Hondennagels knippen: zelf de nagels van je hond knippen

Laatste update: 2 juli 2019
hondennagels knippen

Hondennagels knippen: waarom, wanneer en hoe? Je leest het hier.

Wanneer je hond tegen je opspringt, voel je het gelijk: tijd om nagels te knippen!

Ruwe ondergronden en flinke wandelingen zorgen voor natuurlijke slijtage van de nagels, zodat je ze niet hoeft te knippen.

Maar bij honden die veel binnen leven of alleen op zachte ondergrond spelen, is geregeld de nagels controleren en knippen een must.

Al kan teveel harde ondergrond voor beschadigde voetkussens zorgen, slijtage van de nagels is belangrijk.

Wanneer de nagels niet kort geknipt worden, kan dit tot ontstekingen en zelfs vergroeiingen in de poot leiden.

Het handigste is om de nagels iedere week wat bij te houden. Zo duurt de ingreep maar kort en zijn de nagels nooit te lang.

Maar veel eigenaren voelen zich hier wat onzeker bij. Sommige honden kunnen zich namelijk behoorlijk verzetten en de angst om in ’het leven’ te knippen maakt deze strubbeling alleen maar groter.

Hoe lossen we dit nu op? In dit artikel stippen we alle punten van goed en gecontroleerd nagels knippen aan.

Waarom nagels knippen van je hond?

Wanneer je de nagels van je hond door het huis hoort tikken, geeft dit je belangrijke informatie: zijn nagels zijn véél te lang. De nagel is een onderhoudspuntje dat vaak vergeten wordt, maar stiekem erg belangrijk is.

Vroeger liep de hond de hele dag over veel verschillende ondergronden. Zijn nagels sleten hierdoor af, zodat de hond correct op zijn voeten stond.

In onze moderne maatschappij moet de hond steeds vaker tevreden zijn met drie keer per dag een ommetje. Hierdoor neigen de nagels snel lang te worden; een probleem dat steeds vaker bij allerhande (huis)dieren gezien wordt.

Ook wilde dieren in gevangenschap lopen tegen dit probleem aan.

Maar waarom is de lengte van de nagels nu zo belangrijk?

hondennagels

Ten eerste, staat de gezonde huishond van nature correct op zijn poten. Deze natuurlijke houding werkt door op de gehele gezondheid van het lichaam: de pezen, de spieren, de botten.

Wanneer de nagels te lang zijn, wordt het lichaam via de poot in een andere houding geduwd. Dit kan tot irritatie van spieren en slijtage van gewrichten leiden. In het ergste geval kunnen hele ledematen vergroeien!

Ten tweede kunnen de lange nagels breken. Wanneer de nagel afbreekt kan dit, net als bij ons, behoorlijk pijnlijk zijn en leiden tot infectie.

Wordt hier niets aan gedaan, dan kan de teen afsterven of de hele poot gaan ontsteken, met alle gevolgen van dien.

Ten derde, heb je de vijfde teen-nagel (de ‘duim’) en bij sommige rassen ook de dubbele Hubertusklauw achterop de poot.

Deze raken nooit de grond en worden dus erg snel te lang. Hierbij kunnen ze gaan irriteren door terug de poot in te groeien of ergens achter te blijven haken. Houd deze stiekemerds dus in de gaten!

Raken de nagels van je hond de grond, en duwen ze de teentjes omhoog? Knippen maar!

Waarmee nagels knippen van je hond?

nageltang hond

Nagels knippen wordt de baas meestal niet in dank afgenomen. Veel hondeneigenaren komen zo in een vicieuze cirkel terecht, vol drama en angst.

Een goed begin voor dit verschijnsel, is het halve werk. Zorg dus dat je de juiste attributen in huis hebt.

Kies een goed scherp nagelschaartje. Dit kan er één met twee scherpe bladen zijn, die tijdens het knippen langs elkaar heen snijden.

Er bestaan ook schaartjes waarbij de nagels door een ronde ingang geschoven worden en het mesje van onderen de nagel doorsnijdt. Deze laatstgenoemde knippers zijn niet geschikt voor erg dikke of stugge nagels.

Pas op dat je tijdens het knippen niet dicht met je gezicht erop zit. Zowel het schaartje als de tanden van je hond kunnen nog wel eens uitschieten.

Eventueel kun je ook de nagels vijlen of schuren, dit duurt echter een stuk langer dan knippen en de nagel kan scheuren.

Snoepjes bij de hand houden is ook altijd wijs. De meeste honden vinden nagels knippen geen pretje, maar een beloning zo op z’n tijd maakt veel goed.

Een aluinstick of aluinpoeder kan het bloeden stelpen, mocht je per ongeluk toch in het leven knippen. De bloeding ziet er vaak heftig uit, maar is gelukkig zo over. Het is wel echt pijnlijk voor je hond, dus let goed op.

Wanneer nagels van je hond knippen?

Nu we alles hebben wat nodig is, kunnen we aan de slag. Maar wanneer is nu een goed moment?

De meeste succesvolle knipsessies worden bereikt door gewenning. Idealiter wen je de hond van puppy af aan en leren ze dat er af en toe rustig aan zijn poten gefrummeld wordt.

Kom je er bij een volwassen hond pas achter dat je nagels moet knippen?

Introduceer dan ruim van te voren het poot aanraken. Van belang is dat je zelf doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat is het namelijk ook.

Omdat je natuurlijk de grenzen van je hond óók respecteert, beloon je hem wanneer hij zich goed gedraagt.

Maak gewenning sessies niet te lang, zo voorkom je dat je hond geïrriteerd of gespannen raakt en zich verzet. Respecteer zijn grenzen en probeer deze met elke sessie wat te verschuiven.

Kies je knipmoment goed uit. Een kalme hond zal minder fel reageren dan een hond die net heerlijk lang gewandeld heeft of een flinke bak voer naar binnen heeft gewerkt. Wees kalm en ga rustig te werk; laat je niet opjagen.

De beste professional knipt nog wel eens in het leven, dit is geen doodzonde. Het maakt echter je (toekomstige) knipsessies niet makkelijker, dus ga secuur te werk.

Heb je toch in het leven geknipt? Voorkom dat je hond weg gaat rennen: dit kan de nagel beschadigen en meer pijn veroorzaken.

Blijf kalm en houd hem op zijn zij terwijl je met het poeder of de stick het bloeden stelpt. Het kan even duren voordat het bloeden stopt, maar als je de hond geschrokken weg laat rennen vergroot je de negatieve ervaring alleen maar.

Bloedt de nagel na een half uur nog, vraag dan advies aan een dierenarts.

Zelf hondennagels knippen: hoe doe ik dat?

hoe nagels hond knippen

Je kunt de nagels het beste knippen als de hond op zijn zij ligt. Voor de voorpoten is dit minder belangrijk: zittend kan je er ook goed bij. Leg de poot zo in je handpalm, dat deze beiden dezelfde kant op wijzen (van je af).

Laat de kussentjes op je hand rusten, maar pak alleen de tenen met lichte druk vast. Veel honden vinden druk op hun kussentjes een kietelend of irriterend gevoel.

Bij witte nagels kun je het levende gedeelte van de nagel goed zien: het bevindt zich midden in de nagel en is roze gekleurd. Bij zwarte nagels is dit lastiger. Zorg voor genoeg licht, dat helpt enorm.

Blijf met knippen minimaal 2 mm weg van het levende gedeelte; zo voorkom je gevoelige nagelranden en inknippen.

Weet je niet zeker of je te dicht bij het leven zit? Zet dan de schaar in de nagel en voer lichte druk uit, maar knip nog niet!

Trekt je hond zijn poot weg? Grote kans dat je te dicht op het levende gedeelte zit. Probeer dit net zolang tot hij de poot in je hand laat liggen.

Knip de nagel recht af, zodat je geen scherpe hoekjes creëert. Knip ook altijd van onder naar boven: als je via de zijkant knipt kan de nagel scheuren.

Knip ook maar kleine stukjes tegelijk. Zie je een ovale, iets donkerdere kleur in de nagel verschijnen? Stop dan met knippen; je komt in de buurt bij het levende deel.

Houd tijdens de hele knipbeurt je ademhaling onder controle en praat rustig en positief tegen je hond. Houd hem met lichte druk op zijn plek en pak rustig zijn poot weer op, als hij deze wegtrekt.

Ruziën heeft hierbij echt geen zin. Hoe meer stress en angst, hoe minder makkelijk toekomstige knipsessies verlopen.

Onthoud: het is geen drama wanneer je niet alle nagels in één sessie kunt knippen. Gun je hond wat pauze en probeer elke sessie iets meer te doen dan de vorige.

Hondennagels laten knippen bij trimsalon of dierenarts

hondennagels laten knippen trimsalon dierenarts

Heb je het gevoel dat je het ècht niet goed kunt zien, of durf je je het knippen in z’n algemeen niet aan?

Dan kun je altijd terecht bij een dierenarts of trimsalon. Voor hen is dit een routineklus, en wanneer je hond toch onder narcose moet bij de dierenarts kan het altijd even vlug bijgewerkt worden.

Narcose is echter voor louter nagels knippen niet nodig. Neem wel voor de zekerheid een muilkorf of snoetje mee, als je hond de neiging heeft om uit te vallen bij angstige momenten.