Home   /   Hondenrassen

Amerikaanse Buldog

Laatste update: 3 juli 2019
amerikaanse buldog

De Amerikaanse Buldog wordt soms met angst en vrezen bekeken. Toch is deze assertieve bewaker een intelligent, moedig maar liefdevol wezen.

Hij heeft een sterke voorliefde voor alles wat ‘eigen’ is.

Hierdoor maakt zijn hoge tolerantie voor kinderen en andere huisgenoten hem tot een fijne huisgenoot.

Met een consequente opvoeding en correcte socialisatie wordt visite vriendelijk onthaald, maar zul je nooit ongewenste gasten hebben!

Hij gaat voor zijn gezin door het vuur, maar is tegelijkertijd kalm en berekend. Ben jij het ideale maatje voor deze stabiele krachtpatser?

Dit artikel vertelt jullie alles over de Amerikaanse Buldog.

Achtergrond van de Amerikaanse Buldog

De Amerikaanse Buldog is van origine een Engels ras. Deze moedige, sterke honden werden gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, evenals erfbewaking.

Door hun onverschrokkenheid en kracht werden deze honden ook gebruikt voor het populaire “bullebijten”. Hierbij werden ze op een vastgebonden stier afgestuurd, met een spectaculair gevecht als gevolg. Uiteindelijk werd deze sport in 1835 officieel verboden door de Wet op Wreedheid tegen Dieren.

Voor het bullebijten was een atletischer, sneller type gefokt dat in Engeland achter zou blijven en als Engelse Buldog te boek ging. Eind 18e eeuw echter, vertrokken Engelse kolonisten overzee en namen hun honden mee naar Amerika.

Zo bestond het ‘oude’ type Buldog voort op de ranches in Zuid Amerika, waar het een echte boerenhond werd. Hij werd bewaker, jager, veedrijver en geliefd lid van het gezin.

Toch werd deze hond steeds minder nodig op het boerenbedrijf, en zou uitgestorven zijn als Mr. John D. Johnson niet ingegrepen had. Hij bracht het ras weer terug op peil, waardoor de Amerikaanse Buldog vandaag de dag nog steeds een actieve, maar loyale huishond is.

Lees ook: Amerikaanse Staffordshire terriër

Uiterlijke kenmerken

amerikaanse buldog uiterlijk

Volgens de rasstandaard is de Amerikaanse Buldog een atletische, middelgrote hond met kracht en zelfverzekerdheid. Hij heeft een compact lichaam en een temperamentvol, doch stabiel karakter.

Er bestaan twee typen binnen dit ras. De ‘Bully’ is een lage, grof gespierde hond gefokt door mr. John Johnson. De ‘Standaard’ daarentegen is een atletischer, ranker type gefokt door mr. Alan Scott, de vroegere compagnon van mr. Johnson.

Het ras is niet officieel erkend in Nederland, echter wel door de United Kennel Club in 1999. Deze organisatie wil echter geen verbintenis met de FCI, waardoor erkenning in Nederland uitgesloten is.

De kop van de Amerikaanse Buldog is plat en groot, met een bijna vierkant voorkomen. Er zit een uitgesproken ‘geul’ tussen beide ogen, die rond of amandelvormig zijn. Deze zijn donker, geel of hazelnootbruin gekleurd.

De snuit is vrij breed en vierkant, de oren zijn wigvormig en de top wordt hangend gedragen.

Via een korte, gespierde nek loop de kop over in een erg brede en diepe borst en korte, rechte rug. De hond maakt hierdoor een vierkante indruk vanaf de zijkant.

De achterhand is breed en gespierd, de staart wordt laag gedragen. Deze loopt smal uit in een punt, welke niet lager dan het spronggewricht hangt.

De vacht is kort, zacht en glad of stokharig. Toegestane vachtkleuren zijn alle varianten van brindle, (wit-)patronen met bruin, zwart of rood en geheel wit. Enige vorm van merle is niet toegestaan.

Reuen zijn zo tussen de 56 en 63,5 cm aan de schoft en wegen rond de 55 kilo. Teven zijn kleiner, met 53 tot 61 cm schofthoogte en 45 kilo. Buldogs worden 10 tot 15 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Amerikaanse Buldog

De Amerikaanse Buldog kent veel liefhebbers, maar ook veel tegenstanders. Helaas is het beeld ontstaan dat deze dieren dominant en bijna zonder uitzondering agressief kunnen worden om niks.

Laten we voorop stellen dat de Amerikaanse Buldog stamt uit de veedrijver en erfbewaker van vóór het populaire bullebijten. Hierdoor hebben zij een milder karakter dan de versie die in Engeland bleef.

Hiernaast is de Buldog sterk geselecteerd op karakter. Hij moest niet alleen kunnen veedrijven en jagen, maar ook op eigen houtje de eigendommen van het baasje beschermen. Hierdoor is hij intelligent, waaks, assertief en stabiel met een hoge pijngrens.

De Amerikaanse Buldog is zeer baasgericht en gehecht aan alles wat eigen is. Mocht dit bedreigd worden, dan schrikt deze krachtpatser nergens voor terug. Echter, is dit ras prima in staat de situatie af te wegen en zal met een juiste opvoeding en socialisatie nooit zomaar uitvallen.

Naar kinderen en andere huisgenoten heeft de Buldog, mits correct gesocialiseerd, een bovengemiddeld tolerantie niveau. Alles wat eigen is, is heilig. Laat kinderen echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Visite worden een tikje afwachtend, maar vriendelijk behandeld. Ongewenste bezoekers echter zullen horen dat er in dit huis niks te halen valt!

Omdat ze hun erf en vee bewaakten, heeft de omgang met andere honden extra aandacht nodig. Net als de Alaska Malamute bezit de Buldog een enorme dosis moed en zal de andere hond op zijn plek zetten indien hij dat nodig vindt. Hierdoor is correcte socialisatie en gerichte training onmisbaar.

Verzorging en gezondheid

amerikaanse buldog verzorging

Omdat de Amerikaanse Buldog geen ondervacht heeft en korte, gladde haren is de vachtverzorging minimaal. Ze verharen weinig, daardoor is eenmaal per week wat doorborstelen en afnemen met een zachte doek voldoende.

Het is een relatief gezond ras, helaas zijn er toch enkele gezondheidsproblemen aanwezig.

Door zijn zware bouw heeft de Buldog verhoogde kans op Elleboog- en Heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Hiernaast komt “Cherry eye” regelmatig voor. Hierbij wordt de klier van het derde ooglid vergroot, waardoor hij uit de binnenste hoek van het oog puilt. Dit trekt vanzelf weer bij of kan herstelt worden door de dierenarts.

Ook entropion (het naar binnen krullen van de oogleden) en ectropion (het naar binnen krullen van de wimperrand) komen voor. Hierdoor wordt de oogbal geïrriteerd met chronische ontsteking en schade als gevolg. Dit kan operatief gecorrigeerd worden door de dierenarts.

De erfelijke huidziekte Ichthyosis wordt ook wel gezien. Het dier heeft hierbij vanaf zeer jonge leeftijd een gevoelige huid, die extra verzorging nodig heeft.

Ernstiger, maar rastypisch zijn botkanker en verscheidene aandoeningen aan de lever en schildklier. Ook de ziekte van Batten (Neuronale Ceroïd Lipofuscinosis) komt voor. Dit is een neurologische aandoening waarbij het dier blind en dement wordt, met altijd fatale afloop.

Opvoeding

amerikaanse buldog pup

De Amerikaanse Buldog is een werkhond pur sang, die zelfstandig taken moest uitvoeren op de boerderij. Daarom is hij een assertief en intelligent type, dat gemakkelijk zijn eigen beslissingen zal maken.

In combinatie met zijn onverschrokken karakter heeft de Buldog hierdoor een baasje nodig met een plan. Hakt het baasje de knoop niet door, dan zal de Buldog zich doortastend opstellen. Maar dit is niet altijd handig in een mensenmaatschappij.

Door een duidelijke, consequente opvoeding en socialisatie leert de hond wat goed en fout is, wanneer hij vriendelijk of waaks dient te zijn. Met een harde hand bereik je een tegengesteld doel, want een angstige, volwassen Buldog kan zich ook tegen zijn baas verdedigen. Al is dit zeer tegennatuurlijk voor hem!

De Buldog heeft juist een grote aanhankelijkheid naar zijn baas, wat in de training als voordeel werkt. Hiernaast dient gehoorzaamheidstraining een grote plek in het geheel in te nemen. De drukke, moderne mensenmaatschappij is te ingewikkeld voor een assertief ras, dat hierin begeleiding van zijn eigenaar moet aannemen.

Amerikaanse Buldog en beweging

amerikaanse buldogs lopen door water

Als werkhond met vele verschillende taken, heeft ook de moderne Buldog genoeg uitdaging en beweging nodig. Lange wandelingen en uitdagende sporten zijn uitermate geschikt, al dient men rekening te houden met de gevoeligheid van de gewrichten.

Hiernaast is afwisseling belangrijk om dit ras mentaal gezond te houden. Nieuwe trucjes, speuren, denkspelletjes: deze slimmerik draait er zijn poot niet voor om.

Bied jij de Amerikaanse Buldog een stabiel, actief en vernieuwend thuis? Dan is hij de beste huisgenoot die je maar kunt wensen!