Home   /   Hondenrassen

Amerikaanse Staffordshire Terriër

Laatste update: 2 juli 2019
amerikaanse staffordshire terrier

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is een imposante verschijning.

Veel mensen verwarren deze gezinshond met de onverschrokken stierenvechter van vroeger.

Gelukkig is niets minder waar.

Het contact met andere honden kan moeizaam gaan, maar als gezinslid heeft deze stoere bink zich helemaal bewezen.

In dit artikel gaat Gelukkige Honden in op de details van het ras.

Lees ook: Amerikaanse buldog

Achtergrond

De oorsprong van de Amerikaanse Staffordshire Terriër ligt bij de Engelse Staffordshire Bull Terriër. Dit type werd vóór het verbod in 1835 intensief bij honden-, beren en stiergevechten gebruikt.

Echter voor het verbod van kracht ging, werden de honden ook door kolonisten uit Groot-Brittannië meegenomen naar het verre Amerika. Hier vervulden ze voornamelijk de rol van jacht- en waakhond.

Vanaf dat moment, verwijderden de Amerikaanse terriërs zich steeds meer van hun vechtverleden.

Deze middelhoge, sterke bink werd in stijgende mate geselecteerd op eigenschappen die hem een perfecte gezinshond maakte. Kalm, onverschrokken, maar zachtaardig en vriendelijk met kinderen.

Na een lang en streng fokproject werd in 1936 de Amerikaanse Staffordshire Terriër erkend als officieel hondenras bij de American Kennel Club.

Uiterlijke kenmerken

amerikaanse staffordshire terrier uiterlijke kenmerken

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is volgens de rasstandaard een middelgrote hond met een krachtig voorkomen. Hij oogt stevig, maar tegelijkertijd lenig en gracieus.

De kop is breed, met een middellange snuit en duidelijk afgetekende kaken. De oren zijn driehoekig van vorm en staan altijd rechtop. Sinds 1 oktober 1996 is het couperen van de oren ten strengste verboden.

De nek is zwaar en middelmatig lang. Deze loopt via ruime, gespierde schouderbladen over in korte rug. De borst is breed en diep, waardoor de voorpoten iets uit elkaar staan.

De staart is kort in lengte, ongekruld en laag aangezet.

De vacht is kort, strak en voelt hard maar glad aan. Elke kleur inclusief vlekken is toegestaan. Echter black-and-tan, leverkleurig en meer dan 80% wit wordt niet door het stamboek aangemoedigd.

De schofthoogte ligt tussen de 43 en 48 cm, afhankelijk van het geslacht. Het gewicht varieert hierdoor ook sterk, zo tussen de 18 en 24 kilo. De Amerikaanse Staffordshire Terriër wordt gemiddeld 12 jaar oud.

Karaktereigenschappen

Dit ras wordt vaak verward met de Pitbull of de Engelse Staffordshire Bull Terriër. Door het verleden van deze rassen, zien mensen de Amerikaanse Staffordshire Terriër al snel als een onhoudbare vechtmachine.

Maar niets is minder waar voor dit ras. Sinds het vertrek naar Amerika heeft de fokkerij zich louter gericht op geschiktheid als familiehond.

Door zijn kalme, stabiele aard blinkt de Amerikaanse Staffordshire Terriër hierin uit. Ze zijn ontzettend trouw, vriendelijk en gaan door het vuur voor hun gezinsleden. Ze kunnen wat onstuimig zijn in hun spel.

Hiernaast heeft deze hond een grote will to please, door zijn aanhankelijke aard wil hij niets liever dan het goed doen bij het baasje. Andere honden kunnen echter een probleem vormen, dit type staat niet bekend om zijn sociale houding.

Vooral  honden van hetzelfde type moeten tegen elkaar beschermd worden, eenvoudig spel slaat al snel om in krachtmeting. De eigenaar moet hier bij de training veel aandacht aan besteden.

Verzorging en gezondheid

amerikaanse-staffordshire terrier verzorging

Door de gladde, korte vacht heeft deze hond maar weinig vachtverzorging nodig. Toch kan ééns per week lekker door borstelen dode haren, huidschilfers en vuil verwijderen. Dit is goed voor de doorbloeding én de gezondheid.

Vooral tijdens de rui vinden deeze Terriërs, mits positief geïntroduceerd, een borstelbeurt heerlijk. Ook moeten de ogen en oren geregeld schoongemaakt worden met afgekoeld gekookt water om infectie voorkomen.

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is over het algemeen een gezond ras. Toch zijn er enkele genetische aandoeningen die geregeld de kop opsteken.

Één hier van is ataxie, een coördinatiestoornis vanuit de hersenen. Deze wordt op 2 à 5-jarige leeftijd zichtbaar, zo’n 40% van de populatie geeft deze erfelijke ziekte door aan zijn nakomelingen. Er is geen behandeling bekend.

Ook heup- en elleboogdysplasie komt voor bij dit ras. Dit is een ontwikkelingsstoornis in het gewrichtskraakbeen waardoor de hond misvormde gewrichten, artrose en kreupelheid krijgt.

Al laatste wordt problematiek aan de hartkleppen en hartspier gezien.

Opvoeding

amerikaanse-staffordshire-terrier-puppy

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is geen hond voor iedereen. Hij is ontzettend leergierig en houdt zijn baas nauwlettend in de gaten.

Hierdoor pikt hij gemakkelijk verkeerde dingen op. Als baasje moet je hier altijd op bedacht zijn, geef je het goede voorbeeld?

Hiernaast dient de hond uitgebreid gesocialiseerd te worden. Zowel met andere huisdieren, als met kinderen. Ondanks hun trouwe, stabiele aard dien je kinderen nooit alleen te laten met een hond: een ongeluk zit in een klein hoekje!

Deze socialisatie ondersteunt de specifieke socialiteitstraining van de Amerikaanse Staffordshire Terriër. In de omgang kunnen ze namelijk moeite hebben met andere honden. Met name honden van hetzelfde ras kunnen elkaar uit gaan dagen.

Daarom dient de eigenaar de hond te allen tijde onder appèl te hebben. Leer de hond alleen andere honden te benaderen wanneer hier toestemming voor wordt gegeven en houd direct contact of spel nauwlettend in de gaten.

Beweging

amerikaanse staffordshire terrier beweging

Ook al is de Amerikaanse Staffordshire Terriër gedrongen en gespierd, ze zijn ook gefokt op lenig- en lichtheid. Hierdoor zijn ze energiek, onstuimig en gek op spelletjes.

Bij deze hond is het dus belangrijk om veel aandacht aan mentale en fysieke gezondheid te besteden. Lekker fietsen, hardlopen, wandelen, maar ook zwemmen en stoeien houdt de Terriër in zijn element.

Maar deze intelligentie bink heeft een broertje dood aan altijd hetzelfde doen. Een tijdje apporteren vindt hij tof, maar ook voor uitgebreide gehoorzaamheidsoefeningen is hij uitermate geschikt.