Home   /   Hondenrassen

Border Terriër

Laatste update: 3 juli 2019
border terrier

De Border Terriër is een kleine, Britse jachthond die zich als heuse familieman ontpopt heeft. Achter wild aangaan is nog steeds zijn grote passie. Maar een actief leven samen met het baasje, is voor hem net zo leuk!

Dit ras werd eeuwenlang gebruikt voor de plezierjacht op klein wild. Hiernaast hielden ze de boerenbedrijven vrij van ongedierte.

Ondanks hun formaat zijn deze stoere werkers dus echte jagers. En laat je niet foppen door zijn maat. Wanneer je hem in de ogen kijkt, zie je dat hij weet wat hij doet.

Toch is de Border Terriër een ontzettend vrolijk, opgeruimd type. Ze zijn erg baasgericht en vinden het heerlijk om te kroelen.

Ben jij klaar voor deze zelfstandige, stoere maar o zo knuffelige grappenmaker?

Lees hier alles over de Border Terriër.

Achtergrond van de Border Terriër

Oorspronkelijk is de Border Terriër een Brits hondenras. Ze stammen uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland (vandaar ‘Border’). Hier werden ze ingezet als jacht- en boerderijhond.

De omgeving waar dit ras gefokt is, staat bekend als guur en moeilijk begaanbaar terrein. De hond moest dus gehard en sober zijn. Van veel boerderijhonden werd ook verwacht dat ze hun eigen kostje bij elkaar jaagden.

Mede daardoor moest de Terriër wel jagen, op muizen en ander kleine dieren. Zo bleef het boerenbedrijf vrij van ongedierte.

Maar door de adel werd deze hond ook ingezet voor de plezierjacht. Hierbij achtervolgde hij vossen, dassen en marters, vaak tot in hun hol.

Om deze reden werd het ras moedig, snel en pienter.

Want een dassenhol in kruipen, daar moet je lef voor hebben! En voor de vliegensvlugge muizenjacht een goed plan…

Dit ras werd dus puur gefokt om te werken. Zowel in huis, als op het erf en en de jacht. Toch hebben ze een sociaal en vriendelijk karakter. Ze woonden namelijk bij het boerengezin in huis.

Deze rol van familiehond vervult de Border Terriër nog steeds. Ook worden ze nog voor de vossenjacht gebruikt. Hiervoor moet men echter aangesloten zijn bij een organisatie, de jacht mag dan ook alleen onder strikte voorwaarden plaatsvinden.

Uiterlijke kenmerken

border terrier uiterlijk

De Border Terriër is een echte werkhond en moest in staat zijn om een paard te volgen tijdens de jacht. Daarom is het lichaam diep, smal maar relatief lang voor zijn grootte. De hond moest sterk, maar snel zijn!

Het typische kopje van de Border Terriër lijkt in het gezicht wat op een otter. De schedel is middelmatig breed, met een korte, sterke snuit. De ogen zijn donker, met een indringende blik. De oren zijn klein, V-vormig en worden hangend gedragen.

De hals is middelmatig lang en loopt over in een licht gewelfde borst. De achterhand is sterk, de staart hoog aangezet en in een punt toelopend. Deze wordt hangend gedragen.

De vacht is hard en dicht, met een dikke onderlaag. De haren ogen ruw, maar zijn glad van structuur. Ze komen voor in vier verschillende kleuren:

  • Grizzle and tan (grijs met bruin)
  • Blue and tan (blauwgrijs met bruin)
  • Red (rood)
  • Wheaten (tarwekleurig)

De laatste twee kleuren zijn zeldzaam.

Reuen zijn 33 tot 40 cm hoog en wegen tussen de 5,9 en 7,1 kilogram. Teven zijn iets kleiner, met 28 tot 36 cm en 5,1 tot 6,4 kilogram. De Border Terriër wordt zo’n 13 tot 16 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Border Terriër

Dit ras kun je rustig omschrijven als zeer levendig. Ze deinzen niet snel ergens voor terug, maar kunnen ook zelfstandig risico’s afwegen.

Door zijn jachtachtergrond is de Border Terriër een actief type. Hij heeft een flink uithoudingsvermogen en is niet bang om dit te gebruiken.

Maar begrijp hem niet verkeerd, samen een avondje bankhangen vindt deze familievriend ook heerlijk. Lekker op schoot en kroelen bij het baasje.

De Border Terriër vindt het namelijk heerlijk om bij zijn familie te zijn. Hij wordt graag ergens bij betrokken en is daarom goed met andere huisdieren en kinderen. Ze zijn speels, vrolijk en zitten vol met grappen.

Toch kunnen ze naar andere honden wat fel uit de hoek komen.

Verzorging en gezondheid

border terrier verzorging

De Border Terriër heeft een vrij gemakkelijke verzorging. Eenmaal per week lekker doorborstelen houdt de vacht gezond. Wel gaan ze tweemaal per jaar in de rui.

Pluk hiernaast tweemaal per jaar voorzichtig de vacht. Hiermee verwijdert men de oude, dode haren waardoor de nieuwe een kans krijgen.

Relatief gezien is dit een gezond ras.

Zo komt de neurologische aandoening Canine Epileptoid Cramping Syndrome (Spike’s Disease) voor, wat gepaard gaat met krampaanvallen. Dit lijkt op een epileptische aanval, met een holle rug en gestrekte poten. Soms komt een hond hierdoor te overlijden, onbekend is echter waar de aandoening vandaan komt.

Er wordt gezegd dat de klachten kunnen verminderen door een glutenvrij dieet.

Hiernaast komt Shaking Puppy Syndrome voor, een aandoening waarbij de hond ongecontroleerde spiertrillingen heeft. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan myeline rond de zenuwvezels.

Let er goed op dat je de hond regelmatig controleert en observeert. Het ras is sterk en gehard naar zichzelf, je zult dus vrij laat pas merken dat er iets mis is.

Opvoeding

border terrier puppy

Het opgewekte humeur van de Border Terriër werkt aanstekelijk. Toch heeft dit vrolijke speelkameraadje wel een goede opvoeding nodig.

Door zijn baasgerichtheid is hij doorgaans gehoorzaam, maar zonder duidelijke regels kun je merken dat dit ras excelleert in zelfstandig ondernemen.

En hoe!

Dit ras is niet snel brutaal, maar gaat wel zijn eigen gang. Als baasje is het dus de uitdaging om door zijn grapjes heen te kijken. Wat onderlinge afspraken zijn geen overbodige luxe in huis.

Dit gaan jullie ook zeker nodig hebben met het wandelen.

Vermoed je dat het wandelgebied veel klein wild bevat? Lijn hem dan voor de zekerheid aan. De verleiding zal erg groot zijn om achter het wild aan te schieten. Hier is hij nu eenmaal voor gefokt!

Border Terriër en beweging

border terrier rent door water

De Border Terriër kun je rustig onvermoeibaar noemen. Vroeger moest hij, voor zijn bescheiden maat, flinke afstanden afleggen op relatief hoog tempo.

Aan een gematigder leven kan hij zich goed aanpassen, dit ras is namelijk de moeilijkste niet. Ze nemen het leven zoals het komt.

Maar, erg gelukkig zullen ze er niet van worden. Lang wandelen, zwemmen, naast de fiets, frisbeeën, speuren, doggy dance, behendigheid en ga zo maar door.

De Border Terriër is werkelijk overal voor te porren.

Dus ben je sportief en houd je van afwisseling en spel? Dan is de Border Terriër de ideale viervoeter voor jou.

Lekker de hele dag bezig zijn en als afsluiting heerlijk knuffelen op de bank. Dat is het goede leven!

Toch?