijkst vind. Gebruik dat bij de training in je voordeel. Wees rustig, duidelijk en consequent, dan weet je hond precies wat hij aan je heeft en zal de regels snel oppakken.

De Cavalier King Charles Spaniël en beweging

cavalier king charles spaniel uitlaten en beweging

Neem je de Cavalier mee op lange wandelingen, speurtochtjes en spelletjes-sessies, dan heb je een levendig, vrolijk hondje dat zich prima zal gedragen binnenshuis. Heb je even wat minder tijd, dan zal hij zich hierop aanpassen.

Waak echter voor overgewicht. Weinig beweging maakt de hond sloom en minder levenslustig.

Ook kunnen ze hun verveling gaan uitleven op je interieur. Dit komt natuurlijk nog minder goed uit dan een wandeling terwijl je het eigenlijk heel druk had, dus besteed hier aandacht aan.

Het allerleukste is samen bezig zijn met de baas en het gezin. Daarom zijn sporten zoals behendigheid en speuren bij uitstek de activiteiten voor dit lenige snuffelhondje.

Ook zwemmen, wandelen, trucjes leren en spelletjes doen vindt de Cavalier geweldig. Als lid van het gezin zal dit vrolijke huismaatje jullie zonnetje in huis zijn!