Autobench voor je hond

Laatste update: 20 mei 2022
honden in autobench

Een autobench kan heel belangrijk zijn voor de veiligheid van je hond. Onderweg kan er van alles gebeuren, ook dingen die je niet zelf veroorzaakt of voorzien hebt! Dan is het fijn om te weten dat je viervoeter goed beschermd is. Maar niet elke autbench is geschikt voor elke hond.

Past de bench wel in je auto? Hoe duur zijn deze kooien eigenlijk? En wat zijn veilige alternatieven hiervoor? Lees hier alles over de autobench voor je hond.

Waarom een autobench gebruiken?

Een autbench kan voor extra veiligheid zorgen wanneer je met de hond onderweg bent. Op de weg kan er een hoop gebeuren, ook situaties die buiten jouw schuld om veroorzaakt worden.

Of die je van tevoren niet voorzien had!

Natuurlijk beschermt ook een autobench niet wanneer het allemaal ernstig uit de hand loopt. Maar het kan bij plotseling remmen of lichte botsingen wel degelijk jou, en je viervoeter veilig houden.

Hoe zit dit?

Wanneer je remt, word je door de zwaartekracht versneld. Dit heeft te maken met de gravitatieversnelling. Hoe groter de massa van een voorwerp, dier of persoon, hoe zwaarder je wordt en hoe harder je gaat!

Moet je bijvoorbeeld plotseling hard remmen bij een snelheid van 50 kilometer per uur? Dan krijgen losse voorwerpen in de auto zo’n harde beweging, dat ze tot 25 keer zwaarder worden dan hun originele gewicht.

Dit is gevaarlijk bij voorwerpen zoals een vol drinkflesje of een boek, maar bedenk je eens in wanneer dit bij een Border Collie gebeurt van 15 kilo.

Die dan ineens met 375 kilo in je nek kan belanden!

Daarom is het niet alleen voor je hond belangrijk om veilig vast te zitten. Ook voor de andere inzittenden.

Hiernaast kan een kooi van zeer stevig materiaal voorkomen dat je hond gewond raakt.

Maar het is wel belangrijk dat je hond comfortabel kan reizen in zijn bench. En dat deze goed in de auto past! Hoe zorg je hiervoor?

Lees ook: Hond veilig in de auto vervoeren

Autobench kopen

Wanneer je een autobench aan gaat schaffen, zul je eerst moeten controleren of deze in je achterbak past. Het aanbod is groot en variabel, daarom is het belangrijk om enkele punten aan te houden.

Lengte, breedte en hoogte

Voordat je begint met een bench uitzoeken, is het wijs om drie opmetingen in je achterbak te verrichten.

Meet hierbij de lengte, dus het stuk van de achterkant van de achterbank tot het begin van de achterbak. Neem altijd de afstand gemeten via de vloer van de achterbak.

Meet hiernaast ook de afstand van de bovenkant van de achterbank tot de start van de achterklep, dit gaat via de bovenlijn van de auto.

De breedte meet je van links naar rechts, in het smalste gedeelte van je achterbak. Eventuele bagage- of opruimvakken tellen niet mee.

Meet de hoogte vanaf de achterbakvloer tot het punt waar de achterklep begint, wanneer deze helemaal openstaat.

Schuine zijden

Omdat een autobench natuurlijk in de auto moet passen, heb je twee verschillende vormen. Auto’s komen in veel verschillende merken en typen, dus de achterbakvorm kan sterk verschillen.

Daarom heeft één bench een rechte achterkant, die tegen de achterzijde van de achterbak geplaatst kan worden. De voorkant loopt schuin op, zodat deze mee buigt met de klep van de achterbak.

Ook is er een bench met twee schuine zijden, voor wanneer de gehele achterbak schuin loopt.

Ook heb je rechte versies, voor als je een kleine hond hebt of de transportbox liever op de achterbank zet. Deze zijn vaak gemaakt van nylon, met gaas en een aluminium frame.

Gelijkvloerse achterbak

Hiernaast is het belangrijk dat de vloer van de achterbak gelijk loopt. Vooral achterin en aan de zijkanten kunnen wat verhoogde uitsteeksels zitten.

Ook moet je bekijken of de benchdeur nog wel open kan. Wanneer de rand van de achterbak te hoog is kan dit een probleem vormen. Is dit het geval, kies dan voor een bench met een verhoogde instap.

Lees ook: Benchtraining

Autobench op maat

Wanneer je een beeld hebt van de vorm en maximale maat van de autobench, kun je uitzoeken hoe je hond hier comfortabel in kan reizen.

Voor een hond is het ’t fijnst, wanneer hij languit kan liggen. Helaas moet je er ook rekening mee houden, dat bij hard remmen hij zich flink kan bezeren als hij zoveel ruimte heeft.

Daarom kiezen we vaak voor een tussenoplossing.

Hierbij kan de hond vaak niet op zijn zij liggen. Wel kan hij in een lichte krul, met de achterpoten naar voren gericht liggen en rechtop zitten.

Heb je meerdere honden? Zoek dan uit of ze het fijner vinden om juist met of zonder elkaar in een bench te zitten.

Soms komt er wat geruzie om ruimte, wanneer je twee honden zo dicht op elkaar hebt zitten. Dan zijn twee aparte kooien fijner voor ze.

Deze zijn als tweeling-set in de winkel verkrijgbaar.

Maar misschien hebben ze wel genoeg ruimte en vinden ze het juist fijn om bij elkaar te liggen? Jij als baasje kan dit vaak het beste inschatten.

Laat de honden goed aan de benches wennen en probeer de verschillende mogelijkheden uit.

Kosten van een autobench

Autobenches komen in alle vormen en maten. Vaak geldt hierbij dat hoe groter de afmetingen van de kooi zijn, hoe hoger de kosten. Ook is een combinatie van twee benches aan elkaar natuurlijk duurder, dan één.

Draadkooien en gewone transportboxen kun je kopen vanaf €15 tot wel €150. De echte autobenches, met hun typische dikke spijlen en dichte zijkanten zijn vaak wat duurder. Hierbij kun je denken aan een prijs van €65 tot €700.

Belangrijk is dat je hond hier goed in past en dat hij veilig gehouden wordt. Een aluminium frame waarborgt stevigheid en bescherming bij een licht tot gemiddeld zwaar ongeluk.

Bij grote schade zorgt aluminium ervoor dat je hond niet ingeklemd kan komen te zitten bij schade aan de bench. Zou het gemaakt zijn van staal of een zwaardere vorm van metaal, dan kan dit extra gevaar opleveren.

Veilige alternatieven voor een autobench

Toch geeft een hond in de achterbak niet altijd een veilig gevoel. Als je een kop-staart botsing hebt, zit je hond hier tussenin. Daarom zijn er ook alternatieven op de autobench.

Zoals we al zeiden, kun je een autobench ook op de achterbank zetten. Dit geldt niet alleen voor de autobench zelf, maar je kunt ook de bench van binnenshuis hiervoor gebruiken. Bij kleine honden is een transportbox of pet caddy ook toereikend.

Zorg er wel voor, dat deze goed vastgezet worden aan de achterbank.

Je kunt echter ook je hond op de achterbank zetten met een autogordel om. Gebruik hiervoor altijd een autotuigje of harnas, waar je de gordel doorheen haalt. Je hond mag bij hard remmen namelijk niet in de gordel bekneld raken!