Cane Corso
Laatste update: 3 juli 2019De Cane Corso is al vele eeuwen een imposante waker en jager. Ze hebben een groot hart, maar zijn bij vreemden altijd op hun hoede.
En heb je kwaad in de zin? Dan ben je bij deze kolos aan het verkeerde adres!
Ondanks zijn vriendelijke inborst is dit ras geen hond voor beginners. Ze hebben een consequente, duidelijke opvoeding nodig en een goede socialisatie. Want krijgt deze slimmerik geen duidelijke regels, dan maakt hij zijn eigen beslissingen wel.
Hiernaast is het ras door hun zelfstandige achtergrond erg intelligent. Ze leren graag en gemakkelijk, wat het baasje wel bij moet kunnen houden. Ook heeft hij mentaal en fysiek veel activiteit en afwisseling nodig.
Wil je meer weten over deze ruwe bolster, blanke pit? Lees dan snel verder!
Achtergrond van de Cane Corso
Van oorsprong is de Cane Corso een Italiaans hondenras. Al in de Romeinse tijd stond deze kolos bekend om zijn kwaliteiten als waker en jager.
Het ras stamt dan ook af van de Molossers uit deze tijd. Dit waren zware, grote honden die in Albanië en Noord-Griekenland voorkwamen. Zij werden voornamelijk als jacht- en oorlogshond gebruikt.
De huidige Cane Corso is ontstaan uit veel verschillende typen dog-achtigen. Deze werden puur gefokt op hun functionaliteit, waarbij karakter hoog in het vaandel stond.
Zo werden ze ingezet om het vee in het gareel te houden en te hoeden, op boerderijen en bij slachthuizen. Het vee werd ’s nachts bewaakt tegen roofdieren en kwaadwillenden, omdat de honden hierbij zelfstandig het bedrijf surveilleerden.
Ook huizen en woonerven bleven op deze manier veilig.
Maar deze hond werkte dagelijks nauw samen met zijn eigenaar. Wanneer deze op pad ging, volgde de Cane Corso zijn eigenaar als een schaduw. Immer oplettend, zonder ongepast agressief te zijn.
Tijdens de jacht op groot wild bleek het ras uitmuntende eigenschappen voor deze taak te bezitten. Ze waren sterk, behendig en moedig met een zeer goed speurvermogen.
De hedendaagse Cane Corso zien we voornamelijk bij een selecte groep liefhebbers.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Cane Corso een middelgrote, robuuste hond. Ondanks hun forse bouw zijn ze levendig, met een snel reactievermogen.
De kop is breed met een grote, maar korte voorsnuit. De ogen zijn middelgroot en ovaalvormig, met een donkere kleur. De oren worden hangend in een driehoeksvorm gedragen en hebben een zeer brede inplant.
De hals is sterk en even lang als het hoofd. Deze loopt over in een zeer gespierde rug en een lange, brede achterhand.
De staart is hoog ingepland en breed. Deze wordt laag gedragen, maar geheven bij activiteit. Een krul of recht omhoog staande positie zal echter nooit waargenomen worden.
De vacht is kort, erg dicht met een lichte onderwol. Deze komt in de kleuren zwart, zand, lichtrood, donkerrood, gestroomd en verschillende tinten grijs voor. De zand- en gestroomde kleuring hebben een zwart ‘masker’ in het gezicht.
Witte aftekeningen zijn niet toegestaan, met uitzondering van de borst, neusbrug of begin van de voeten.
Reuen zijn het grootst, met zo’n 64 tot 68 centimeter aan de schoft en 45 tot 50 kilo. De teven zijn iets kleiner, met 60 tot 64 centimeter en 40 tot 45 kilo. De Cane Corso wordt ongeveer 10 tot 12 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Cane Corso
De Cane Corso is er één om rekening mee te houden. Dit ras werd eeuwenlang gefokt om zijn functionaliteit, waarbij het karakter doorslaggevend was. Hierbij stonden beheersing, strijdlust, werklust, intelligentie, waakzaamheid en sociaal gedrag centraal.
Hierdoor zijn de moderne Cane Corso’s zeer aanhankelijk en beschermend naar hun baas en ‘eigen’ mensen, maar gereserveerd en terughoudend bij vreemden.
Dit moet bij de jonge hond op een correcte manier in goede banen geleid worden. Anders maakt de hond zonder problemen zijn eigen beslissingen.
En dat kan vervelend uitpakken voor de omgeving. Vreemden worden weggejaagd, dus ook genodigde gasten en vreemde honden. En dan heb je wel een hond van 45 kilo, die zich daar hard voor maakt.
Voor zijn gezin is de Cane Corso bij een juiste opvoeding echter de beste beschermengel die je hebben kunt. Ze vinden het heerlijk om in het gezinsleven opgenomen te worden en tonen veel geduld bij andere huisdieren en kinderen.
Laat kinderen echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje!
Verzorging en gezondheid
De gladde, korte vacht van dit ras heeft weinig dagelijkse verzorging nodig. Wel gaan ze tweemaal per jaar in de rui, waarbij flink doorgeborsteld moet worden.
Door zijn grootte echter, is de Cane Corso gevoelig voor de ontwikkeling van heup- en elleboogdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Deze aandoening is deels erfelijk, maar bij de ontwikkeling hiervan spelen gewicht en belasting van de gewrichten door beweging een grote rol.
Ook zijn de pups van dit ras gevoelig voor een oogaandoening genaamd ‘Cherry eye’. Hierbij wordt de klier van het derde ooglid vergroot, waardoor hij uit de binnenste hoek van het oog puilt. Dit trekt vanzelf weer bij of kan hersteld worden door de dierenarts.
Dit ontwikkelt zich vaak op een leeftijd van 3 tot 6 maanden.
Ook komen gescheurde kruisbanden voor. Deze banden zitten tussen het scheenbeen en dijbeen in. Zijn deze kapot, dan wordt de knie onstabiel en zal de hond niet meer goed kunnen lopen.
Opvoeding
Door het functie gerichte fokprogramma is de Cane Corso een zeer geschikte hoeder en waker. Hij is hierdoor zelfstandig, maar ook geïnteresseerd en heel leergierig!
Het is voor het baasje dus de uitdaging om dit slimme koppie bij te houden. Daarom wordt aangeraden vanaf moment één zeer consequent te zijn met de opvoeding en samen op cursus te gaan.
Steek hiernaast extra tijd in de socialisatie, want een onzekere Cane Corso kan erg fel worden.
Leert dit ras als pup iets verkeerd aan, dan heb je daar met zijn volwassen leeftijd en grootte ongetwijfeld last van. En omstanders mogelijk ook!
Gelukkig is dit ras zeer baasgericht, wat je tijdens de training in je voordeel kunt gebruiken.
Wees consequent en denk voordat je de pup in huis neemt goed na over welke regels er moeten gelden. Wanneer dit gelijk duidelijk is, heb je de allerleukste huisgenoot aan de Cane Corso!
Cane Corso en beweging
Dit ras is gemaakt om te werken. Niet alleen met hun hoofd, ook lichamelijk waren deze kolossen de hele dag in touw.
Ook voor de moderne Cane Corso is het dus belangrijk om voldoende beweging en afwisseling te krijgen. Ze moeten minimaal een uur per dag lekker ravotten en los spelen om hun ei kwijt te kunnen.
Daarnaast komen ze pas echt tot rust bij het uitvoeren van een taak. Want hun taak, dat is waardoor deze hond zich nuttig voelt.
Bedenk daarom goed welke ‘rol’ deze hond in jullie leven zal vervullen. Is hij waker? Ga je met hem op speurcursus of behendigheid?
Geef de Cane Corso iets te doen en hij zal je nooit teleurstellen!