Hond springt tegen mensen op: opspringen hond afleren

Laatste update: 25 mei 2022
hond springt tegen mens op

Je hond springt tegen mensen op; dit kan aandoenlijk zijn, maar ook een probleem.

Niet alleen vinden veel mensen dit niet fijn, het kan ook gevaarlijk worden.

Waarom springt een hond eigenlijk tegen mensen op?

En hoe leer je dit je hond weer af?

In dit artikel hebben we het over opspringende honden.

Waarom springt mijn hond tegen me op?

Waarom springen honden eigenlijk tegen mensen op? Bijna iedereen is wel bekend met het beeld van de hond die jou uitbundig wil begroeten. Toch is opspringen één van de meest geziene gedragsproblemen en kan tot serieuze verwondingen leiden.

Nou, nou, zul je denken. Gedragsprobleem, serieuze verwondingen? Het komt toch gewoon voort uit joligheid?

Het grootste deel van de tijd is dit natuurlijk zo: de hond spring op vanuit enthousiasme. Ook wordt beweerd dat het gedrag voortkomt uit het likken van elkaars bek tijdens een honden begroeting. Vaak wordt de hond tijdens het opspringen onbewust beloond, door de (negatieve) aandacht die we het gedrag geven.

Want niet iedereen vindt poten, een zware kop en een lebberende tong in het gezicht fijn. Hier bestaat natuurlijk ook het verschil of er een Shih Tzu tegen je aanspringt, of een volwassen Bouvier.

Zo kunnen kinderen, ouderen of mensen die slecht ter been zijn lelijk vallen door een ogenschijnlijk kleine duw. Niet alleen je gestel is belangrijk: zie je de sprong niet aankomen, dan kun je ook de balans verliezen.

Naast een vieze broek staat er dus meer op het spel. Bij pupjes kan deze ongecontroleerde blijheid heel schattig zijn. Maar let je even niet op, of wordt je pupje (erg) groot? Dan is het fijn, wanneer het bij lekker knuffelen blijft.

Maar hoe pak je het afleren van opspringen nu aan?

Hond opspringen afleren

Om gedragsproblemen te voorkomen, geldt altijd: jong geleerd is oud gedaan. Leert je de hond van pup af aan, dat hij niet op mag springen? Dan is het gedrag later eventueel veel makkelijker te corrigeren.

Het belangrijkste bij opspringen afleren of voorkomen, is rust. Wanneer jij in gaat op het drukke gedrag van je hond, zal deze zich aangespoord voelen. Negatieve aandacht is ook aandacht, voor een hond die jou een tijdje gemist heeft!

Kom in alle rust binnen, en negeer de hond wanneer hij zich druk maakt. Eventuele visite kun je hetzelfde advies geven: niet aankijken, niet aanhalen.

Springt je hond toch op? Duw hem rustig weg en blijf hem negeren. Draai, wanneer hij moeilijk weg te duwen is, je rug naar hem toe en ontspan. Laat maar springen: hij krijgt er niks voor terug.

Zodra je hond stopt met springen, kun je hem begroeten. Zorg ervoor dat je dit rustig en gecontroleerd doet, niet alsnog drukte creëren. Wordt je hond weer te druk? Negeer hem weer, tot de rust wederkeert.

Hond opspringen afleren: Commando’s 

Vindt je hond het erg moeilijk om zijn energie in te tomen? Dan kun je deze met een commando een nieuw doel geven. Denk aan bijvoorbeeld “Zit” of “Af”.

Let op: ga je de hond begroeten, wanneer hij het commando (blijvend) opvolgt? Zorg dan wederom voor rust. Er bestaat namelijk een goede kans dat je hond vanuit “Zit” of “Af” alsnog omhoog wil stuiteren.

Het oefen scenario

Springt je hond heel erg? Ga dan oefenen met wat vrienden, familie of kennissen. De opwinding begint namelijk vaak al wanneer de deurbel gaat.

Stuur je hond naar zijn plaats wanneer de deurbel gaat. Geef hem even de tijd, de eerste keren zal dit lastig zijn. Het allerbelangrijkst hiermee, is een onweerstaanbare beloning!

Laat eerst de deurbel één keer af gaan, wat jou hierna de tijd biedt om de hond op zijn plaats te krijgen en te houden. Beloon je hond wanneer hij op zijn plaats is, en geef het commando “Blijf”.

Belangrijk is, dat je het aantal seconden tot “Blijf” en de tweede beloning gaat opbouwen. Je gewenste eindresultaat is, dat jij de deur kun openen en terug naar de kamer kunt gaan, zonder dat de hond uit zijn mand komt. Dit kost tijd en training.

Gaat deze oefeninge met eenmaal aanbellen goed? Dan kun je jouw vriend vaker achter elkaar laten aanbellen.

Begroeten

Reageert jouw hond niet op de bel, maar de binnenkomst van visite? Laat dan je vriend binnenkomen en de hond negeren. Bij springgedrag kun je de hond naar zijn plaats sturen of een “Zit” commando geven.

Rustig gedrag betekent rustig belonen, drukte en springen betekent negeren. Oefen dit met verschillende vrienden en geef je hond de tijd.

Gaat het begroeten binnenshuis goed? Oefen eens op andere plekken, zoals op straat of het speelveld! Hoe meer plekken geoefend zijn, hoe meer de beheersing een gewoonte wordt.

Hond springt tegen mensen op: Veiligheid in training

Ga met het afleren niet proberen je hond om te duwen, op te vangen of weg te werken met je knie. Grote kans dat jullie elkaar bezeren of nog meer onrust creëren. Rust is het belangrijkste: onthoud dat jouw hond alleen jouw aandacht wil.

Zorg er dus ook voor, dat je hond voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt op een dag. Wellicht komt zijn drukte voort uit opgepropte energie?

De felbegeerde aandacht verkrijgt je hond alleen door zich beheerst te gedragen. Wees het goede voorbeeld en toon geduld.

Bedenk van tevoren goed welk gedrag je zult belonen en welk gedrag niet: dit biedt je houvast in je eigen consequentheid.