Grote hondenrassen zijn tegenwoordig opvallend populair. We hebben steeds minder ruimte en tijd, maar toch blijven deze reuzen onze harten stelen. En wij hebben gelukkig steeds meer voor ze over.
Welke grote hondenrassen zijn momenteel het populairst? Welke rassen zijn eigenlijk het allergrootste? En brengt deze maat niet veel gezondheidsrisico’s met zich mee? Lees hier alles over de grootste hondenrassen ter wereld.
Passen grote hondenrassen bij mij?
Grote hondenrassen zijn vaak het evenbeeld van de Grote Vriendelijke Reus. Flink aan de maat en kalm, maar met sprankelende passie in het leven. Ze zijn zachtaardig en verdraagzaam, maar ook uitstekende wakers, hoeders of speurders.
Toch is niet elke grote hond is een oase van kalmte. En niet iedere hondenliefhebber zit te wachten op een reus van minstens 40 kilo zwaar.
Ben je een groot liefhebber van actie en snelle sporten? En wil je jouw hond overal mee naartoe nemen? Dan is een groot hondenras misschien minder praktisch voor je.
Maar veel hondenliefhebbers vinden het heerlijk om zo’n joekel in huis te hebben. Je hebt wat om vast te houden tijdens het knuffelen en jouw beer maakt zich amper druk. En als hij zich druk maakt, voel jij je veilig.
Wat een oase van rust in ons drukke leven… Maar welk type hoort bij jou?
Om jullie te laten zien welke reuzen er zoal te vinden zijn, geven we hieronder een overzicht van de 10 meest populaire grote hondenrassen.
De 10 meest populaire grote hondenrassen
Wanneer we in de boeken kijken, zijn er wel zo’n 45 rassen die aan de beschrijving “groot” voldoen. Maar welke van deze reuzen zijn nu het meest populair in Nederland?
1. Duitse Herder
De Duitse Herder valt met zijn 40 kilo net binnen onze kwalificatie van “groot hondenras”. In elke top tien van meest populaire hondenras in Nederland, komt de Duitse Herder voor. Hij staat zelfs vaak in de top drie!
En dat is niet voor niets. Deze joekel is een ster in waken en is beroemd om zijn baasgerichtheid. Heb je jouw herder voldoende zelfvertrouwen meegegeven en een correcte, volledige socialisatie? Dan kun je geen beter maatje wensen dan deze knul.
2. Berner Sennenhond
Maar de actieve en baasgerichte inborst van de Duitse Herder kan voor sommigen wat beklemmend zijn. Daarom zien we bergherders zoals de Berner Sennenhond uit Zwitserland ook vaak terugkomen als populaire, grote viervoeter.
Deze kalme joekel is baasgericht en speels, maar tegelijkertijd zelfstandig en gelijkmatig. Dat zijn ook de eigenschappen die door de liefhebbers het meest gewaardeerd worden.
3. Newfoundlander
De Newfoundlander zien we ook steeds meer in het Nederlands straatbeeld. Deze wollige reus laat zich niet snel van zijn stuk brengen. Hij is vriendelijk met de kleintjes en daarnaast gek op water.
Toch is dit ras geen doetje of sul. Ze zijn intelligent, beschermend en waaks. Ongewenst bezoek zal staande gehouden worden, echter zonder onnodige agressie.
En heeft je Newfoundlander een eigen plan? Dan kan hij even lekker bananen in zijn oren hebben. Ik ga even iets anders doen, baasje!
4. Rhodesian Ridgeback
De afgelopen 10 jaar zien we steeds meer Rhodesian Ridgebacks in Nederland. Dit ras wordt ook wel Rhodesische Pronkrug of Leeuwenhond genoemd. Het is een Afrikaanse erf- en kuddebeschermer, wat hij dan ook met furore doet.
Maar vooral actief Nederland is verliefd geworden op deze flinke viervoeter. Deze hond is ondanks zijn grootte atletisch en energiek. Perfect als je houdt van samen hardlopen, fietsen en zwemmen.
5. Bouvier des Flandres (Vlaamse Koehond)
In Nederland en België is de Bouvier des Flandres, kortweg Bouvier, een bekend gezicht als erfbewaker. Zijn krachtige bouw is imposant, al komt hij over het algemeen ontspannen en ietwat gereserveerd over. Kijk je echter in zijn pientere ogen, dan zie je gelijk hoe serieus hij zijn waaktaak neemt.
Met zijn baas en gezin is de Bouvier vier handen en poten op één buik. Iedereen die uitgenodigd wordt, hoort hier ook bij. Gezellig!
Maar deze zelfstandige joekel zal niet twijfelen, wanneer hij onraad ruikt.
6. Leonberger
Door zijn leeuwachtige uiterlijk trekt de Leonberger altijd veel bekijks. Door zijn prachtige kleuren en gouden karakter, is het dan ook niet vreemd dat hij in Nederland een aardige fanclub heeft ontwikkeld.
Dit ras is gelijkmatig en verdraagzaam, maar erg pienter en eigenzinnig. Ook hij kan dus bananen in zijn oren krijgen, net wanneer jij op je strepen wilt gaan staan.
7. Duitse Dog (Deense Dog)
De Duitse Dog is enorm populair geweest in de 17e en 18e eeuw. Hij is zelfs het nationale symbool van Duitsland geweest! Tegenwoordig zien we hem in Nederland vaak als huishond.
Deze taak vervult hij met verve, ondanks zijn wat minder praktische afmetingen binnenshuis. Natuurlijk zijn rasliefhebbers altijd vol van de vele goede punten van hun lievelingsras. Maar zoals bij de Duitse Dog, hebben we het nog nooit meegemaakt.
Geroemd om zijn trouw, zachtaardigheid en onvoorwaardelijke vriendschap, zou dit de Gouden Vriendelijke Reus van je gezin zijn. En wie smelt er niet voor die ontspannen, liefdevolle blik?
8. Sint-Bernard
De Sint-Bernard is een ras dat tot onze verbeelding spreekt. Wie zien hem al helemaal gaan, door de besneeuwde bergen met zijn tonnetje rum. Op zoek naar hulpbehoevende lawineslachtoffers.
Niet alleen is hij geroemd om zijn uitstekende reukvermogen en vakkundige reddingsvaardigheden, ook als familiehond is de Sint-Bernard ongeëvenaard. Hij is waaks, zonder agressief te zijn en grenzeloos vriendelijk tegen zelfs de allerkleinsten.
Komt hij soms bij ons langs met een tonnetje liefde?
9. Ierse Wolfshond
Het stoere, ruwe voorkomen van de Ierse Wolfshond verraadt gelijk zijn kwaliteiten als atleet en jager. Maar onder deze ruwe bolster, zit een oh zo blanke pit. De Ier is namelijk een echte ‘Gentleman’ en zeer liefdevol naar zijn gezin.
Slaafs is deze intelligente, zelfstandige reus echter niet. Hij moet echt het nut van een commando inzien, en is graag onderweg. Als waakhond komt hij niet tot zijn recht, maar zijn stoere blik laat veel boeven toch maar even een blokje om lopen.
10. Engelse Mastiff
In Nederland zien we geregeld Mastiffrassen, al staat de Bull Mastiff op de lijst van gevaarlijke hondenrassen. De Mastiffs staan al eeuwenlang bekend om hun moed en uitmuntende waakvermogen, dat is waar.
Maar tegelijkertijd is dit een ras, dat een goedaardige, liefdevolle inborst heeft naar alles wat eigen is. De grootte van de hond en de felheid waarmee de bescherming en waakzaamheid op zich wordt genomen, is iets waar elke hondenbaas rekening mee moet houden in de opvoeding.
De hond moet onder alle omstandigheden onder appel staan. Hierbij staat niet alleen de veiligheid van de omgeving garant, maar ook die van de hond zelf. Wij zullen ze moeten opleiden in de verwarrende regels van onze mensgerichte maatschappij.
Alleen zo, komt de goudeerlijke inborst en liefdevolle toewijding van de Mastiff tot z’n recht.
De 10 grootste hondenrassen
Groot, groter en … dat wordt wel héél groot! Spiegeltje aan de wand, welke viervoeter is de grootste van hondenland?
Wanneer je zegt groot, kun je bedoelen “hoog” of “zwaar”. Wij hebben in deze selectie gekozen, voor de hoogste schoftmaat bij de reuen.
Wie staan er hierdoor in de top tien?
- Duitse Dog, met 80 tot 90 centimeter en 70 tot 95 kilo
- Engelse Mastiff, met 70 tot 90 centimeter en 75 tot 100 kilo
- Sint-Bernard, met 70 tot 90 centimeter en 80 tot 100 kilo
- Ierse Wolfshond, met 79 tot 86 centimeter en 55 tot 70 kilo
- Anatolische herder, met 74 tot 81 centimeter en 50 tot 65 kilo
- Leonberger, met 72 tot 80 centimeter en 48 tot 75 kilo
- Tibetaanse Mastiff, met 66 tot 76 centimeter en 55 tot 75 kilo
- Newfoundlander, met 69 tot 74 centimeter en 60 tot 70 kilo
- Afghaanse Windhond, met 68 tot 74 centimeter en 25 tot 30 kilo
- Grote Zwitserse Sennenhond, met 65 tot 72 centimeter en 60 tot 70 kilo
De levensduur en gezondheid van grote hondenrassen
Vaak hoor je over de grotere hondenrassen dat hun lijf veel te verduren heeft. Ze zouden daarom een minder goede gezondheid hebben en minder lang leven.
Hoeveel is hier van waar?
Natuurlijk loopt een groot hondenras andere risico’s dan een kleiner ras. Door het gewicht en de lengte van de botten, staat er meer druk op het gestel. Dit uit zich in een verhoogde kans op groeipijnen en gewrichtsproblemen.
Ook bestaan er verhoogde risico’s op aandoeningen zoals een maagkanteling, omdat dit orgaan (te) veel ruimte heeft in de borstkas.
Maar dit geeft niet aan, dat grote rassen méér risico’s kennen. Hun bouw geeft eerder kenmerkende gevoeligheden aan, dan een verhoogd aantal problemen.
Ook is het niet zo, dat grote honden bij uitstek minder lang leven dan kleinere honden. Zo wordt een Anatolische herder wel 13 tot 15 jaar oud. Dat is veel ouder dan een gemiddelde Engelse Buldog, die helaas vaak niet verder dan 9 jaar komt.
De levensverwachting is namelijk rasspecifiek en hangt vaak samen met factoren zoals erfelijke aandoeningen. Laat je daarom altijd goed informeren, voordat je voor een ras kiest.