Eerste dag en nacht puppy in huis

Laatste update: 25 mei 2022
puppy in huis

Eindelijk: de eerste dag en nacht je puppy in huis!

Na wekenlang groeien bij zijn moeder is je pupje eindelijk zover.

De eerste dag is leuk, maar ook spannend. Zowel voor de puppy als zijn nieuwe baasje.

Op de eerste dag zullen jullie allebei moeten wennen. Nieuw gezinsleven, nieuwe leefomgeving, nieuwe regels.

Hoe loods je de pup hier zo goed mogelijk doorheen?

En wat kun je zelf doen om de eerste dagen goed door te komen?

In dit artikel vertellen we jullie over de beste eerste dag en nacht van je pup in huis.

Je puppy ophalen en naar zijn nieuwe huis brengen

Het is eindelijk zover, jullie gaan de pup ophalen! Wanneer je een pupje uit het asiel ophaalt, gaat dit er anders aan toe dan bij de fokker.

Toch heb je altijd een goede start, wanneer je aan de volgende punten denkt:

Controle

Neem voor het ophalen van de pup altijd twee volwassen mee. Één om te rijden en één om de boel in de gaten te houden.

Kinderen mogen mee, maar laat het pupje zoveel mogelijk met rust. Voorkom onrust in zijn omgeving, deze dag is al spannend genoeg!

Controleer voor vertrek of de afgesproken papieren, betaling en vaccinaties in orde zijn. Informeer hiernaast naar de gezondheid van je pup in de afgelopen weken.

Een goede fokker of adoptiegezin heeft jullie hier al van op de hoogte gehouden. Door extra navraag weet je echter of een extra check bij de dierenarts nodig is.

Gewenning

Wennen aan een nieuw thuis is spannend. Dit verloopt het fijnste voor je pup, als hij een beetje zonder mama kan.

Bespreek met de fokker of het adoptiegezin of dit geoefend is. Zo weet je wat je bij de eerste dag en nacht kunt verwachten.

Bekijk hiernaast het gedrag van de pup. Is hij continu bij zijn familie, of wandelt hij zonder om te kijken de tuin in? Ook dit geeft je een indicatie van de kans op heimwee.

Herkenning

Afscheid nemen van zijn mama, broertjes en zusjes is altijd moeilijk. Probeer daarom heimwee voor te zijn.

Leg bij aankomst een knuffeltje of lapje bij zijn moeder in de bench, of in het verblijf van zijn broertjes en zusjes. Zo neemt het de bekende geur op, en heeft je pupje in zijn nieuwe huis iets wat bekend ruikt.

Dit kan kalmerend werken en maakt de eerste dagen minder heftig.

Reis

De reis naar zijn nieuwe huis kan voor de pup behoorlijk inspannend zijn. Er bestaat namelijk kans dat zit zijn eerste keer buiten het bekende erf en mandje is.

Hiernaast is de pup nog erg jong. Hierdoor kosten alle nieuwe indrukken veel energie.

Om de rit aangenaam te laten verlopen, kun je de pup op een zacht dekentje op de achterbank leggen. Ga naast hem zitten, stel hem gerust en zorg dat hij zichzelf niet kan bezeren.

Geef je pup wel ademruimte. Platgeknuffeld worden door een vreemde, in een vreemd ruikend en bewegend voertuig kan iets teveel van het goede zijn.

Wordt je pup misselijk? Dit is heel normaal, later groeien ze hier vaak overheen. Las verschillende pauzes in om je pup frisse lucht en stevige ondergrond te geven.

Word nooit boos op je pupje wanneer hij moet overgeven. Angst maakt dit soort dingen alleen maar erger, hij heeft er meer last van dan jij.

Voeding

Van de fokker krijg je meestal een zakje voer mee. Dit kan je blijven voeren, om hierna geleidelijk over te gaan op ander, geschikter voer.

Zorg bij het ophalen ook altijd voor schoon drinkwater. Neem een fles water mee en een bakje waaruit de pup kan drinken.

Heb je een lange autorit voor de boeg? Stop dan onderweg een paar keer voor een drink- en plaspauze.

Eerste dag puppy in huis

puppy eerste dag in huis

Hoe introduceer je een heel nieuw leven succesvol? Twee woorden: rust en regelmaat.

Rust

Bij thuiskomst wacht de pup een nieuwe wereld. Alles is nieuw, van de vloer tot de geur. Laat je pup dus in alle rust, zelf het huis verkennen.

Hierbij is de ene pup de andere niet is. De één is na het onderzoeken van de woonkamer al doodmoe, de ander rent eerst vijf rondjes door het hele huis.

Introduceer daarom eerst de slaap- en eetplek. Heb je het gevoel dat hij overspoeld wordt door alle indrukken? Dan kun je hem laten rusten op een plek die hij al onderzocht heeft.

Wat je als lig- en rustplaats voor de pup gebruikt, is niet zo belangrijk. Dit kan een bench zijn, een mandje, maar ook een dik kleed.

Wél belangrijk, is dat de ligplaats op een rustige plek in huis ligt. Deze plek moet uit de felle zon, uit de tocht en uit het looppad liggen.

Vindt je pup zijn aangewezen ligplek niet fijn? Probeer dan wat dingen uit.

Sommige honden houden van een ‘overdekt’ plekje (zoals een bench met een deken over de bovenkant) of wat hardere ondergrond.

Regelmaat

Zorg dat je een flexibel tijdsplannetje maakt voor de eerste dag van je nieuwe pup. Wissel het introduceren van de nieuwe omgeving af met plas-, rust- en voermomenten.

Dat zorgt voor balans, waar je pup de komende tijd veel aan heeft.

Onthoud dat niet alleen de omgeving, maar ook de dagbesteding nieuw is. En naast de grote verkenningstocht moet voor plasjes, slaapjes en hapjes ook tijd gemaakt worden.

Na het eerste deel van de verkenningstocht is het tijd om even te slapen. Maar voor hij naar bed gaat, is het wijs om een plas-momentje in te lassen.

Door alle nieuwigheid kan de pup dit soort dingen gemakkelijk vergeten. Plast hij per ongeluk binnen? Pak de pup rustig op en zet hem buiten neer. Door het optillen stopt de pup vaak met plassen.

Let op: geef hem buiten even de tijd. Het kan namelijk even duren voordat het plasje verder gaat. Beloon hem wanneer hij buiten plast.

Plast hij buiten niet meer? Breng hem dan naar binnen en wacht even of hij alsnog aanstalten maakt. Zo wel, zet hem dan weer even buiten neer. Zo niet, dan kan hij door naar bed.

Breng je pup rustig naar zijn slaapplekje en leg het doekje of knuffeltje dat naar thuis ruikt dicht bij hem. Het kan zijn dat de slaap even op zich laat wachten.

Heb je een bench? Laat dan het deurtje open, dat voorkomt dat je pup zich opgesloten en alleen voelt.

Loopt je pup steeds zijn mandje uit? Houd de omgeving rond zijn slaapplek rustig en leg hem de eerste tien minuten rustig terug op zijn plek.

Praat zacht tegen hem, en stel hem gerust. Het kan namelijk voorkomen dat je pup wel moe is, maar niet alleen wil slapen.

Aan het einde van de dag, kun je de pup zijn voer aanbieden. Doe dit wel op de plek die jullie voortaan als voerplek gaan gebruiken.

Wil je pup de eerste dag niet eten? Dat is niet zo’n ramp; door alle nieuwe indrukken kan hij wat van slag zijn. Houd het echter wel in de gaten.

Voorkom teveel uit de hand voeren, anders moet je dit later weer afbouwen.

Puppy eerste nacht in huis

puppy eerste nacht in huis

Pfoe, dat was een spannend dagje! Ondanks je ingebouwde rust en regelmaat is het toch behoorlijk druk geweest. Wij baasjes gaan dan het liefst lekker naar bed, om bij te komen. Maar ligt dit hetzelfde bij je pup?

De eerste nacht betekent voor je pup de eerste keer urenlang alleen zijn in een nieuw huis. Het is donker, stil en er zijn geen warme broertjes of zusjes om tegen aan te kruipen.

Dit kan je pupje moeilijk en spannend vinden. Hoe pak je dit aan?

Voorbereiding

Zet je pup niet zonder voorbereiding in zijn mandje voor de nacht. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Plassen: neem de tijd voor een laatste plasmoment en houd rekening met zijn kleine blaas.
  • Piepen: leg een naar thuis ruikend dekentje of knuffeltje bij je pup en blijf dichtbij, om janken en piepen te voorkomen.
  • Plannen: misschien vindt je pup dat hij niet moe is, of dat de woonkamer te ver weg van je slaapkamer is. Bedenk van tevoren hoe je zo’n situatie op gaat lossen.

Slaaptijd

Het kan zijn, dat je pup het moeilijk vindt om te gaan slapen. Naast hem zitten en rustig praten kan hem hierbij helpen. Vaak valt hij dan na een tijdje in slaap.

Raak hem niet teveel aan, en ga niet in op speel-pogingen. Er is een tijd van spelen, en een tijd van slapen. Als het baasje dit niet duidelijk aangeeft, kom je zelf ook nooit aan je rust.

Bedenk ook, dat slapen zonder warme broertje en zusjes de oorzaak van slaapproblemen kunnen zijn. Leg een hittepit of kruikje bij de pup, om toch wat warmte te bieden.

Doe hier altijd een handdoek of dikke hoes omheen en zorg voor een lauwwarme temperatuur. Een hete kruik kan voor brandwonden en levensgevaarlijke situaties zorgen.

Slaap de eerste nachten dichtbij. Zet de bench of mand in je slaapkamer of slaap beneden, in de buurt van de pup. Dit kan geen kwaad, wanneer je het maar stelselmatig afbouwt.

Hierbij zet je iedere nacht de bench wat verder weg. Wanneer je dichtbij bent kun je de pup weer in slaap sussen en makkelijk een plaspauze houden.

Alleen slapen kan gewoon een te grote stap zijn voor je pup, zo na zijn eerste dag.

Zet om een uur of 3 je wekker voor een kleine plaspauze. Het kan zijn dat je pupje het moeilijk vindt om zijn plas lang op te houden. Geen zorgen: hier groeien ze vanzelf overheen.

Bij het wennen aan een nieuw leven, is het belangrijk dat het proces duidelijk en rustig verloopt. Wanneer je pup weinig van streek raakt, neemt hij deze rust zijn leven lang mee.

Een goede start is óók een vorm van socialisatie. Kan je pup geleidelijk wennen aan zijn nieuwe huis? Dan zullen andere nieuwe elementen geen cultuurshock meer veroorzaken.

En wordt hij rustig door de eerste nachten heen begeleid? Dan vindt hij het later ook minder moeilijk om alleen thuis te blijven.

Veel plezier samen!