Goede hondenopvang vinden voor je hond

Laatste update: 20 mei 2022
goede hondenopvang vinden voor je hond

Een hondenopvang is een ideale uitkomst voor eigenaren die even niet bij hun viervoeter kunnen zijn. Of dit nu gaat om werk, vakantie of iets speciaals als een ziekenhuisopname. Bijna iedereen komt zo’n dilemma wel eens tegen. Om te weten dat je viervoeter op dit moment goed opgevangen wordt, scheelt de helft van de zorgen.

Maar welke soorten opvang heb je eigenlijk? En hoe weet je of deze goed is voor je hond? Lees hier alles over het vinden van een goede hondenopvang.

Hondenopvang in pension

Bij een goede hondenopvang denken de meeste mensen vaak aan een pension. De meeste pensions zijn wat betreft inrichting hetzelfde als een asiel. Asiels bieden zelf ook vaak een pension optie aan.

Een pension is een professioneel bedrijf dat meerdere honden tegelijk opvangt. Dit kan voor een (werk)dag zijn, of een langere periode. De hond wordt vaak in een kennel gehuisvest, al dan niet met uitloopstuk.

Vaak is er één of tweemaal per dag tijd om de kennel te verlaten, d.m.v. vrije beweging op een speelweide of een wandeling met verzorgers. Op de speelweide(n) worden de honden vaak in groepjes geplaatst die goed onderling contact hebben.

Met dit contact dient men tijdens wandeling ook rekening te houden, wanneer er meerdere honden meegaan.

Lees ook: Hondenhotel of hondenpension kiezen

Hondenopvang door een uitlaatservice

Naast het hondenpension kennen we allemaal de uitlaatservice.

Vaak bestaat de uitlaatservice uit een bedrijf of particulier die de hond thuis ophaalt. Vervolgens wordt de hond individueel of tegelijk met een groep andere honden uitgelaten.

De uitlaatservice maakt met de hondeneigenaar afspraken over:

  1. Wanneer de hond opgehaald en thuisgebracht wordt
  2. Hoe lang de wandeling duurt

Vaak heeft de uitlaatdienst een huissleutel van de hondeneigenaar, zodat er niemand thuis hoeft te zijn wanneer de hond opgehaald en teruggebracht wordt.

Hondenopvang door een hondenoppas

Een vorm van hondenopvang die we tegenwoordig vaak zien, is de hondenoppas. Hierbij wordt de hond bij iemand thuis gebracht of komt iemand thuis bij de hond oppassen.

Dit kan zowel door een particulier als bedrijf aangeboden worden.

De dienst kan betekenen dat er iemand toezicht komt houden tijdens de periode dat de eigenaar weg is. Hierbij hoort vaak de verzorging van de hond binnen dit tijdsbestek, zoals voeren, uitlaten en spelen.

Ook kan het zijn dat iemand voor een kortere periode komt oppassen. Bijvoorbeeld vanaf twee uur na het vertrek van de eigenaar, tot één uur voor terugkomst.

Soms wordt deze dienst zelfs voor meerdere dagen of weken aangeboden.

Hiernaast kan iemand zich als opvangadres aanbieden, waarnaar de eigenaar zijn hond kan brengen en ophalen. Dit is eigenlijk een (zeer) verkleinde versie van een pension.

Ook biedt dit vaak meer individuele aandacht voor de hond.

Vraag naast deze opties eens rond bij jou in de buurt. Misschien kun je met de buurvrouw afspreken dat jullie afwisselend elkaars honden uitlaten? Of misschien heeft je buurmeisje wel genoeg van haar krantenwijk?

Hoe vind je een goed adres voor je hond?

Fijn, al die verschillende opties! Maar hoe weet je nu wat voor jou en je hond het beste werkt?

1. Wat wil jouw hond het liefst?

Natuurlijk heeft je viervoeter het liefst zijn baasje, om samen leuke dingen mee te doen. Helaas kan dit niet altijd.

Maar als jij je hond was, wat zou je dan kiezen? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe gaat jouw hond om met vreemde mensen?
  • Kan jouw hond goed met andere honden?
  • Raakt je hond erg van streek in een kennel?
  • Heeft jouw hond veel individuele (menselijke) aandacht nodig?
  • Vindt je hond het gemakkelijk om van huis weg te zijn?
  • Is je hond snel wagenziek (een uitlaatservice rijdt doorgaans veel)?

Aan de hand van deze vragen, kun je een indicatie krijgen of je hond geschikt is voor een pension, oppas of uitlaatservice.

2. Financiën

Je wilt het beste voor je hond, maar als je dit echt niet kunt betalen houdt het op. Zoek op Internet de prijzen van de verschillende diensten op en vraag eens rond in je netwerk.

3. Reistijd

De beste opvang of service is vaak wel een ritje waard. Maar is dit realistisch, wanneer je het elke dag moet doen? Of is dit niet aan de orde?

Gaat je hond een week uit logeren en ben je laaiend enthousiast over een opvang ver weg? Dan zou dit alsnog een optie kunnen zijn. Wanneer je de hond hier elke morgen om acht uur af moet zetten, wordt het wat lastiger.

4. Wat vind jij en wat vindt men?

Ga voordat je met iemand in zee gaat altijd kennismaken. Eerst zonder, en later met hond. Schrijf van tevoren op wat je belangrijk vindt om te weten en kijk bij een uitlaatservice of pension goed om je heen.

Een goed gevoel is een halve zorg!

Vraag ook eens om je heen of mensen ervaring hebben met het bedrijf of de dienst. Gebruik je hiervoor het Internet, laat je dan niet te snel gek maken. Hier staan vaak alleen negatieve ervaringen op.