Hond leren te liggen op commando

Laatste update: 25 mei 2022
hond leren liggen op commando

Je hond leren te liggen op commando kan heel handig zijn.

Niet alleen om controle te houden over de situatie, maar ook voor een goede borstelbeurt.

En wat dacht je voor een bezoek bij de dierenarts?

Het commando “Lig” of “Af” is niet voor niets onderdeel van de basis gehoorzaamheidstraining.

In dit artikel vertellen we je alles over trainen rond het “Lig” commando.

Hond leren te liggen bij basis gehoorzaamheidstraining

Je hond leren te liggen is één van de vier belangrijkste basisoefeningen tijdens de puppycursus. Samen met netjes aan de lijn lopen en de commando’s “Zit” en “Kom” is dit onmisbaar voor een goede opvoeding.

Maar waarom is het commando “Lig” nu eigenlijk zo belangrijk?

Je hond leren te liggen geeft je als baasje controle over de situatie. De hond neemt een passieve houding aan, zodat jij kunt bepalen wat jullie vervolgens gaan doen. Of niet gaan doen!

Dit vragen van een passieve houding, vraagt je hond een stapje terug te doen. Maar hiervoor is vertrouwen nodig. Vertrouwt jouw viervoeter er niet op dat jij alles onder controle hebt? Dan zal hij niet gemakkelijk gaan liggen.

Liggen is namelijk een kwetsbare houding voor je hond. Hij kan niet snel wegrennen en zich ook niet goed verdedigen.

Tijdens de training en opvoeding van je pup steekt het baasje dus veel tijd in duidelijke en correcte communicatie. Je hond leert zo op jou te vertrouwen. Het baasje heeft een plan!

Hiernaast is liggen onmisbaar voor de basis omgang met je hond. Zo kun je goed op alle plekken van het lichaam komen.

Dit is handig voor een goede borstelbeurt, maar ook voor onderzoek bij de dierenarts!

Maar hoe pak je de training met de “Lig” oefening aan?

Hond leren te liggen aanleren

Om je hond te leren liggen, zijn 3 onderdelen onmisbaar tijdens de training: aandacht, motivatie en tijd.

1. Aandacht

Bij het aanleren van een nieuwe oefening, is het onmisbaar dat je de aandacht van je hond vast kunt houden. Dit begint bij oogcontact.

Vraag oogcontact van je hond door zijn naam te noemen, gecombineerd met het commando “Kijken”. Zodra je hond kijkt, beloon je dit direct en herhaal je het commando een keer.

Vervolgens bouw je de tijd van aankijken op, tot je hond lang genoeg kijkt om hem iets te laten zien.

2. Motivatie

Iets nieuws leren is altijd leuk, maar ook spannend. Voor welke beloning gaat jouw hond door het vuur; een stukje kaas, een favoriet speeltje of een lekkere knuffel? Oftewel, welke motivatie helpt jouw hond het beste door het leerproces?

3. Tijd

Een hond leert niet door een oefening duizend keer achter elkaar te doen. Hoe vaker je het achter elkaar doet, hoe groter de kans op fouten en verwarring.

Deel een nieuwe oefening eventueel op in stappen en beloon direct bij succes. Wees geduldig en geef je hond tijd om na te denken.

Gaat het goed? Beloon en ga iets anders doen, sluit altijd positief af. De grondregel bij iets nieuws leren, is: beter 3 korte sessies op een dag dan één heel lange!

Hond leren om te liggen op commando

Je hond leren te liggen is pas compleet met een commando erbij. Dit kan voor een pupje nog wat veel zijn, daarom is de oefening zelf het belangrijkst.

Maar liggen kan best lastig zijn, je hond moet namelijk helemaal door zijn poten zakken. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Liggen vanuit “Zit”

Ten eerste kan je hond gaan liggen vanuit de zitpositie. Je houdt de beloning in je gesloten hand voor zijn neus, zodat de hond eraan kan ruiken. Vervolgens beweeg je de gesloten hand recht naar beneden, tussen de voorpoten van je hond.

Moedig iedere poging tot zakken aan, maar beloon pas als je hond met zijn ellebogen de vloer raakt.

Volgt je hond je gesloten hand niet tot tussen zijn poten? Dan kun je de hand iets schuin van hem af bewegen, terwijl je voorkomt dat hij gaat lopen. Hierdoor gaat hij zijn lijf rekken, en vervolgens liggen.

Liggen vanuit “Staan”

Ook kun je deze oefening aanleren vanaf een staande positie, wanneer je pup nog niet kan zitten. Dit is echter een stuk lastiger.

Wederom laat je de hond aan de beloning snuffelen. Vervolgens zakt je hand naar de plek zo’n handlengte vanaf zijn voorpoten. Voorkom dat je pup erheen loopt door hem zachtjes tegen te houden.

De bedoeling is dat je pup zich gaat rekken en daarbij iets door de voorpoten gaat. Eventueel help je het zakken door je hand op de rug te leggen.

Geef dit tijd, je pup zal veel liever naar de beloning toe willen lopen dan willen zakken. Ga echter nooit duwen, de enige reactie hierop is terugduwen waardoor je pup weer gaat staan!

Hond leren om te liggen op afstand

Heb je de hond leren te liggen en zitten terwijl hij naast je staat? Bij een hoger niveau gehoorzaamheidstraining hoort ook het liggen op afstand. Hiervan zijn twee varianten.

1. De baas laat op een paar meter afstand de hond op commando liggen

2. De hond blijft liggen terwijl de eigenaar een paar meter wegloopt

Deze oefeningen zijn lastig door 4 factoren:

1. Op afstand heb je minder directe controle over de hond

2. De eventuele beloning is lastig te benadrukken

3. De hond moet zijn neiging om te volgen onderdrukken

4. De hond moet de baas vertrouwen dat het veilig is om te blijven liggen, dus passief te kunnen zijn

Daarom is het onmisbaar om vanaf de eerste trainingsdag een vertrouwensband op te bouwen met je hondje. Niet alleen voor veilig, fijn samenleven, maar ook voor jullie verdere trainingscarrière!

Succes!