Rollijnen voor de hond

Laatste update: 2 juli 2019
rollijnen voor honden

Rollijnen voor de hond zie je tegenwoordig overal.

Hun populariteit is te danken aan het feit dat ze niet zo beperkend werken als een ‘gewone’ hondenlijn.

Je hond heeft namelijk meer vrijheid om rond te lopen en te snuffelen, dan wanneer hij vastzit aan een korte, stevige riem.

Met deze korte riem is het normaliter kiezen. Vast betekent naast de baas lopen, los betekent vrij.

De rollijn zit hier echter tussenin. Je hond zit vast en kan toch tegelijkertijd alle kanten op.

Maar is dat wel zo ideaal als we denken?

Rollijn voor de hond

Eigenlijk zijn rollijnen voor de hond een ander type riem dan we doorgaans bedoelen, wanneer we het woord “lijn” of “riem” gebruiken. Het is namelijk een lang, dun koord dat met een inwendig veermechanisme de lijn op een bepaalde, door jou aangegeven lengte houdt.

Het plastic handvat, waar het veermechanisme en het opgerolde koord in zit, is zo ontworpen dat het perfect in de mensenhand past. Bovenop zit een zwarte knop, waarmee je kunt instellen dat je de lijn los (rollend) of vast wilt hebben.

Het klinkt ideaal, zo’n lichte riem die met één druk op de knop je hond dicht naast je kan houden of juist vrijheid verschaft.

Toch zijn er wat punten waar je rekening mee moet houden, wanneer je deze rollijn gebruikt.

Lees ook: Hond trekt aan de lijn

1. Rollijn van 20 meter?

De lengte van rollijnen varieert sterk, van 3 tot soms wel 15 of 20 meter. Dit zijn echt enorme afstanden.

Trekt je hond een sprintje achter een vrachtwagen aan? Dan kan hij met 15 meter zo’n vaart maken dat het bijna onmogelijk wordt het zwarte knopje nog in te drukken.

Als het je vervolgens lukt om het handvat vast te houden wanneer de hond het einde van de lijn bereikt, is hij nog steeds een behoorlijk stuk verder. Mogelijk zelfs midden op de autoweg!

Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Houd je hond dus in de gaten wanneer de lijn op rolstand staat. Bovenstaand scenario kan zelfs gebeuren met een 3- meter lijn, wanneer je op de stoep naast de weg loopt.

2. Rollijn en controle

Is je hond gewend om voor je uit te lopen? Dan kan de rollijn voor nog een probleem zorgen. In dit geval komt de hond namelijk dingen eerder tegen dan jij.

Het is erg lastig om je hond te corrigeren of beschermen, als hij 5 meter verderop aan het einde van je rollijn hangt. En wat als hij de postbode verderop wil begroeten? Of er opeens een waakhond een tuin uit sprint?

Houd je hond dus netjes naast, wanneer jullie samen wandelen. Zo voorkom je dat je te laat bent om in te grijpen.

3. Eerste hulp bij rollijnen

De rollijn zelf is ook niet geheel ongevaarlijk. Uiteraard zijn er rollijnen speciaal voor de grotere rassen. Maar als je Fila Brasileiro ineens een sprint naar het einde van de lijn trekt, kan deze toch breken door zijn brute kracht.

Naast het feit dat je hond zich nu als ongeleid projectiel in allerhande gevaar kan storten, kun jij de lijn ook nog eens in je gezicht krijgen.

Hij rolt namelijk op hoge snelheid terug, net als een stofzuigersnoer. Dit kan voor lelijke verwondingen zorgen.

rollijn fexibele hondenriem

4. Het koord versus het baasje

Ook kan het koord van de lijn voor nare sneden, brandplekken en kneuzingen zorgen.

Wanneer je hond speelt, ruzie maakt of bijvoorbeeld een fietser najaagt, kun je als eigenaar vast komen te zitten in de lijn. Ook kan je je lelijk bezeren wanneer je het koord vastgrijpt, om te voorkomen dat je hond er vandoor gaat.

Sad, but true: er zijn zelfs gevallen van amputatie bekend. Als dit koord zich ergens omheen wikkelt en met een enorme ruk wordt strakgetrokken, red je het niet meer met een pleister.

5. Het koord versus de hond

Vergeet niet: wat met jou kan gebeuren, kan ook gebeuren bij je hond!

Als er meters lijn tussen jou en je spelende, rennende, niet op zijn baas lettende hond zit, kan hij net zo goed in het koord verstrikt raken als jij.

Hiernaast krijgt de hond een flinke ruk aan zijn nek, wanneer hij rennend het einde van de lijn bereikt. Dit kan ernstig letsel aan de wervels veroorzaken.

Helaas zijn er ook gevallen bekend van doorgesneden luchtpijpen en nekwonden.

6. Aanmoediging van trekgedrag

Er word gezegd, dat rollijnen ervoor zorgen dat je hond eerder het eind van de lijn gaat opzoeken. Hiermee lopen ze net zo lang en hard door tot het einde van de lijn bereikt is. Vervolgens zouden ze meer gaan hangen, waardoor de baas voortgetrokken wordt.

Deze hangende houding zou door andere honden als een agressieve (uitdagende) lichaamstaal geïnterpreteerd kunnen worden. Dit kan eerder tot spanning en ruzie leiden dan een rustig, beheerst tempo naast het baasje.

Voor deze stelling is echter geen wetenschappelijk bewijs. Toch kan het iets zijn om in je achterhoofd te houden.

7. Ontsnapping is mogelijk

Ja, het plastic handvat is ergonomisch verantwoord voor de vorm van je hand. Helaas schiet het alsnog vrij gemakkelijk uit je greep, wanneer je hond hard rennend het einde van de lijn bereikt.

Door de lengte van de lijn heeft de hond snelheid kunnen maken en komt al deze kracht ineens samen op één punt.

Heb je een hond van meer dan 15 kilo? Grote kans dat je deze klap niet houdt.

Weg hond …

8. Angst veroorzaken of verergeren

Wanneer de lijn uit je hand schiet, maakt het plastic handvat een hard geluid op de grond achter de hond. Sommige – vaak bang aangelegde – honden kunnen hier enorm van schrikken.

Als dit het geval is en ze kiezen het hazenpad, worden ze dus “achtervolgd” door dat geluid dat ze zo eng vinden!

Daarnaast zal de lijn zich automatisch weer inrollen, wanneer je het handvat loslaat. Het geluid komt hierdoor steeds dichter bij de wegrennende hond!

In zijn angst kan de hond in gevaarlijke situaties terecht komen en zichzelf of anderen pijn doen.

Mocht hij er heelhuids uitkomen, dan zit je waarschijnlijk met een hond die bang is geworden van de lijn. Of zelfs helemaal niet meer wil wandelen.

Terwijl buiten zijn voor de meeste honden het leukste is wat er bestaat!

9. Gevoelig mechanisme

Wanneer er zand in het veermechanisme komt of de lijn veel gebruikt is, gaat hij steeds slechter werken. Het koord loopt vast, wil niet meer in- of juist uitrollen of wordt uiteindelijk kapot getrokken.

Hierdoor kun je de situatie slechter onder controle houden. Wat als je de hond plots op zijn plaats moet houden, of per ongeluk aan de nek trekt door een blokkade?

Een slecht functionerende lijn brengt altijd risico met zich mee.

10. Geen hulp in de training

Als laatste aandachtspunt willen we erop wijzen dat de rollijn waarschijnlijk geen goede hulp is, wanneer je hond nog moet leren om netjes aan de lijn te lopen.

De constante weerstand van de lijn kan de hond de neiging geven om ’terug’ te trekken. Hierbij geeft de riem mee. Vervolgens zal je hond leren dat trekken aan de riem hem beloont met meer vrijheid.

En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

uittrekbare hondenriem

Kun je een rollijn voor je hond gebruiken?

Na de bovenstaande punten zul je vast denken: kan een rollijn überhaupt wel gebruikt worden, zonder dat mijn hond en ik in de penarie komen?

Natuurlijk wel. Maar, er zit een mits aan.

Wanneer je de hond hebt geleerd netjes aan een kortere, stevige riem te lopen, zou je een rollijn kunnen gebruiken.

Je hond is dan al welgemanierd wanneer hij aangelijnd is. Hiernaast weet hij welke regels gelden, ook al krijgt hij wat meer bewegingsvrijheid.

Netjes naast lopen wanneer de baas het zegt, maar ook rustig rondlopen en snuffelen wanneer de baas het zegt. Ook hiermee bereik je met duidelijke en consequente oefening het beste resultaat.

Hiernaast is één regel de belangrijkste aan de riem, of de hond nu naast je of iets verder weg loopt.

Niet trekken.

De lijn is een hulpmiddel, je bent als eigenaar geen slee of koets. Hiernaast is het slecht voor zijn fysieke gestel. Leer je hond dit met rust en aandacht.

Dit zorgt ervoor dat je de situatie onder controle houdt en je hond wat vrijer aan de lijn kan bewegen, zonder je naar alle hoeken van de wijk te sleuren.

De training rond riemen en lijnen draait namelijk om één centraal thema: duidelijkheid. Wat mag er wel en wat mag er niet, wanneer we aangelijnd wandelen.

Stel grenzen en gebruik hiervoor de riem om zacht (!) te corrigeren, maar vooral je stem. Richt je bij trekgedrag op wachten, naar je toe komen of het elimineren van de druk op de riem. Geeft je hond hieraan gehoor, beloon hem dan direct.

Een gecontroleerde gehoorzaamheidsbasis voorkomt dat je hond in zeven sloten tegelijk loopt, wanneer hij los mag van de riem.

Want uiteindelijk is lekker loslopen de allergrootste beloning voor je viervoeter. Zonder ongelukken!

Veel wandelplezier samen!