Benchtraining voor je puppy of hond

Laatste update: 25 mei 2022
benchtraining puppy

Benchtraining voor je volwassen hond of pup kan heel waardevol zijn.

Na een goede gewenning, kan de hondenbench namelijk een veilige en fijne plek bieden. Voor als je even niet thuis bent, maar ook wanneer de hond zich terug wil trekken.

Hiernaast kan een bench bijdragen aan de veiligheid van je hond. Zoals in de auto!

Maar hoe laat je een hond correct aan een bench wennen?

In dit artikel geven we jullie benchtraining voor de hond.

Bench en hond, waarom een hondenbench?

Je hond slapend in de hondenbench is tegenwoordig een vertrouwd beeld. Maar waarom leren we een hond eigenlijk in de hondenbench te vertoeven?

Sommige hondenliefhebbers zien een bench als het equivalent van opsluiten. Maar eigenlijk, biedt dit niet alleen een handige uitkomst voor het baasje.

Ook voor de hond!

Denk aan situaties waarbij er veel visite over de vloer is, drukke kinderen rondrennen of tijdens het stofzuigen. Ook je hond kan momenten hebben dat hij even wil verdwijnen naar een veilig plekje.

Hierin kan de bench een veilig holletje bieden. Zo ook tijdens spannende momenten, zoals alleen thuis blijven of Oud en Nieuw. De hond is dichtbij alle vertrouwde dingen in huis, maar heeft een eigen plekje.

Op deze manier biedt de bench steun, zodat de hond kan ontspannen.

Hiernaast biedt de bench een hulpstuk tijdens de training, bijvoorbeeld om een puppy of hond zindelijk te maken. Een hond houdt zijn slaapplek graag schoon. Hierdoor kun je hem met de juiste intervallen leren, om buiten wel te plassen en binnen niet.

Maar hoe leer je een hond de bench te waarderen?

Benchtraining schema

Benchtraining bestaat uit verschillende stappen. Eerst dient de hond te wennen aan de bench zelf. De één heeft dit minder nodig dan de ander, wat is dat rare ding?

Hierna leert de hond de binnenkant van de bench en het gewenste gedrag hierbij kennen. De laatste stap, is het kunnen sluiten van de bench.

Neem voor elke stap voldoende tijd en toon geduld.

Wordt de hond gedwongen? Dan kan dit angst opwekken, waardoor de hond een aversie tegen de bench krijgt.

En dit, terwijl de bench juist een ontspannen, veilige omgeving moet creëren.

Lees ook: Puppycursus

Bench en hond

Ten eerste moet de hond wennen aan de bench zelf. De één heeft een grotere angst voor nieuwe dingen (neofobie) dan de ander.

Klap daarom de bench uit en plaats hem aan de zijkant van de kamer. Leg eventueel wat snoepjes in de buurt neer, zodat de hond aangemoedigd wordt om dichterbij te komen.

Is de hond aan één locatie gewend, dan kun je de bench ergens anders in de kamer neerzetten om de gewenning uit te breiden. Verrassing!

Let erop, dat de bench niet gelijk op dezelfde plek geplaatst wordt als de mand of het ligkussen van de hond. Als hij de bench spannend vindt, is hij gelijk zijn veilige plekje kwijt.

Hond in de bench

Is de hond gewend aan de aanblik van de hondenbech? Leg dan het eigen ligkussentje of de mand in de bench. De geur en bekendheid zorgt voor wat meer vertrouwen.

Zorg ervoor dat de deur altijd wijd openstaat en de binnenkant van de bench licht is. Een donker gat oogt niet erg uitnodigend.

Leg wat lekkers in de bench en beloon wanneer je hond dit uit de bench pakt. Zelfs als hij hierbij maar één pootje binnen zet!

Vervolgens kan je een heel speciale beloning in de bench leggen, bijvoorbeeld een lekkere kauwstaaf. Voorwaarde is wel, dat de hond de kauwstaaf in de bench op eet.

Brengt hij de staaf buiten de bench? Geleid hem dan rustig terug de bench in en geef het lekkers terug. Praat rustig en moedig hem kalm aan.

Gesloten hondenbench

Om de binnenkant van de bench positief te houden, kun je na de eerste gewenning af en toe wat lekkers in een hoekje neerleggen. Zo wordt het gemakkelijker voor je hond om in en uit te lopen.

Is je hond ontspannen in de bench? Dan kun je kort oefenen met de deur sluiten. Geef je hond wat lekkers, sluit vervolgens de deur en maak hem in een vloeiende beweging weer open.

Blijft de hond rustig, beloon hem dan kalm. Wordt je hond nerveus of gaat hij blaffen? Dan heeft hij meer tijd nodig.

Probeer het later opnieuw, maar waak ervoor dat je de hond niet troost. Hiermee benadruk je, dat de bench iets engs of spannends is.

Ook boos worden werkt bij deze training averechts. Dit kan angst veroorzaken, waardoor je hond de bench gaat zien als een straf. En dat is juist het tegenovergestelde van wat je bereiken wilt!

Reisbench in de auto

Bij een juiste gewenning kan een bench een veilige plek bieden bijvoorbeeld in huis of op vakantie. Maar ook in de auto kan een bench voorkomen dat je hond in de problemen komt.

Hiervoor zijn speciale reisbenches op de markt, die van sterk materiaal gemaakt zijn. Ook passen ze door hun vorm perfect in de auto, terwijl de hond lekker kan liggen.

Het wennen aan een reisbench gaat vrijwel hetzelfde als een bench in huis. Laat de hond in verschillende stappen wennen, zorg voor veel lekkers en een open deur. Sluit deze pas wanneer de hond ontspanning heeft gevonden en bouw dit langzaam op.

Succes!

Lees meer: Hond veilig in de auto vervoeren

Lees meer: Autobench