Leer je hond pootje geven

Laatste update: 25 mei 2022
hond geeft pootje

Leer je hond pootje geven en je hebt de lachers op je hand. Deze populaire truc is relatief eenvoudig om te leren en ziet er leuk uit.

Maar wist je, dat pootje geven ook heel nuttig in de verzorging kan zijn?

In dit artikel ontdek je waarom en hoe je dit grappige trucje aan je hond leert.

Kan elke hond deze truc uitvoeren? En wat kun je nog meer met pootje geven?

Lees hier alles over één van de meest populaire hondentrucjes die we kennen.

Hoe leer je een hond om poot te geven?

Leer je hond pootje geven en hij zal alle visite om zijn vinger winden.

Dit is één van de populairste hondentrucjes, en met reden. Het ziet er grappig uit, is gemakkelijk (aan) te leren en biedt ook nog eens hulp in de verzorging van je hond.

Elke hond kan dit trucje leren, jong of oud. Voorwaarde is wel dat de hond fysiek (lichamelijk) in staat is om te zitten en zijn poot op te tillen. Dieren met gewrichtsaandoeningen zoals artrose of artritis, of een blessure zullen hier minder goed toe in staat zijn.

En ja, elke hond kan leren. Maar niet even gemakkelijk! Dit heeft te maken met leeftijd, ras en achtergrond van de hond. De één pikt iets nieuws makkelijk op, de ander is sneller afgeleid of kan de informatie minder goed onthouden.

Heb geduld en houd de trainingsessies kort en positief. Sluit altijd af met iets wat jullie al kennen, zodat de hond niet met eventuele frustratie blijft zitten en wegloopt wanneer jullie de oefening later herhalen.

Maar hoe pak je dit aan?

Leer je hond pootje geven: het stappenplan

Om je hond dit trucje goed te leren, zijn er een aantal dingen van belang in de training. We hebben ze onderverdeeld in 3 stappen.

1. Strategie

Zoek een rustige locatie voor de training uit. Bedenk voordat je aan de slag gaat, hoe je de training sessie aan wilt gaan pakken. Welke beloning kies je? Welk commando wordt gebruikt voor het pootje geven? Hoe zorg je dat je duidelijk overkomt?

Deze oefening is makkelijker uit te voeren wanneer je hond op commando kan (blijven) zitten.

Houd voor zitten een snoepje voor de hondenneus, net buiten het bereik. Til vervolgens je hand met het snoepje hoog over zijn hoofd heen, zodat de hond omhoog gaat kijken. Hierbij zal zijn achterhand wat lager komen. Duw zachtjes met je vrije hand tegen zijn achterwerk, om de zitbeweging af te maken.

2. Poot optillen

Stap één van pootje geven laat de hond uit zichzelf zijn poot optillen.

Houd een snoepje in gesloten hand voor zijn neus. Wil hij deze pakken met zijn mond, negeer dit dan.

Sta echter niet toe dat hij uitgebreid aan je hand gaat zitten kauwen of bijten om toch bij het snoepje te komen. Trek je hand terug en spreek hem streng toe. Ga pas door wanneer het bijten stopt.

Zodra de hond echter zijn poot optilt en naar je hand maait, open je de hand en beloon hem.

Je kunt deze oefening ook doen, door gewoon je open hand voor je hond te houden en te wachten tot hij zijn poot optilt. Sommige honden doen dit namelijk al een beetje vanuit zichzelf, vaak om aandacht te vragen.

3. Commando

Gaat dit onderdeel goed? Pak dan met je vrije hand zijn poot zachtjes vast wanneer hij deze optilt. Doe dit rustig, pootjes zijn vaak gevoelig waardoor je hond zijn poot weg wil trekken.

Geef nu elke keer wanneer je hond zijn poot optilt voor het snoepje, je verbale (gesproken) commando. Voorbeelden zijn “Poot” of “Geef poot”. Gebruik altijd hetzelfde commando, op hetzelfde moment.

Belangrijk is, dat je hand waarin je eerst het snoepje hield, later leeg is. Je houdt dus je open hand voor zijn neus, en voert de beloning uit je andere, vrije hand wanneer de hond zijn pootje geeft .

Je hond belonen

De beloning van je hond is één van de belangrijkste onderdelen van de training. Ieder dier heeft wel iets waar hij of zij voor wil werken. Dit noemen we de ‘motivatie’.

De motivatie kan uit verschillende soorten beloningen bestaan. Een lekkere knuffel, spelen met een favoriet speeltje, iets lekkers. Maar ook rust kan een beloning zijn!

Sommige honden gaan gewoon liever hun eigen gang. Ze zullen in de training meegaan om jou een plezier te doen, maar al te lang moet het allemaal niet duren.

Deze types krijgen dus hun beste beloning, door ze na een goed resultaat weer lekker aan hun eigen agenda te laten gaan.

Wat vindt jouw hond helemaal geweldig? Probeer uit te zoeken wat jouw hond motiveert en gebruik dit in de training. Probeer af te wisselen, door bijvoorbeeld meerdere leuke speeltjes afwisselend aan te bieden.

Of verschillende soorten koekjes?

Zorg er bij een beloning altijd voor, dat je tegelijkertijd met je stem bevestiging geeft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door “Braaf”, “Ja” of “Goed zo” te zeggen tijdens het geven van de beloning.

Wat kun je nog meer met pootje geven?

Pootje geven in een leuke truc, waar je hond ook nog eens wat extra aandacht mee kan oogsten. Maar ook in de verzorging kan dit helpen.

Nagels bijwerken, lange haren tussen de tenen wegknippen of de voetzooltjes en tenen schoonmaken zijn allemaal dingen die bij de regelmatige verzorging van je hond horen. Maar de meeste honden, vinden dat gefrunnik aan hun voeten maar niks.

Daarom kan deze specifieke verzorging een hele kluif zijn. De hond trekt zijn poot weg, waardoor jij je werk niet gedaan krijgt of de hond misschien wel bezeert. En als een tweede persoon de poot vast moet houden, kan hij zich gaan verzetten.

Leer je hond pootje geven, dan kun je veel drama voorkomen. Hiermee kan je de hond leren om zijn pootje in jouw hand te leggen. Daarna ga je de tijd hiervan uitbreiden: niet alleen even je hand aantikken, maar het pootje in de hand laten liggen.

Één seconde, twee seconden, vijf seconden, tien en ga zo maar door. Heb geduld en neem de tijd om je hond dit te leren. Je hebt namelijk kans, dat hij zijn poot toch terug gaat trekken wanneer je deze aanraakt.

Weer geduldig en beloon hem voor het gewenste gedrag. Zodra je hond leert dat er iets heerlijks of leuks tegenover staat, is de nagelknipper nog wel even wat minuutjes langer te verdragen.