Hond leren poepen in de kattenbak

Laatste update: 25 mei 2022
hond leren poepen in de kattenbak

Je hond leren poepen in de kattenbak is soms zo gek nog niet.

Als je kat het kan, waarom je hond dan niet?

Over dit onderwerp bestaat veel discussie onder eigenaren.

Toch kan het in specifieke situaties uitkomst bieden.

Maar hoe leer je de hond dit eigenlijk? En is het wel mogelijk?

Gelukkige Honden geeft je een kijkje bij de hond op kattenbakcursus!

Honden op de kattenbak

Je hond leren poepen op de kattenbak klinkt misschien wat raar. Een hond is vaak groter dan een kat, tilt soms zijn poot op om te plassen en krijgt toch genoeg mogelijkheid tijdens het wandelen?

Waarom zou je hem dan op een kattenbak willen zetten? En is dat wel mogelijk?

Onze katten mogen vaak alleen naar buiten om daar te doen waar ze zin in hebben. Althans, grotendeels. Er zijn echter momenten dat ze binnen moeten blijven, sommige katten moeten dit zelfs altijd.

Daarom is de kattenbak uitgevonden. Op deze manier kan je kat zijn behoefte doen wanneer dit zich opdringt, zonder dat hij naar buiten hoeft.

Maar een hond moet vaak wachten op de dagelijkse wandelingen om zijn behoeften kwijt te kunnen. Wat te doen als deze wandelingen of het begeleid plassen niet mogelijk is?

Hierbij kan een kattenbak of vergelijkbaar product uitkomst bieden.

Echter, een gemiddelde kat is een stuk kleiner dan een gemiddelde hond. Hiernaast tilt de helft van de hondenpopulatie zijn pootje op om te plassen, wat in een bak niet erg praktisch is.

Hoe leer je de hond dan toch poepen of plassen op een kattenbak?

Hond leren poepen op de kattenbak

De hond leren poepen op de kattenbak kan heel praktisch zijn wanneer de behoefte buitenshuis doen even op zich moet laten wachten. Dit kan door fysieke redenen van de eigenaar zijn, maar ook die van de hond!

Hiernaast is het fijn om te weten dat je hond altijd zijn plasje of drolletje kwijt kan, ook als jij er even niet bent.

Maar een kattenbak is gemaakt voor katten. Hoe leer je de hond hierop te gaan?

Aandrang

Het belangrijkste met een poep of plaslocatie aanleren is hetzelfde als bij de algemene zindelijkheidstraining. Alleen zet je bij aanstalten tot ontlasten niet je hond buiten, maar op de kattenbak!

Zorg voor een ondergrond van kranten of iets anders wat je hond geen vreemd gevoel vindt. Vaak is kattengrit wat te fijn en kan tussen de tenen gaan zitten.

Hiernaast is het belangrijk dat de bak waarin gepoept wordt groot genoeg is. Bij middel- tot grote honden kan een bovenkant op de bak onpraktisch zijn. Mogelijk zit je hond hierdoor te krap, waardoor hij niet goed zijn behoefte kan doen.

Belonen

Geef je hond zijn rust om zijn behoefte te doen en beloon direct als het goed gaat. Ook als het maar een klein beetje is!

Stopt je hond met zijn behoefte doen? Laat hem dan met rust tot je hem weer aanstalten ziet maken, en probeer opnieuw.

Commando

Je hond op de kattenbak laten poepen gaat gemakkelijker wanneer je hond heeft geleerd te poepen op commando. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel Hond laten poepen op commando.

Naast de kattenbak, zijn er nog meer vaste locaties waar je de hond kunt leren om te poepen. Hoe je hem dit aanleert, lees je in Hond laten poepen op een vaste plek.

Succes!