Politiehonden en training

Laatste update: 3 juni 2022
politiehond

Politiehonden en blindengeleidehonden zijn de bekendste dieren met een taak in de mensenwereld. De politie gebruikt hun honden voor uiteenlopende doeleinden, van speuren tot surveillance.

Wat kunnen politiehonden allemaal? En welke training krijgt een politiehond? Gelukkige Honden geeft jullie alle informatie over de hondenbrigade.

Wat doen politiehonden?

Als sinds het einde van de 19e eeuw worden er officieel honden ingezet om de politie te ondersteunen. Deze hondenbrigades werden opgericht vanuit een tekort aan agenten, maar bleken binnen korte tijd enorm succesvol.

Met de tijd is er steeds meer aandacht gekomen voor de inzet en opleiding van deze speciale collega binnen het politiekorps. Hierdoor zijn tegenwoordig twee basistypen politiehonden te classificeren: de bewakingshond en de speurhond.

Bewakingshond

Bewakingshonden fungeren als bewaker en handhaver van de openbare orde. Ze vertonen op commando agressief gedrag en dienen hiernaast kalm en beheerst te zijn. Dit type kun je indelen als aanhoudings- of surveillancehond.

Een aanhoudingshond wordt ingezet wanneer een arrestant gevaarlijk gedrag vertoont of gewapend is. Rent de arrestant weg? Dan lokaliseert de hond zijn doel, bijt en houdt vast tot versterking komt.

De surveillancehond ondersteunt het korps tijdens controle in bepaalde (risico)gebieden en de Mobiele Eenheid tijdens ordehandhaving. Ook deze honden dienen zich alleen op commando agressief te gedragen.

Speurhond

De speurhond richt zich volledig op het lokaliseren en identificeren van specifieke geuren. Deze specialisaties richten zich vooral op de menselijke geur, narcotica of explosieven.

Honden gespecialiseerd op de menselijke geur speuren op vermiste personen, hun spullen en hun (vlucht)route. Dit kan ingezet worden bij vermissing, maar ook na een misdrijf.

Narcoticahonden richten zich op het identificeren van drugs en verdovende middelen. Deze honden kunnen middelen zoals cocaïne, hasj, heroïne, marihuana, tabak en XTC opsporen, wat ze aangeven door te blaffen.

Explosievenhonden lokaliseren afgevuurde wapens, maar ook handgranaten, munitie en springstoffen. Dit wordt niet aangegeven door te blaffen, maar door naast de “buit” te gaan zitten.

Kan elke hond politiehond worden?

Politiehonden doen gevaarlijk en secuur werk. Hiervoor moet een hond bepaalde kwaliteiten bezitten of aan kunnen leren.

Wat is er precies belangrijk om politiehond te kunnen worden? Ten eerste moet de hond bepaalde karaktereigenschappen bezitten. De belangrijkste hiervan zijn doorzettingsvermogen, leergierigheid en moed.

Ten tweede zijn er lichamelijke eisen voor politietaken. Bewakingshonden dienen groot en sterk genoeg te zijn om eventuele arrestanten vast te houden of te intimideren.

Speurhonden dienen een uitzonderlijk reukvermogen te bezitten, dat feilloos de kleinste aanwijzing oppikt.

Door deze lichamelijke en geestelijke eisen, komen we in Nederland vaak uit op het gebruik van herdershonden. Vooral Duitse, Mechelse en soms Hollandse herders worden hiervoor gebruikt. Bloedhonden en Beagles worden veel als speurders ingezet.

Welke training krijgt een politiehond?

Het allerbelangrijkste voor de politiehond in training, is aanhoudende, onverminderde aandacht en beheersing aanleren. Het belangrijkste voor de hondenbegeleider daarentegen, is duidelijkheid, consequentheid en planning.

Heb je geen goed plan over waar je naartoe wilt werken met de hond? Dan is samenwerken een stuk lastiger.

Tijdens de training moeten de hondenbegeleider en zijn viervoeter naadloos op elkaar in leren spelen. De training behandeld punten als (on)aangelijnd volgen, op de plaats blijven, het negeren van potentiële afleiding, afwijzen van voedsel en fysieke oefeningen zoals klimmen en zwemmen.

Ook voorwerpen of mensen opsporen, maar ook het bewaken, begeleiden, aanvallen en loslaten van een “arrestant” hoort hierbij. Hiernaast leert de hond geen commando’s aan te nemen van personen anders dan de hondenbegeleider.

Aan het einde van de training wordt een examen afgelegd, waarbij minimaal 70% van de totale punten behaald moet worden. De hond en begeleider zullen om de paar jaar opnieuw examen moeten afleggen. Zo laten ze zien dat zij hun werk nog steeds goed uit kunnen voeren.

Mag elke agent met politiehonden werken?

Stel, je bent net agent geworden. Vers van de pers, de politieacademie net afgerond. Mag je dan gelijk met een politiehond de straat op?

Het kortste antwoord dat we kunnen geven, is: “Nee”. Dat je opgeleid agent bent, zegt niets over je kunde met honden. En laat dit nu de allerbelangrijkste eigenschap zijn voor de menselijke collega’s in de hondenbrigade!

Als agent moet je eerst een paar jaar ervaring opdoen zonder honden, voor je mag solliciteren bij de hondenbrigade.

Je moet een zeer goede lichamelijke conditie hebben en een hond ten allen tijde onder controle kunnen houden. Hierbij is kracht onmisbaar, maar zeker net zo belangrijk is een verwantschap (affiniteit) met dieren.

Word je bekwaam geacht als sollicitant bij de hondenbrigade? Dan word je 8 weken lang opgeleid tot hondenbegeleider. Iedere begeleider krijgt zijn eigen hond toegewezen tijdens deze training, die vanaf dat moment zijn werkmaatje is.

De begeleider dient ook de hond te verzorgen en mee naar huis te nemen. Na de training gaat de hond alleen met zijn bijbehorende begeleider op pad.