Hond bedelt om eten of aandacht? Bedelgedrag bij honden afleren

Laatste update: 25 mei 2022
hond bedelt

Jouw hond bedelt het eten van je bord af? Of smeekt hij continu om aandacht?

Iedere hond drijft wel eens zijn zin door, maar bedelgedrag is niet helemaal onschuldig. Wanneer je hond bedelt, dringt hij zijn afgewezen of genegeerde verzoek aan jou op.

Iedere hond heeft aanleg om bedelen te ontwikkelen. Ze zijn nu eenmaal erg geïnteresseerd in het baasje. En eenmaal aangeleerd, leer je het ze moeilijk weer af!

Want zeg nu zelf, vaak irriteert het wanneer je hond zo bedelt. Maar je kunt die schattige oogjes toch onmogelijk weerstaan?

Hierdoor worden veel baasjes verleid om toe te geven aan de smeekbedes van hun hond.

Maar hoe leer je bedelen weer af? En hoe kunnen we toch onze hond verwennen, zonder een opdringerige smeker van hem te maken?

Lees er alles over in dit artikel over bedelende honden! En ontdek hoe je het bedelgedrag bij je hond afleert.

Oorzaak van bedelgedrag bij honden

Elke hondeneigenaar heeft in zekere mate met bedelen te maken. Of het nu om aandacht of eten is, onze honden weten feilloos hoe ze het baasje moeten overhalen.

In het begin houd je standvastig vol: nee is nee. Maar met de tijd word je minder streng, je viervoeter is natuurlijk ook je grootste vriend.

Wanneer de strikte huisregels afnemen, voelt je hond dat het tijd is voor verandering. Natuurlijk: vroeger mocht het niet. Maar nu toch wel?

Terwijl je een hap uit je tosti neemt, kijken twee glanzende, smekende ogen vanaf je knie omhoog. Je hond legt zijn kop neer, zucht eens diep en voegt nog een bescheiden likje over zijn lippen toe.

Oké, oké: één kruimel dan. Wel met een beetje kaas. En een randje korst, anders is het ook niks. En verdorie: we zijn er weer ingetuind.

Het is belangrijk om te weten dat je hond bijna niets nodig heeft, om toch beloond te worden. Al houd je drie weken vol, al vindt hij slechts een enkele kruimel: dit is genoeg.

Hierdoor belanden veel eigenaren in een situatie waarin ze de hond (ongewild) belonen.

De eigenaar wijst het verzoek van de hond herhaaldelijk af, maar beloont hem vervolgens toch door zelf de hond wat te geven, maar ook wanneer er kruimels van de broodplank vallen tijdens het snijden.

Dit maakt het afleren van het gedrag lastig: beloning zit in een klein hoekje. En zo met de tijd, kunnen onze honden een verbazingwekkende hoeveelheid geduld opbouwen!

Bedelgedrag bij honden afleren door nieuw gedrag aan te leren

hond bedelt om aandacht

Het doel van de bedelende hond is om net zo lang vol te houden tot hij beloond wordt. Dit kan door middel van eten, maar ook door zowel positieve als negatieve aandacht.

Sommige honden zijn zo gebrand op de aandacht van hun baas, dat zowel een aai als een snauw als beloning geldt.

Succes is het allerbelangrijkste voor de bedelende hond, het maakt niet uit hoe lang hij moet volhouden. Toch speelt belonen ook een grote rol in het afleren van bedelen. Maar was dit niet juist wat we wilden voorkomen?

De motivatie achter het bedelen,  is dat de hond zelf iets verkrijgt door het uiten van bepaald gedrag. In een ideale wereld kan je dit gedrag stoppen, en het probleem is opgelost.

Maar in de realiteit moet voor afgeleerd gedrag een andere gedraging in de plaats komen. We stellen onszelf de vraag: Dit willen we niet, maar wat willen we dan wèl?

Het fijne is, dat hierdoor iets afleren voor een groot deel kan bestaan uit je hond iets aanleren!

Afleren van bedelgedrag bij honden

hond bedelt om eten

Ook bij bedelgedrag geldt: voorkomen is beter dan genezen. Steekt de smeker in je hond toch de kop op? Besteed hier dan helemaal geen aandacht aan.

Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Veel eigenaren hebben ongemerkt een smeker gecreëerd, of de omgeving werkt niet mee.

Er hoeft namelijk maar één iemand aan de smekende oogjes toe te geven, of dit nu je vriend, kind of buurvrouw is.

Hiernaast is het afleren moeilijk als je hond gewend is iets te krijgen, bijvoorbeeld van een vorige eigenaar. Toen was het nooit een probleem, dus waarom nu wel?

Besef dat tijdens het trainen of opvoeden je hond vaak niet “fout” is. Wel past wat je hond wil, vaak minder goed bij jouw wensen. Probeer daarom een overeenstemming te vinden met je hond.

Bijvoorbeeld: bedelen mag niet, maar voor netjes in de bench gaan liggen wordt hij wel beloond. Zo houd je de training positief en ben je ook geen kwaaie pier.

Komt de hond op je af getrippeld wanneer je de broodzak pakt? Stuur hem dan rustig, maar duidelijk naar zijn plaats. Wil hij er niet naartoe lopen?

Ga dan bij de bench staan en roep hem op opgewekte toon. Beloon hem als hij naar je toe komt. Dit kun je naar eigen wens uitbreiden: beloon hem als hij in de bench loopt, beloon hem wanneer hij rustig gaat liggen.

Het gaat er namelijk om dat je hond op een positieve manier leert dat hij hiermee meer “verdient” dan met het bedelen.

Voert je hond steeds vaker het gewenste gedrag perfect uit? Dan kun je het belonen gaan afbouwen.

Beloon na een tijdje zonder beloning eens met meerdere koekjes tegelijk. Verrassingen zijn altijd leuk en zorgen voor extra motivatie!

Ligt de hond rustig te slapen in zijn bench? Beloon hem dan niet tussendoor of tijdens het eten: je hond kan dit opvatten als een uitnodiging om weer deel te nemen aan de maaltijd.

Beloon je wel tussendoor, wees dan duidelijk: je beloont hem voor het rustig blijven liggen, en dat moet hij ook blijven doen.

Is je hond erg onrustig als hij apart moet liggen tijdens de maaltijd? Geef hem dan iets te doen. Spelen of kauwen kan echt nooit kwaad, of jij nu ook aan het eten bent of niet.

Stop iets lekkers in een Kong, of geef hem een robuuste kauw kluif. Wanneer hij op de juiste manier geleerd heeft om met speeltjes om te gaan, zal je geen kind meer aan hem hebben.

Laat hij echter zijn speeltje achter, om weer naar jouw bord te gaan staren? Zet hem dan apart met het speeltje binnen handbereik. Sta verder spelen toe, maar laat hem niet naar de eettafel terugkeren.

Bedelgedrag bij honden voorkomen

bedelgedrag bij honden voorkomen

Betekent dit, dat je hond nooit meer een blokje kaas uit de keuken mag? Natuurlijk niet. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen wanneer je met je hond of met het eten bezig bent.

Dit geldt ook voor aandacht geven: je kunt hem niet de hele dag blijven aaien. Daarnaast kunnen er ongelukken gebeuren wanneer je hond zich opdringt.

Soms ben je gewoon even niet met hem bezig, en zie je dus niet waar hij uithangt. Als dit toevallig voor je voeten is, en jij staat bovenaan het trapgat, dan ben je minder blij met zijn adoratie voor jou.

Laat je hond dus duidelijk weten wat je niet, en juist wél van hem wil. Zo voorkom je gespannen situaties en blijf je de gezelligste huisgenootjes aller tijden!