Is een hondenautogordel verplicht?

Laatste update: 20 mei 2022
autogordel voor honden

Een hondenautogordel is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Vaak nemen we de hond mee in onze auto, om naar de cursus, dierenarts of een wandelgebied te gaan. Maar mag dit zomaar?

En als je hond een autogordel om moet, hoe doe je dit dan?

Je wilt natuurlijk niet dat je hond vast komt te zitten of gewond raakt.

Daarom vertellen we je in dit artikel alles over de regels en het gebruik van de autogordel.

De hond mee in de auto

Tegenwoordig nemen we onze honden overal mee naartoe. Naar de cursus, op wandeling in een prachtig natuurgebied of op vakantie!

Vaak laden we de hond hierbij in de achterbak, en weg zijn we.

Maar is dit wel veilig?

Een hond die los in de auto zit, kan rond gaan kruipen, rommelen en de bestuurder afleiden. En wanneer je hard moet remmen, kan hij een rondvliegend object worden. Dit klinkt misschien wat flauw, maar is in werkelijkheid levensgevaarlijk. Voor jou én je hond.

Moet je bijvoorbeeld hard remmen bij een snelheid van 50 km per uur? Dan kunnen losliggende objecten een impact van 25 maal hun werkelijke gewicht krijgen. Reken maar uit voor een kleine chihuahua, maar wat dacht je van een 20 kilo zware Border Collie?

Die vliegt dan ineens als 500 kilo door de auto! Laat staan het risico, wanneer je harder rijdt.

Hiernaast zit op de weg een ongeluk altijd in een klein hoekje. Vaak heb je dit zelf niet in de hand. En zit jouw hond onbeschermd achterin bij een kop- en staart botsing? Dan kan hij lelijk bekneld raken, of nog veel erger.

Lees meer: Hond veilig in de auto vervoeren »

Is een autogordel voor honden verplicht?

Nederland

Er bestaan in Nederland geen specifieke regels of wetten voor honden in de auto. Een autogordel voor honden is dus niet verplicht. Wel kennen we in Nederland de volgende wegenverkeerswet:

Artikel 5: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Bron: wetten.overheid.nl

Dit artikel geeft aan dat je geen gevaar op de weg mag veroorzaken. Wanneer je hond los in de auto zit en plotseling op je schoot springt, kan je afgeleid raken en gevaar op de weg veroorzaken.

Voor je eigen veiligheid, die van je hond, andere inzittenden en medeweggebruikers raden we aan je hond altijd veilig te vervoeren in de auto. Denk hierbij aan een stevige vervoersmand, hondenautogordel of autobench. Meer informatie over het veilig vervoeren van huisdieren vind je op de LICG website.

In veel Europese landen is het volgens de wet wel verplicht je hond veiliger te vervoeren. Ga je met je hond in de auto door Duitsland rijden? Dan is het verplicht verplicht je hond:

  • Op de achterbank te plaatsen aan een hondenautogordel
  • Of in de achterbak, achter een hek / net
  • Of in een autobench

De beste en veiligste autogordel voor je hond

Soms kun je de hond veilig vastzetten door de autogordel door het bovenste deel van zijn harnas of tuigje te halen (bij de rug of door het handvat).

In sommige landen echter, zoals Duitsland is een echt autotuig verplicht.

In andere landen is de regelgeving wat minder expliciet, maar de boodschap is dat men losse objecten veilig moet vervoeren en dat men geen gevaar op de weg mag veroorzaken.

Voor de kosten hoef je het niet te laten, een goed autoharnas kost zo tussen de €5 en €40. Een extra veiligheidsgordel met zekering heb je al voor €5 à €10 euro. Stevige, veilige transportbenches zijn duurder, zo tussen de €50 en €300.

Wij adviseren een hond nooit zonder officieel gekeurde autobench in de achterbak te vervoeren, met het oog op botsingen van achterop. Deze heb je als bestuurder nooit zelf onder controle.

Zet een kleinere vervoersmand eventueel achter de voorstoelen, zodat hij veilig en ingeklemd staat.

Zet benches en manden altijd in de breedte neer, zodat de hond zijwaarts valt bij een botsing in plaats van voorwaarts. Ook zij kunnen zich flink bezeren bij een botsing of noodstop!

In het autotuigje kan de hond op de achterbank vervoerd worden. Over het het algemeen raden wij het af een hond op de voorstoel te vervoeren. Dit kan de bestuurder storen en gevaarlijk uitpakken.

Als laatste adviseren wij iedereen een hondenlijn binnen handbereik te houden. Zo kun je bij calamiteiten de hond snel vastklikken en veilig meenemen vanuit de auto.