Je hond laten inslapen (euthanasie)

Laatste update: 15 mei 2022
euthanasie hond laten inslapen

Je hond laten inslapen is één van de moeilijkste beslissingen voor het baasje. We hopen natuurlijk allemaal, dat je vriendje vredig en zonder pijn inslaapt op zijn oude dag. Maar helaas moeten we vaker zelf de keuze maken.

In welke gevallen is euthanasie het beste voor je dier?

Hoe neem je afscheid?

En zijn de kosten bij dierenarts niet torenhoog?

In dit artikel geven we belangrijk advies over het laten inslapen van je viervoeter.

Wat houdt een hond laten inslapen eigenlijk in?

Bij een hond laten inslapen, zal de dierenarts het leven van de viervoeter op een rustige, pijnloze manier beëindigen. Doorgaans wordt dit uitgevoerd door het toedienen van specifieke medicatie. Dit gebeurt vaak op advies van de dierenarts, vaak in combinatie met de vraag van de eigenaar.

Het laten inslapen noemen we ook wel euthanasie. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt met de praktijk, waarna je samen met de hond naar de dierenarts gaat. Soms kan de dierenarts ook bij jullie thuis komen.

De hond krijgt eerst een algemeen slaapmiddel, wat vaak via een bloedvat in de poot toegediend wordt. De hond valt dan binnen een minuut in een diepe slaap.

Is het bloedvat onvindbaar, dan zal de injectie van het middel in de rugspier gegeven worden. Hierbij duurt het wat langer voordat de hond slaapt. Je kunt hierbij uitgaan van een minuut of tien.

Wanneer de hond in een diepe slaap is, wordt de laatste medicatie toegediend. Dit is een sterk slaapmiddel, dat in een hoge dosis gegeven wordt. Binnen enkele seconden tot minuten zal het hart stoppen met kloppen.

Je hond voelt hier niets van.

Tijdens de gehele procedure, mag je er als baasje bij blijven. Dit is dan ook aan te raden, om de hond zo rustig mogelijk te laten inslapen. Wanneer hij in slaap gaat vallen, kun je hem knuffelen, aaien en zacht tegen hem praten.

Zo glijdt hij op een rustige manier weg.

Afscheid nemen van je hond

Het afscheid van je geliefde viervoeter is zwaar, maar een belangrijk onderdeel van het proces. Als de situatie het toestaat, kan het ontzettend helpen om van te voren nog even bewust tijd met hem door te brengen. Dollen met een favoriet speeltje, knuffelen, zijn favoriete snack geven, noem het maar op.

Dit geldt ook voor je aanwezigheid tijdens het inslapen. Dit is niet eng om te zien, en kan helpen in het verwerken van je verlies.

Maar voor je hond is het ook erg belangrijk. De geruststelling van jouw steun en aanwezigheid kan angst en onzekerheid wegnemen.

Ook voor kinderen is het afscheid nemen belangrijk. Het verliezen van een huisdier kan aangrijpend zijn voor je kind, maar is een essentiële les in hun leven. Hoe rustiger kinderen kennis maken met heftige gebeurtenissen zoals een sterfgeval, hoe beter ze hier psychologisch mee om kunnen gaan in hun verdere leven.

Belangrijk is, dat tijdens het inslapen de kinderen rustig zijn. Vertel ze wat er gebeurt en begeleid ze bij wat er van hen verwacht wordt. Zo kun je denken aan hen zachtjes laten aaien of eventjes stil blijven wachten op de dierenarts.

Ook andere huisdieren moeten de kans krijgen om afscheid te nemen van de hond. Dit kan door hem na het inslapen mee naar huis te nemen en neer te leggen in zijn mandje. Zo kunnen de andere dieren zelf naar hem toe gaan als ze dat willen en zien dat hun vriendje is heengegaan.

Dit voorkomt, dat ze het missende dier gaan zoeken of erg van streek raken bij zijn voortdurende afwezigheid.

Wanneer ga je over tot euthanasie bij je hond?

De keuze voor je hond laten inslapen is moeilijk. Niet alleen omdat het emotioneel voor het baasje is, maar ook omdat er gesproken moet worden van ondraaglijk lijden of een onoplosbaar probleem. Maar wanneer is dat zo?

De keuze voor euthanasie kan maar één keer gemaakt worden. Daarom is het belangrijk om handvatten te hebben, waarmee je kunt beslissen of dit de enige oplossing is.

Over het algemeen houden we met het overwegen van inslapen de volgende drie pijlers over gezondheid en gedrag aan. Je hond kan niet meer:

  • Eten en/of drinken
  • Zelf ontlasten (poepen en plassen)
  • Bewegen

Is één van deze punten van toepassing op de situatie van je viervoeter? Dan is het belangrijk dat je met de dierenarts de kwaliteit van leven bij je viervoeter overlegt.

Hiernaast zijn punten zoals pijn of niet meer kunnen spelen ook erg belangrijk. Probeer dan ook samen met de dierenarts uit te zoeken of het hier gaat om een geval van uitzichtloos lijden. Deze term gebruiken we, wanneer het dier klachten heeft die zijn welzijn aantasten en geen kans op verbetering kennen.

Belangrijk om te onthouden, is dat je de kwaliteit van leven voor je hond voorop zet. Hoe moeilijk het ook is om afscheid te nemen, als het niet meer gaat zul je hem los moeten laten. Juist, omdat je zo ontzettend veel van hem houdt.

Euthanasie bij gedragsproblemen

Soms worden dieren ingeslapen, omdat ze grote of gevaarlijke gedragsproblemen hebben. Denk hierbij aan agressie of een ernstige vorm van zelfmutilatie (zichzelf verwonden). Vaak wordt hiertoe overgegaan na een incident, zoals een ernstig bijt-ongeluk.

Dit moet echter altijd pas als laatste redmiddel ingezet worden. Het is belangrijk dat het specifieke probleem door meerdere gedragsprofessionals onderzocht wordt. Zij kunnen kijken waar het probleem vandaan komt en de mogelijkheid bekijken om dit met training of andere benaderingen op te lossen.

Soms zijn de aanleidingen tot ongelukken namelijk miniem of had de hond geen andere keuze. En wat dacht je van boosdoeners zoals erfelijke ziekten of stress? Ook deze factoren hebben een flinke vinger in de pap bij de meeste problemen.

Wil of kan je zelf niet verder zoeken? Vraag dan een professional, stichting, rasvereniging, opvang of asiel om hulp.

Elke hond verdient een tweede kans!

Kosten van euthanasie

De kosten van euthanasie wegen vaker mee bij de beslissing van de eigenaar, dan je misschien denkt. Vind je de kosten te hoog of kun je ze niet betalen? Dan valt er vaak een betalingsregeling met de praktijk te treffen.

Ook bestaan er stichtingen die deze kosten kunnen vergoeden voor het baasje, wanneer eigen financiële middelen tekort schieten. Hier gelden echter strenge regels voor.

Hiernaast kunnen de kosten vergoed worden wanneer de hond hiervoor verzekerd is. Wederom zijn hier regels voor, dus overleg van tevoren met je verzekeraar. Hoeveel de euthanasieprocedure kost, verschilt per dierenartspraktijk.

De prijs is ook afhankelijk van welke dienst je laat uitvoeren.

Komt de dierenarts bij je thuis, zodat jullie in alle rust en een vertrouwde omgeving afscheid kunnen nemen? Dan zijn de kosten vaak ca. 140 euro. Euthanasie in de dierenartspraktijk zelf, kost vaak ca. 90 euro.

Hiernaast speelt ook het lichaamsgewicht van je hond mee. Net als bij het toedienen van anesthesie (verdoving), is er meer medicatie nodig voor een grotere hond dan bij een kleine. Hierdoor gaan de totale kosten omhoog.

Je kunt hierover altijd informeren bij je dierenarts.