De Argentijnse dog of Dogo argentino is het nationale ras van Argentinië.
Als grote jager en aanhankelijke huishond won deze opvallend witte verschijning vele harten. Want deze opmerkelijke combinatie van robuuste kracht en vriendelijkheid, is goud waard.
Toch is de Argentijnse dog geen hond voor iedereen. Ze zijn niet gek op andere honden en erg gehecht aan de mensen van hun gezin. Hierbij zijn ze waaks, fel en redelijk eenkennig.
Maar met een grove, harde opvoeding zul je bij deze hond erg weinig bereiken. Juist een liefdevolle, maar consequente en duidelijke benadering zorgt ervoor dat deze onverschrokken reus jou in zijn hart sluit. En eenmaal daar, stoot niemand je meer van je troon!
Klaar voor de Argentijnse dog?
Achtergrond van de Argentijnse dog
Van origine komt de Argentijnse dog of Dogo argentino – de naam zegt het al – uit Argentinië. Het ras is relatief jong en ontstond pas in de jaren ’20 van de vorige eeuw.
De stichter van het ras is de chirurg Dr. A. Nores Martinez. Hij wilde een grote jacht- en erfhond creëren, die groot wild zoals everzwijnen en pekari’s (navelzwijnen), maar ook poema’s en jaguars aankon.
Naast de kracht en moed moest deze jager echter wel hanteerbaar zijn. De wil om te werken werd dus gecombineerd met een hoge mate van aanhankelijkheid en gehoorzaamheid.
Als basis voor deze fokkerij werd de Cordoba vechthond gebruikt. Deze agressieve jachthond was gevormd door een kruising van de Bull Terriër, Mastiff, Engelse Bulldog en Boxer. Halverwege de 20e eeuw stierf dit ras uit.
Maar de hoge pijngrens en het doorzettingsvermogen van deze hond kwam de Argentijnse fokkerij goed van pas. Er werd volop gekruist met andere hondenrassen, om de agressie af te laten nemen en de hond beter gezelschap te maken.
Hiervoor zijn onder andere de Bordeauxdog, Deense dog, Engelse Pointer, Ierse Wolfshond, Pyrenese Mastiff en Spaanse Mastiff gebruikt.
Tegenwoordig is de Argentijnse dog het nationale ras van Argentinië, waar hij nog steeds ingezet wordt voor de jacht. In Nederland echter zien we hem vaker als huishond, bij een selecte groep van liefhebbers.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Argentijnse dog een krachtig en groot ras. Ze zijn atletisch en gespierd, maar tegelijkertijd vriendelijk en zachtaardig.
De schedel is massief en rond van vorm, met een enigszins jachthond-achtige voorsnuit. De ogen hebben een harde, maar levendige uitstraling en zijn donker van kleur. De oren zijn driehoekig en worden staand of halfstaand gedragen.
De hals is sterk en gebogen, met typische huidplooien. Deze loopt over in een brede, diepe borst en sterke, krachtige rug. De staart is dik en lang en wordt hangend gedragen. In activiteit is deze echter geheven.
De vacht is kort en hard, met een gladde structuur. De kleur is typisch wit, alleen een enkel klein stipje op het hoofd wordt geaccepteerd. Hiernaast hebben neus, lippen en haren rondom de ogen typisch zwarte pigmentatie.
Reuen zijn zo’n 60 tot 68 cm aan de schoft met een gewicht tussen de 40 en 45 kilo. Teven zijn iets kleiner, met 60 tot 65 cm en 40 tot 43 kilo. De Argentijnse dog wordt zo’n 10 tot 12 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Argentijnse dog
Ook al kent de Argentijnse dog een zekere zachtaardigheid, een hond voor beginners is het zeker niet. Ze zijn gefokt als een jachthond met belangrijke gezinseigenschappen. Daarom is dit ras gedreven, hard voor zichzelf en erg gericht op één baas.
Dit maakt ze eenkennig en ook waaksheid is één van hun aangeboren talenten. De Argentijnse dog is zeer gehecht aan zijn gezin en vind het dan ook heerlijk om in ieders gezelschap te verkeren.
Vooral één op één met zijn baasje bezig zijn, brengt deze teamspeler in zijn element.
Maar dit geldt alleen voor mensen. Naar andere honden kan de Argentijn agressief en overheersend zijn. Ze laten zich niet snel aan de kant schuiven en kunnen daardoor erg fel uit de hoek komen.
Thuis zijn ze echter rustig en gehoorzaam, mits ze aan voldoende beweging en uitdaging komen.
Verzorging en gezondheid
Deze dog is een robuust type, met een hoge pijngrens en groot uithoudingsvermogen. Hierdoor lopen ze gemakkelijk met een blessure door en zul je niet snel aan je hond merken dat er iets mis is.
Een typisch gezondheidsprobleem bij de Argentijnse dog is doofheid. Dit zien we vaker optreden bij geheel witte rassen en is dan ook pigment-gerelateerd.
Of een hond dit ontwikkelt, is genetisch bepaald. De pup wordt hiermee geboren en kan doofheid aan één of beide oren hebben.
Ook epilepsie wordt gezien. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).
Door de grootte van het ras zijn deze honden ook gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Hiernaast kan er pigmentverlies optreden, omdat men fokt met doel om geheel witte honden te creëren. Dit kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
Opvoeding
De Argentijnse dog is qua opvoeding geen hond voor beginners. Ze zijn stabiel en gehoorzaam, maar alleen wanneer ze een liefdevolle, consequente opvoeding genoten hebben.
Hierbij moeten ze duidelijke regels krijgen die op een evenwichtige manier aangeleerd zijn. Met een harde hand heb je aan deze dog een hele verkeerde. Ze zijn niet snel onder de indruk en kunnen zich bij geweld verzetten.
In een erger geval, krijg je een hond die erg angstig is. Angst maakt onberekenbaar, waardoor je een wel erg groot, sterk en labiel project in huis krijgt.
Wees dus streng maar rechtvaardig, liefdevol maar duidelijk. Hierbij is veel ondernemen en onderling contact met de hond onmisbaar. Zo smeed je een ijzersterke band, waardoor je Argentijn nog gehoorzamer wordt.
Door zijn afstamming van de Cordobaanse vechthond, is de Argentijnse dog verboden in Australië, Engeland, Oekraïne, IJsland en Singapore.
Argentijnse dog en beweging
Door hun achtergrond als jachthond, is de Argentijnse dog een actief type. Ze zijn vrolijk, behendig en flexibel met een behoorlijke portie energie.
Hierbij hebben ze een enorm uithoudingsvermogen en zullen niet snel toegeven dat ze pijn hebben. Je kunt dus allerlei leuke, actieve dingen met deze hond ondernemen. Houd zijn gezondheid echter goed in de gaten.
Het is een grote hond en door zijn lompheid kan hij zich nog wel eens bezeren. Een typische Argentijn loopt hier gewoon mee door. Controleer je hond dus dagelijks.