verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst bij honden oplossen: wat te doen?

Verlatingsangst bij honden vormt een veel gezien probleem.

De meeste honden hebben in zekere mate angst om alleen te zijn. Wat moeten ze toch zonder hun baasje?

Hoe ontstaat verlatingsangst?

En hoe help je een hond hier vanaf?

Dit artikel geeft je alle tips en trucs rond de hond met verlatingsangst.

Verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst bij honden is een hardnekkig, onhandig en naar probleem. Veel eigenaren komen hier op een zeker punt mee in aanraking, wat meer dan eens tot een scheiding der wegen leidt.

Maar wat is verlatingsangst eigenlijk?

Verlatingsangst houdt in dat de hond moeite heeft met alleen zijn. Van nature leeft de hond in een groep, waardoor alleen zijn risico met zich meebrengt.

Ook onze moderne huishond is vanaf kleins af aan samen met moeder, broertjes en zusjes. Is iedereen weg in het nieuwe huis, dan voelt hij zich verloren en verlaten.

Want wie zegt, dat het baasje ooit weer terug komt?

Deze spanning kan de hond teveel worden, met alle gevolgen van dien. Maar hoe merk je dat je hond verlatingsangst heeft?

Symptomen van een hond met verlatingsangst

Alleen zijn kan je viervoeter veel spanning opleveren. Deze spanning kan in kleine, maar ook grote gedragingen geuit worden. Hoe herken je de angst voor alleen zijn via het gedrag van je viervoeter?

Symptomen van verlatingsangst bij honden:

Onrust voor of tijdens je vertrek:

  • Overmatig aandacht vragen
  • Stresssignalen, zoals hijgen, heen en weer lopen, tongelen
  • Verhoogde activiteit
  • Vocaliseren
  • Volggedrag

Tijdens je afwezigheid:

  • Algehele malaise, met verlies van eetlust, braken of diarree
  • Destructief gedrag
  • Ontlasting laten lopen
  • Ontsnappingspogingen
  • Stressgedragingen zoals zichzelf herhaaldelijk likken, krabben, heen en weer lopen etc.
  • Vocaliseren

De angst om alleen te zijn kent vele gradaties. Sommige honden hebben dit alleen op afwijkende locaties of na vele uren alleen thuis zijn. Anderen kunnen hun baas niet eens naar het toilet zien vertrekken.

Hoe komt een hond aan deze gedragsstoornis?

Waarom heeft mijn hond verlatingsangst?

Om verlatingsangst te kunnen begrijpen en afleren mogelijk te maken, moeten we terug naar de oorzaak. Hoe kan een hond aan deze angst komen?

We zetten de belangrijkste redenen op een rij:

  • Alleen zijn is niet (correct) aangeleerd, bijvoorbeeld in de puppytijd
  • De hond is tijden niet zonder de baas geweest en alleen zijn verleerd
  • Een enge of vervelende gebeurtenis tijdens het alleen zijn (bijvoorbeeld onweer of een inbraak)
  • Grote veranderingen in het huishouden, zoals een scheiding over overlijdensgeval
  • Je hond voelt zich ziek of heeft pijn
  • Kort geleden of vaak van eigenaar/locatie gewisseld
  • Lange perioden van alleen zijn, zonder voer-, wandel- en ontlastingsmomenten, geeft spanning
  • Ouderdomsproblemen zoals dementie
  • Verandering van locatie, bijvoorbeeld verhuizing of alleen zijn op kantoor
  • Verveling tijdens afwezigheid van de baas, waardoor zelf naar activiteiten wordt gezocht

Hiernaast heeft het ene ras een sterkere aanleg dit te ontwikkelen dan het ander, net zoals de intensiteit tussen individuen kan verschillen. Slecht alleen zijn zien we vaker bij zeer baasgerichte of gezelschapsrassen.

Verlatingsangst oplossen

In het afleren en oplossen van verlatingsangst gaat tijd en moeite zitten. Helaas is dit probleem niet in een oogwenk verholpen, de hond moet hierin intensief begeleid worden. Maar hij is het waard; je viervoeter is alleen maar van streek omdat hij je mist!

Verlatingsangst bij honden oplossen kent 3 onderdelen: voorbereiding, de afwezigheid en de terugkomst.

De voorbereiding

Het alleen thuis zijn dient altijd rustig opgebouwd te worden. Dit betekent soms alleen maar de deur voor je neus open en dicht doen. Trek hier een paar weken voor uit, bouw de tijd rustig uit en gedraag je kalm en normaal. Er is toch immers niets geks aan?

Honden hebben ons vertrekritueel (jas aandoen, schoenen zoeken, sleutels pakken) feilloos in de gaten. Neem dit dus op in de training. Pak meerdere malen per dag je sleutels en hang ze terug, ga even héél kort weg, verplaats je jas etc. Hierdoor wordt het een normale handeling, in plaats van een aanwijzing.

Leg zelf geen nadruk op je vertrek, maar vertrek gewoon. Door jouw “tot straks” wordt je hond weer met z’n neus op de feiten gedrukt. Heb je voor niks dagenlang met je sleutels gerommeld.

Help je hond aan (meer) zelfvertrouwen en laat hem voldoende bewegen voor je vertrekt. Zit hij goed in zijn vel, dan is de kans op dit soort angsten veel kleiner.

De afwezigheid

Zet je hond op een plek waar hij geen grote prikkels van buitenaf hoeft te krijgen, zoals de postbode. Geef hem iets voor afleiding, zoals een lekker gevulde Kong. Oefen het gebruik hiervan eerst samen!

Maak een afspraak met de buren, dat zij je kunnen bellen als er overlast plaatsvind. Bonken op de muren is vragen om problemen!

Hang eventueel een camera op voor je eigen rust, zo kun je jouw viervoeter monitoren wanneer je buiten staat.

De terugkomst

Is het niet goed gegaan? Straf je hond dan nooit, dit maakt de spanning alleen maar erger. Neem een stap terug en houd vol!

Geef na binnenkomst je hond pas aandacht wanneer hij zich kalm gedraagt, doe dit rustig en op normale toon.

Verlatingsangst en medicatie

Verlatingsangst afleren kan een hels karwei zijn en veel tijd in beslag nemen. Daarom kiest men in sommige gevallen voor (de ondersteuning van) angstonderdrukkende medicatie.

Overleg dit altijd met je dierenarts of een gedragsspecialist. De medicatie mag nooit de plaats innemen van de training. Dien uw dier in deze situatie ook nooit slaapmiddelen toe, hierdoor wordt de angst alleen maar erger.

Wist je trouwens, dat bij sommige honden de aanwezigheid van een maatje of rustige muziek helpt om kalm(er) te blijven? Ook de veiligheid van een bench kan je hond, na correcte gewenning, een veiliger gevoel geven. Laat de hond echter nooit langer dan 2 uur achter elkaar in de bench alleen.