Je hond leren aan de voet te lopen

Laatste update: 25 mei 2022
hond leren aan de voet te lopen

Je hond leren aan de voet te lopen kan heel waardevol zijn. Want wanneer je viervoeter op commando bij je blijft, heb je controle over de situatie.

En dat garandeert niet alleen jullie, maar ook andermans veiligheid.

Waarom is dit commando zo belangrijk?

En hoe pak je dit in de training aan?

In dit artikel leren we jullie alles over het commando ‘Aan de voet’.

Aan de voet lopen van je hond

Het commando ‘Aan de voet’ of je hond leren aan de voet te lopen is een belangrijke basistraining. Wanneer jij en de hond dit succesvol beheersen, creëer je meer vrijheid.

Als baasje houd je namelijk de wandeling hiermee onder controle. En bij beheersing van deze oefening zal je hond gemakkelijker los kunnen lopen!

Iets wat voor elke gezonde hond onmisbaar is.

Ook voorkom je dat de hond gaat trekken aan de lijn, met zere schouders en ongelukken als gevolg. Trekgedrag of ongecontroleerd loslopen kan jullie in gevaarlijke situaties brengen. Ook omstanders kunnen hier de dupe van zijn.

Daarom hoort aan de voet lopen, zitten of ‘volgen’ bij de basistraining van elke hond. Maar welke rol speelt deze in de opvoeding van je viervoeter?

Aan de voet training voor je hond

Een goede basistraining is voor elke hond onmisbaar, om zonder problemen door het leven te kunnen gaan.

Niet alleen verbetert een correcte training de onderlinge band en communicatie tussen hond en baasje. Ook ondersteunt het de hond zichzelf veilig te houden in onze mensgerichte maatschappij.

Als mensen stellen we regels op waarnaar we leven. Ook hebben we bepaalde voor- en afkeuren die ons leven beheersen. Hiernaast hebben we specifieke wensen, en vormen onze maatschappij hiernaar.

Zo sluiten veel gebeurtenissen om ons heen naadloos aan bij de mensenbelevenis van de wereld. Maar voor een hond, kan dit totaal onlogisch zijn.

Bedenk daarom altijd, dat je tijdens de training jouw hond inkijk geeft in de mensenwereld. Grote kans dat hij iets anders doet dan jij, omdat hij jouw beweegredenen als mens niet snapt.

In de training doet je hond dus niets ‘fout’, maar heeft hij tijd nodig jouw wereldregels aan te leren. Ondersteun hem, door vriendelijk, duidelijk en consequent te zijn.

Zo komen jullie beiden veilig en verbonden door het leven.

Hond leren volgen aan de lijn

Je hond leren aan de voet te lopen bestaat uit twee delen. Het volgen aan de lijn (aan de voet lopen) en naast het baasje zitten (aan de voet zitten).

Naast staan

Om netjes aan de voet te kunnen lopen, of aan de lijn te kunnen volgen, dient je hond naast je te kunnen stilstaan.

Wees hierbij geduldig en beloon direct wanneer de hond naast je stilstaat. Breid hierbij het aantal seconden stilstaan steeds meer uit.

Jij bepaalt wanneer jullie beginnen met lopen.

Begint je hond zonder jou met lopen? Zet hem dan rustig terug op zijn plek. Je been moet ter hoogte van de nek van je hond gepositioneerd zijn.

Lopen

Wanneer je hond goed kan stilstaan, begin je met lopen. Houd hierbij de riem ontspannen. Loop op rustig tempo, jullie moeten beiden oefenen!

Zodra je hond voor je uit gaat lopen, kun je hem weer naast je krijgen door 2 strategieën. Kies welke het beste bij jullie past.

1. Draai gelijk om in een hoek van 90°, waardoor je door een linker- of rechter afslag gelijk voor je hond terecht komt. Hiermee ‘duw’ je de hond als het ware weer naast je. Gaat je hond weer naar voren, sla dan gelijk weer 90° af.

2. Bouw het lopen vanuit stilstaan op, per stap. Hierbij moet je hond het stilstaan beheersen en aandacht hebben voor de geleider.

Houd vol

Wanneer de hond gewend is om aan de lijn zijn eigen gang te gaan, kan dit een intensieve oefening zijn. Oefen een paar keer per dag kort en beloon direct wanneer je gewenst gedrag ziet.

Geef niet op, blijf positief en consequent.

Hond aan de voet leren zitten

Ten tweede bestaat het ‘Aan de voet’-commando uit de hond naast de eigenaar te laten zitten. Hierbij is het belangrijk, dat de hond reeds op commando naar je toe kan komen.

Laat de hond voor je zitten. Vervolgens kun je op twee manieren de hond naast je voet (aan de voet) positioneren.

Achterlangs

Open je hand en laat iets lekkers aan je hond zien. Zeg vervolgens ‘Aan de voet’ en lok je hond achter je door naar de zijkant van je been. Zodra de hond hier aankomt, herhaal je het commando en beloont hem.

Bijvoorbeeld: Neem het snoepje in je rechterhand en lok hiermee de hond langs je rechterbeen, achter je langs naar de zijkant van je linkerbeen.

Wees heel precies met waar de hond terecht moet komen. Niet 2 meter naast je been of achter je, maar echt naast je. Dit voorkomt problemen in de toekomst.

Wanneer het volgen goed gaat, kun je de hond vervolgens laten zitten door je hand omhoog en naar achteren te brengen. Op deze manier volgt de neus van de hond het lekkers naar boven en zijn achterste kantelt naar beneden.

Dit deel is in feite hetzelfde als de hond het commando ‘Zit’ aanleren.

Zijwaarts

Heb je een kleine of erg wendbare hond? Dan kun je de viervoeter in een klein rondje naast je lokken.

Houd weer de traktatie voor zijn neus en lok hem naast je. Vervolgens beschrijf je met de hand een grote cirkel. Wanneer de hond hier correct in meegelokt wordt, zal hij van zijn neus naar achteren naar zijn neus naar voren gericht komen te staan.

Deze oefening is echter iets moeilijker, omdat de hond hierbij moet omdraaien. Veel honden vinden dit nogal lastig, of zijn bang daardoor het lekkers uit het oog te verliezen.

Beschrijf daarom een grote cirkel met je hand, om de hond te begeleiden naar de juiste plek.

Gaat dit goed, dan kun je het naast de voet zitten toevoegen.