Waarom jankt of piept mijn hond?

Laatste update: 2 juli 2019
hond jankt

Wanneer je hond jankt of piept kan hij een belangrijk signaal geven. Verhoogde vocalisatie kan allerlei boodschappen aan je doorgeven. Je hond kan blijdschap aangeven, maar ook dat er iets ernstig mis is.

Hij kan er zelfs mee zeuren!

Toch is de ene piep de andere niet. Hoe weet je welke versie het is? En mag je dit afleren?

In dit artikel vertellen we jullie alles over janken en piepen.

Mijn hond jankt of piept

Elke hondeneigenaar is bekend met het typische janken of piepen dat onze honden kunnen produceren. Janken is een hoog, huilend geluid dat in de communicatie gebruikt wordt. Piepen is vaak een zachte en korte, maar doordringende toon bij de uitademing.

Onze viervoeters kunnen een heel scala aan geluiden produceren. Toch vindt de meeste hondencommunicatie plaats via lichaamstaal en het uitstralen van energie. Daardoor geeft janken (geluid maken) een extra nadruk op wat de hond duidelijk wil maken.

Is hij enthousiast, heeft hij pijn of vraagt hij om iets?

Honden janken om de ander informatie te geven over hun fysieke, mentale of emotionele gesteldheid. Dat zijn zeer verschillende vlakken, daarom maken we onderscheid tussen veel verschillende geluidjes.

Hond jankt als een wolf

huilende hond

Janken en piepen is een doordringend geluid, waar veel hondenbaasjes gelijk op reageren. Het kan van een nauwelijks hoorbare fluittoon uitmonden in een langgerekte, dramatische huil.

Net zoals het huilen van een wolf!

De intensiteit van het geluid heeft niet per se een gelijke verbintenis met de ernst van de situatie. De ene hond is van nature vocaler dan de ander. Ook zien we verschillen in rassen en vocalisatie.

Zo zien we bijvoorbeeld, dat pool- en oerhondenrassen vaker en gemakkelijker huilen dan andere rassen. En de Basenji kan weliswaar niet blaffen, maar hij laat zijn jodelige keelgeluid des te vaker horen!

Toch is janken geen veelgebruikte vorm van communicatie. Er bestaan echter theorieën, dat de hond concludeert beter gehoord te worden wanneer hij geluid maakt. De mens is namelijk zeer vocaal, het is dus mogelijk dat onze hond dit als gewoonte oppikt.

Janken kan ons belangrijke informatie verschaffen over ons dier.

Besteed echter voldoende tijd aan een poging tot specifieke interpretatie. Zit je ernaast, dan kan het tot ongewenst gedrag leiden of blijft je hond met een medisch probleem zitten.

In welke situaties jankt een hond? En wat betekent dit?

Mijn hond jankt zonder reden

Wanneer je hond zonder aanwijsbare reden jankt, kan dit van alles aangeven. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat hij niet lekker in zijn vel zit. Maar het kan ook zijn, dat jij als baasje nog niet precies door hebt wat je hond bedoelt.

Bij janken of piepen is het dan ook belangrijk dat je alle opties nagaat. Oogt je hond alert of juist teruggetrokken? Heb je misschien iets in je handen wat hij wil hebben?

Of… sta je misschien vlakbij de voerton? Jummie baas, ik lust wel wat!

Hond piept van pijn

Soms is het lastig om een eenduidige aanwijzing voor het piepgedrag te vinden. Als je hond zonder duidelijke reden begint te janken, is het daarom wijs om hem te (laten) controleren op pijn en andere lichamelijke problemen.

Dit geldt met name voor dieren die liggend janken, wegkruipen en contact vermijden. Kun jij goed herkennen of je hond pijn heeft? Lees het nu in Heeft mijn hond pijn?

Janken hoeft gelukkig niet altijd een drama aan te geven. Er zijn nog veel meer redenen waarom je viervoeter dit geluid kan maken.

Janken naar andere honden

onderdanige hond jankt

In de roedel honden kan janken namelijk gebruikt worden om onderdanigheid aan te geven. Hierdoor zegt de onderdanige hond dat hij ongevaarlijk is voor zijn meerdere.

Ook lichaamstaal moet deze boodschap duidelijk maken. De oren, staart en kop worden actief laag gehouden. Soms wordt zelfs het hele lichaam tegen de grond gedrukt.

Deze positie neemt een eventuele overweging tot aanval weg.

Heb je de hond net een standje gegeven en jankt hij zacht tegen je? Laat hem kort zien dat je het gemerkt hebt en loop even weg.

Zo hef je de situatie op en heb je laten merken dat je zijn ‘excuses’ accepteert.

Hond jankt van blijdschap

Janken of piepen kan echter ook een uiting zijn van vreugde, bijvoorbeeld wanneer je binnenkomt na het boodschappen doen. Je hond voelt zich dan niet onderdanig, maar is gewoon hartstikke blij dat je er weer bent!

Heel wat honden janken wanneer ze enthousiast raken. Dit gaat soms gepaard met opspringen, deemoedsplasjes en om je heen draaien.

Heel lief, maar kan voor wat chaos zorgen.

Is deze chaos ongewenst, geef je hond dan geen aandacht of oogcontact tot hij gekalmeerd is. Begroet daarna op een rustige manier.

Wil je meer weten over ongewenst opspringen afleren? Lees het in ons artikel Opspringen van hond afleren.

Ook kan je hond van opwinding piepen of janken tijdens het spelen. Gooi die bal nou baasje, toe nou!

Piepen in de bench

Hiernaast kan het voorkomen, dat je hond piept wanneer hij de bench in moet. Heeft hij bijvoorbeeld net op zijn donder gehad? Dan kan het zijn dat hij zich door piepgedrag verzucht over zijn straf.

Dit piepen kun je het beste even negeren, zodat je hond rustig wordt. Is de boel gekalmeerd, dan kun je hem op rustige wijze uit de bench laten.

Vaak word je dan met overdreven opluchting begroet. Negeer dit drukke gedrag en ga verder met je dagelijkse dingen. Wanneer je flink op de opluchting van je hond ingaat, zul je namelijk benadrukken dat het inderdaad héél erg voor hem was dat hij apart werd gezet.

Zo krijg je alleen maar meer piepen en janken bij de volgende keer straf.

Maar piepen in de bench kan ook voorkomen omdat je hond moet plassen, of zich alleen voelt.

Hond jankt bij deur

De meeste honden mogen alleen buiten hun behoefte doen. Daarom kan janken ook aangeven dat je viervoeter een dringende boodschap wil doen.

Baasje, ik moet!

Honden zijn schone dieren en houden hun eigen nest graag vrij van vuil. Een zindelijke hond raakt daarom gefrustreerd wanneer hij zich moet ontlasten, maar niet zelf naar buiten kan.

Vaak gaat dit specifieke janken gepaard met aan de deur krabbelen. Ook kan het baasje gepord worden met de snuit. Hé, hoor je me wel?

Heeft jouw hond een kleine blaas of kun je hem minder vaak laten plassen dan je zou willen? Lees dan nu dit grappige artikel over je hond laten poepen op een kattenbak.

Het kan echt!

’s Nachts janken of piepen bij alleen thuis zijn

Piepend bij de deur staan, kan ook iets anders aangeven dan dringend toiletbezoek. Wanneer je door die deur bent vertrokken, gaat je hond ervan uit dat je daar ook weer terugkeert. Baasje, waar blijf je nou?

Sommige honden vinden het erg moeilijk om alleen thuis te zijn. Soms hebben ze hierbij steun van andere honden, anderen zijn volledig in beslag genomen door het feit dat het baasje er niet is.

Dit kan ook de reden zijn van ’s nachts janken of piepen. Dit zien we vaak bij honden die net bij hun nieuwe thuis zijn aangekomen. Zowel pupjes als volwassen honden kunnen hierbij hun eenzame gevoel uiten door te piepen of te janken.

Wil je weten hoe je de hond kan steunen en het knagende, vervelende gevoel voor hem oplost? Lees dan Eerste dag en nacht puppy in huis en Verlatingsangst bij honden oplossen.

Piepen bij oude honden

Helaas kan piepen of janken ook voorkomen bij onze vierpotige senioren. Dit kan een uiting van pijn of ongemak zijn, maar ook van verwarring.

Op zijn oude dag heeft je viervoeter het niet meer zo allemaal op een rijtje, als in zijn jonge jaren. Daarom volgt hij minder goed wat er om zich heen gebeurt, en kan hij in de war raken.

Hiernaast worden sommige oude honden ook vergeetachtig, waardoor bijvoorbeeld alleen thuis zijn een stuk moeilijker wordt. Want waar is het baasje nou ineens?

Soms gaat dit zelfs zo ver, dat de hond niet goed meer weet wanneer hij nu voor het laatst gegeten of geplast heeft. Baasje, help!

Piepen na narcose

Deze verwarring zien we ook vaak nadat de hond uit de narcose ontwaakt, wanneer hij geopereerd is. Omdat hij een tijdje geslapen heeft, snapt hij even niet goed waar hij zich bevindt.

Waar is mijn baasje? En waarom zit mijn poot in het verband?

Ook hebben ze vaak door de verdoving zelf een korte periode van verwarring. Ze kunnen niet helder nadenken en raken daarom van streek. Gelukkig gaat dit vanzelf over, zodat je viervoeter aan lekker veel knuffels en liefde genoeg heeft.

Janken bij stress of onrust

Je hond kan ook gaan janken, omdat hij spanning krijgt van de situatie waarin hij zich bevindt. Dit kan gebeuren door een verhuizing, maar ook bijvoorbeeld tijdens een ruzie of omdat hij zijn voer te laat krijgt.

Bij een bezorgde hond wordt het janken vaak begeleid door nerveus ijsberen en een onzekere houding. Oren en staart zijn laag, terwijl de omgeving nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

Gefrustreerde honden laten mogelijk obsessief (stress)gedrag zien. Voorbeelden hiervan zijn continu aan de deur krabben, herhaaldelijk naar een bepaalde plek lopen of rondjes om hun as draaien, zonder aandacht voor de omgeving.

Piepend geluid bij ademhalen

Wanneer je hond zich niet helemaal lekker voelt, kan hij dit uiten door te janken of te piepen. Maar een vergelijkbaar geluid, kan het lichaam ook zelf maken!

Dit zien we vaak als er iets mis is met de ademhaling. Als je hond het benauwd heeft of iets zijn ademhaling blokkeert, hoor je vaak bij het inademen een piepend, zuigend of zelfs schurend geluid.

Dit kan ook voorkomen wanneer je hond heel actief is geweest, zoals bij wild spelen of hard rennen met heet weer. Komt de piep vaak terug, gaat deze niet over of heeft je hond een blauwig gekleurde tong of tandvlees?

Laat hem dan controleren door een dierenarts.

Mijn hond jankt in zijn slaap

Net zoals mensen, kunnen honden geluid maken in hun slaap. Dit kan blaffen zijn, maar ook een zacht piepen of hoog janken. Vaak zien we dit gedrag voorkomen na een inspannende, actieve dag.

Het kan gepaard gaan met kleine, schokkende spierbewegingen of zelfs liggende sprintjes! Komt dit af en toe voor en gedraagt je hond zich voor de rest normaal? Dan hoef je niet aan de bel te trekken. Hoe vaak en hoe intens dit voorkomt, is namelijk per hond verschillend.

Hond jankt om aandacht of eten

Een hond kan ook janken als hij iets nodig heeft. Net als kinderen die zeuren om een koekje, kan je hond dit erg lang volhouden. Vooral als hij weet dat dit werkt!

Zorg voor rust en aandacht, voordat je de hond wat geeft. Anders loop je het risico dat je hond bij ieder verzoek het huis afbreekt, omdat hij het hier en nu wil hebben.

Bedelt jouw hond de sterren van de hemel? In ons artikel Bedelgedrag bij honden afleren lees je hoe dit opgelost kan worden.

Je hond janken afleren

Janken, piepen en het gedrag wat hierbij hoort wordt al snel schattig gevonden door omstanders. Veel mensen geven dan ook meteen aandacht en affectie.

Andere hondenbaasjes vinden het geluid irritant, en straffen de hond gelijk. Maar wat nu, als hij een belangrijke boodschap voor ons had?

Als we niet adequaat met deze informatie vanuit onze hond omgaan, kunnen er vervelende situaties ontstaan. De hond kan erg ziek worden, of juist door zijn dwingende geluid leren om zijn wensen af te dwingen.

En het laatste wat wij als baasjes willen, is een hond die constant jankt of zelfs blaft!

Om dit te voorkomen is het wijs om de lichaamstaal van je hond goed te bestuderen. Heeft hij pijn, stress of vraagt hij alleen maar op een negatieve manier je aandacht? Vraag bij twijfel de hulp van een dierenarts of gedragsdeskundige, hierdoor kun je beter op de situatie inspelen.

Komt je hond bij je janken, omdat hij iets wil hebben? Zorg dan altijd éérst voor rust en aandacht. Zo voorkom je dat de hond als een verwend kind gaat staan brullen.

Net als bij kinderen, betekent het feit dat ze wat willen niet meteen dat ze het ook krijgen.

Jij geeft duidelijk en consequent de regels aan. Wanneer je hond rustig en welgemanierd zijn wensen aangeeft, creëer je ontspanning voor hond én baas. Leg hierbij altijd nadruk op wat je wél bij je hond wilt zien, en negeer zijn dwingende gedrag.