Hond laten poepen op een vaste plek

Laatste update: 25 mei 2022
hond laten poepen op een vaste plek

Je hond laten poepen op een vaste plek is onderdeel van de zindelijkheidstraining.

De zindelijkheidstraining begint met het herkennen en controleren van de aandrang. Snel naar buiten!

Hiernaast kun je de training verder uitbreiden dan alleen de tuin of buiten op het hondenveld.

Wat dacht je van een hond op de kattenbak?

Gelukkige Honden geeft je alle informatie!

Lees ook: Hond leren poepen op commando

Je hond laten poepen met zindelijkheidstraining

Je hond laten poepen op een vaste plek heeft zo z’n voordelen. Deze voordelen beginnen allemaal bij de basis zindelijkheidstraining. En deze zet je niet alleen bij pupjes in!

Wanneer een hond (groot of klein) bij zijn nieuwe baasjes in huis komt, zijn een hoop dingen nieuw. Een nieuwe omgeving, maar ook nieuwe huisgenootjes en nieuwe regels.

Als eigenaar kun je hier altijd gebruik van maken. Wanneer er vanaf het begin af aan duidelijke regels gelden, zal de hond veel sneller aarden. Juist elke week een regel erbij geven, maakt dat de hond in de war raakt.

Ook afspraken rond plas- en poepgedrag horen hierbij. Mag de hond in de tuin zijn behoefte doen? En zo ja, mag dat dan overal?

Het klinkt logisch: de hond plast niet binnen, alleen buiten. Waarom is een vaste plek voor de behoeften van je hond zo fijn?

Waarom je hond laten poepen op een vaste plek?

Uiteraard leren we onze honden al snel dat een boodschapje in huis niet de bedoeling is. Een ongelukje kan gebeuren, maar het moet geen vaste prik zijn.

Daarom kan het heel waardevol zijn, om tijdens de training te behandelen waar de hond wel of niet zijn boodschapje mag achterlaten. Duidelijke afspraken voorkomen vervelende situaties, zoals een poepend hondje in de tuin van jullie visite. Oeps!

Met dit voorbeeld, komen we op het volgende belangrijke punt: communicatie tussen hond en baas. Hoe weet je dat je hond zijn behoefte moet doen?

Duidelijke communicatie, de geschikte locatie en het moment (commando) zijn bij veel oefeningen cruciaal tijdens de training. Zo ook bij deze specifieke zindelijkheidstraining.

Maar hoe maak je duidelijk waar je hond niet, en vooral wél zijn behoefte mag doen?

Je hond laten poepen op commando

Bij je hond laten poepen op een vaste plek kan een commando voor veel duidelijkheid zorgen. Voor deze training zijn 3 onderdelen belangrijk: de communicatie, de locatie en het moment.

Communicatie

Hoe kun je jouw hond leren poepen op een vaste plek, als je niet weet dat hij moet? Honden leggen vaak contact met hun baasje, wanneer ze een specifieke wens hebben. Gevoerd worden, spelen, maar ook hun behoefte doen!

Zoekt jouw hond contact wanneer hij een boodschapje moet? Maak contact en beloon hem.

Ga in het begin van de training gelijk aan de slag, want nu heeft je hond aandrang! Zonder aandrang tot behoefte kun je dit gedrag niet trainen.

Locatie 

Als gewenste locatie nemen we als voorbeeld de rechterhoek achterin jullie tuin. Dit kan echter ook het plantsoen tegenover jullie huis zijn of een bepaald plekje bij het hondenveld.

Neem je hond hier rustig mee naar toe en geef hem de tijd. Lukt het niet? Ga terug naar binnen en probeer 5 minuten later nog eens, op dezelfde plek.

Begint je hond al eerder met poepen? Dan moest hij wel heel nodig! Negeer dit “ongelukje”, ruim het op en probeer het later opnieuw.

Moment (poepen op commando)

Je hond zijn behoefte laten doen op commando is nog handiger.

Ben je op een plek waar het goed uitkomt? Ga je naar een plek waar het juist niet uitkomt? Of dient je hond niet rechtsachter in de tuin van de visite te poepen?

Dan kun je de hond aansporen dat dit een goed moment is.

Zoekt je hond een plekje om zijn behoefte te doen, spoor hem dan rustig aan met het commando “Poepen” of “Plassen”. Laat je hond rustig zijn behoefte doen en beloon daarna direct, waarbij je het commando een aantal keer herhaalt.

Laat je hond tijdens zijn behoefte doen met rust en straf nooit als het niet gelijk zo gaat als je gehoopt had. Sommige honden raken hier zo gespannen van dat ze niet meer durven!

Je hond laten poepen op de kattenbak

Soms wordt het poepen op een vaste plaats of op commando nog een stapje verder genomen. En dit is niet zo slecht, als het misschien lijkt!

Een hond hoort toch niet thuis op de kattenbak, zul je denken? Natuurlijk moet een boodschapje doen op de kattenbak geen vervanging zijn van de dagelijkse portie beweging. Hier wordt het namelijk vaak mee geassocieerd.

Maar wat als je een heel oude hond hebt? Of een hond met zwarte artrose, die met koud weer niet naar buiten kan? Dan is een vast plekje in huis de perfecte uitkomst!

Nu moet er goed nagedacht worden over de vormgeving van deze plek. Er zijn namelijk 3 belangrijke factoren, die het poep- en plasgedrag van je hond beïnvloeden.

  • Geslacht
  • Grootte
  • Hygiëne

Is je hond een reu of teefje, oftewel: plast de hond zittend of met het pootje omhoog? Hiernaast: is de behoeften-bak groot genoeg? Een Yorkshire Terriër past wel op een kattenbak, maar voor een Labrador Retriever wordt dit wat lastig.

Laat de hond altijd op een krant of ondergrond poepen die goed schoon te maken is. Verwijder de uitwerpselen altijd direct en maak het plekje gereed voor de volgende behoefte. Niet alleen hygiënisch voor jou, maar ook voor je viervoeter.