Fila Brasileiro
Laatste update: 30 mei 2022Over de Fila Brasileiro wordt tegenwoordig veel gediscussieerd. Dit ras staat bekend om zijn kracht, moed en loyaliteit aan de baas. Een heerlijke gezinshond, maar eentje met een flinke portie wantrouwen naar de rest van de wereld.
Helaas hebben hierdoor wat agressie incidenten plaatsgevonden, zodat voor foktoestemming een Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag -test succesvol moet worden afgelegd. Maar vooral, moet het baasje veel tijd en energie steken in de socialisatie van deze zelfverzekerde reus.
Deze onvermoeibare herder en bewaker is echter een heerlijke knuffelbeer in huis, mits hij voldoende met zijn baasjes mag optrekken en genoeg beweging krijgt. Meer weten over dit speciale Braziliaanse ras? Hier vertellen we je alles over de Fila Brasileiro.
Achtergrond
Van oorsprong komt de Fila Brasileiro uit Brazilië. In de 16e eeuw kwamen er namelijk Spaanse en Portugese kolonisten aan land die het gebied bezetten. Zij namen hun eigen honden mee, die zich kruisten met inheemse typen.
Er ontstonden overal nederzettingen, waar men afhankelijk was van landbouw en vee voor hun voedsel. Het vee was erg belangrijk voor het volk en had een sterke, moedige bewaker nodig. Ééntje, die niet terugschrok van Zuid – Amerika’s grootste roofdier.
De jaguar, ook wel het jachtluipaard genoemd.
Niet alleen beschermde de Fila zijn vee tegen deze hongerige buurman. Hij hielp namelijk zelf ook nog wel eens vee naar de grond! Hierbij greep hij het rund bij de neus, gooide het op de grond en wachtte tot de eigenaar het naar de kraal of kudde bracht.
Naast beroemd veedrijver was de Fila ook uitstekend geschikt om de eigendommen van de baas te beschermen. Ze toonden zich ook uitmuntend als speurhond, als vee-eigenaren het woud ingingen om belagende jaguars een kopje kleiner te maken.
Buiten Zuid – Amerika liet Prins Albrecht von Bayern als eerste zijn oog vallen op dit bijzondere ras. De fokkerij bloeide op in Duitsland en later voegde Oostenrijk zich hierbij. De Fila Brasileiro werd hier voornamelijk gebruikt voor de jacht op groot wild.
Over het ontstaan van het ras bestaan vele, wilde theorieën. Wat we echter zeker weten, is dat de Fila niet meer als veedrijver gebruikt wordt. De fokkerij heeft zich nu geheel gericht op de taak van gezelschapshond, waar deze baasgerichte kanjer absoluut geen problemen mee heeft.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Fila Brasileiro een sterke, brede hond. Ze zijn iets langer dan hoog en hebben een dikke, losse huid. Typisch voor dit ras zijn de sterke, vloeiende en daardoor katachtig ogende bewegingen.
De kop is groot en massief met een stevige, lange voorsnuit. De ogen zijn middelgroot en amandelvormig, met een donkerbruine tot gele kleur. De oren zijn lang, afhangend en V-vormig.
Door de losse huid ontstaan er rimpels op het voorhoofd bij een alerte houding.
De nek is licht gebogen en sterk. De borst is breed en diep, de rug loopt ietwat op naar het kruis. De lendenen zijn erg breed en de brede staart wordt hangend gedragen.
De vacht is kort, glad en dik. Als vachtkleur zijn alle egale kleuren toegestaan, met uitzondering van muisgrijs en wit. De kleur brindle (geeltint met bruine strepen) is toegestaan, maar gevlekt en gespikkeld niet. Vaak ziet men echter wel een zwart ‘masker’ in het gezicht bij de snuit, ogen en onderzijde van de oren.
De Fila Brasileiro is een groot ras, waarbij reuen 65 tot 70 centimeter aan de schoft zijn en minimaal 50 kilo wegen. Teven meten 60 tot 70 centimeter en wegen minimaal 40 kilo. Ze worden zo’n 9 tot 13 jaar oud.
Karaktereigenschappen
In zijn land van herkomst is de Fila Braseilero beroemd om zijn moed, onverschrokkenheid en loyaliteit. Dit uit deze zelfstandige waker dan ook in een wantrouwigheid tegen vreemden en onvermoeibare aanhankelijkheid naar zijn baasje en gezin.
Dit maakt het voor visite echter een stuk lastiger om binnen te komen. Kijk niet raar op als de hond even apart moet worden gezet, want alleen bekende bezoekers worden toegelaten door deze reus. Dit maakt dat het ras ook zeer lastig te herplaatsen is, wanneer hij zich eenmaal aan zijn eigenaar gehecht heeft.
Hiernaast vindt hij het heerlijk om dichtbij zijn baasje te zijn. Ze zijn daarom zeer lief en verdraagzaam naar kinderen uit hun eigen gezin. Let erop, dat speelvriendjes niet altijd zonder meer geaccepteerd worden.
Kan hij alles in de gaten houden, dan is deze hond in zijn element. Neem dit niet te licht, want waken en werken is een taak die de Fila bloedserieus neemt.
Maar ook voor de jacht trekt hij nog steeds zijn neus niet op! Hiernaast heeft de omgang met andere honden extra aandacht nodig, want deze reus laat zich niet op zijn kop zitten. Besteed daarom in de opvoeding veel tijd aan appèl en aandacht.
Verzorging en gezondheid
De korte, gladde vacht van de Fila Brasileiro heeft weinig verzorging nodig. Eenmaal per week lekker doorborstelen met een rubberen borstel en afnemen met een zeemleren lap is voldoende. Wel van belang, is het schoon en droog houden van de huidplooien.
Wel kent het ras een aantal belangrijke gezondheidspunten.
Deze honden zijn namelijk zeer gevoelig voor narcose. Men geeft al snel teveel, wat betekent dat ze van een dosis voor lichtere hondenrassen soms al niet meer wakker worden. Kaart dit altijd aan bij je dierenarts!
Hiernaast groeit deze hond snel, maar duurt het lang voordat ze hun volwassen lijf helemaal ontwikkeld hebben. Dit resulteert in gevoeligheid voor overbelaste kruisbanden, wat (ernstige) kreupelheid met zich meebrengt.
Deze banden zitten tussen het scheenbeen en dijbeen in. Zijn deze kapot, dan wordt de knie onstabiel en zal de hond niet meer goed kunnen lopen.
Door zijn grootte is het ras ook gevoelig voor een maagtorsie, ook wel maagkanteling genoemd. Hierbij draait de maag een rondje om in de borstkas. Zo wordt deze afgesloten en hopen zich gassen op.
Dit kan in zeer korte tijd dodelijk zijn. Daarom wordt geadviseerd de eerste twee uur na het eten rustig aan te doen.
Ook heup- en elleboogdysplasie komt regelmatig voor. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Bij de ogen zien we wel eens Cherry eye ontstaan. Hierbij wordt de klier van het derde ooglid vergroot, waardoor hij uit de binnenste hoek van het oog puilt. Dit trekt vanzelf weer bij of kan hersteld worden door de dierenarts.
Opvoeding
Dit ras is hard voor zichzelf en loyaal tot het uiterste. Maar hun achtergrond brengt ook een stevige zelfstandigheid en doorzettingsvermogen met zich mee. Het is dus belangrijk, om in de opvoeding goed samen te werken.
Een harde aanpak voor correctie zal je namelijk berooid achterlaten. Voelt deze hond zich vanuit de basis onveilig, dan zal zijn wantrouwen en angst tot agressie kunnen leiden. Ze hebben meer baat bij een zachte, maar consequente opvoeding.
Wees hierbij ontvankelijk voor het individuele karakter, de Fila is namelijk niet slaafs. Leer je hond kennen en daag hem uit om samen dingen uit te vinden.
Dit geldt ook voor de socialisatie. Door zijn wantrouwen voor alles wat niet ‘eigen’ is, heeft dit veel extra aandacht nodig. Om deze reden heeft het Nederlandse ministerie bepaalt dat er alleen gefokt mag worden met ouderdieren die een MAG- test (Maatschappelijk Aanvaardbaar gedrag) succesvol hebben afgelegd. Dit, om agressieproblemen en ongelukken te voorkomen.
Beweging
Door zijn achtergrond als veehoeder en fulltime bewaker, heeft hij veel beweging nodig. Dit ras staat erom bekend dat hij dagen met zijn baas door het woud kon jagen. Soms wel met een dag en nacht zonder eten of water!
Nu is dit tegenwoordig niet meer aan de orde, maar de Fila heeft hier een verbazingwekkend uithoudingsvermogen aan over gehouden. Ze zijn dan ook efficiënt met hun energie, dus waak voor het ontstaan van overgewicht.
Lange wandelingen, zwemmen, lopen naast de fiets. Eens kijken wie het ’t langste volhoud, baasje!
Wees echter tijdens de groei oplettend voor overbelasting. Laat hiernaast de hond geen scherpe bochten maken, rennen in mul zand of traplopen. Dit zet teveel kracht op de gewrichten, banden en pezen zodat je risico op slijtage en overbelasting loopt.