Hond leren poepen op commando

Laatste update: 25 mei 2022

Je hond leren poepen op commando kan heel handig zijn.

Niet alleen spreken jullie duidelijk af waar het wel en niet kan, je hebt ook meer controle over het wanneer!

Heel handig als je op visite gaat, bijvoorbeeld.

Maar ook om ontlasting te verzamelen voor laboratoriumonderzoek bij de dierenarts.

In dit artikel lees je alles over poepen op commando!

Lees ook: Hond laten poepen op een vaste plek

Waarom je hond leren poepen op commando?

Waar je hond wel of niet mag poepen, leert hij al vroeg bij de zindelijkheidstraining. Maar je hond leren poepen op commando neemt dit nog een stapje verder.

Waarom is het aanleren van commando’s zo belangrijk voor je hond? Mag hij dan helemaal niks meer zelf bepalen?

Natuurlijk wel, maar een maatschappij die compleet gericht is op de mensenwereld kan veel verwarring bij je hond veroorzaken. Veel concepten die wij logisch, makkelijk of misschien wel vies vinden, zijn voor de hondenmaatschappij heel normaal!

Daarom geeft training en het aanleren van commando’s je hond een leidraad om mee te functioneren. Niet omdat hij geen eigen wil mag hebben, maar omdat het baasje wél begrijpt wat er om hen heen gebeurt.

Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden tijdens de training. Doet jouw hond niet (vanzelf) wat jij logisch zou vinden? Dan doet hij niets ‘fout’, maar snapt gewoon niet waarom dit logisch zou zijn!

De beleveniswereld van een hond kan sterk verschillen van de perceptie van het baasje. Daarom is zindelijkheidstraining ook zo belangrijk. Een hond bevuilt zichzelf niet snel. Maar een plasje binnenshuis of een poepje bij de buren in de tuin: waarom niet?

Daarom is het belangrijk om duidelijk aan te geven waar de hond wel en niet zijn behoefte mag doen. Maar hoe pak je dit aan?

Je hond leren poepen op commando

Wil je de hond leren poepen op commando, dan moet de training duidelijk ingericht worden. Hierbij zijn 3 onderdelen belangrijk: de communicatie, de locatie en het moment.

Communicatie

Hoe kun je jouw hond leren poepen op commando, als je niet weet dat hij moet? Honden leggen vaak contact met hun baasje, wanneer ze een specifieke wens hebben. Gevoerd worden, spelen, maar ook hun behoefte doen!

Zoekt jouw hond contact wanneer hij een boodschapje moet? Maak contact en beloon hem.

Ga in het begin van de training gelijk aan de slag, want nu heeft je hond aandrang! Zonder aandrang tot behoefte kun je dit gedrag niet trainen.

Locatie 

Vervolgens kies je een locatie uit waar de hond zijn behoefte mag doen. Neem je viervoeter hier rustig mee naar toe en geef hem de tijd.

Lukt het poepen niet? Ga terug naar binnen en probeer 5 minuten later nog eens, op dezelfde plek.

Begint je hond al eerder met poepen, dan jullie bij de locatie zijn? Dan moest hij wel heel nodig! Negeer dit “ongelukje”, ruim het op en probeer het later opnieuw.

Moment 

Ben je op een plek waar het goed uitkomt? Ga je naar een plek waar het juist niet uitkomt? Of dient je hond niet over 5 minuten in de tuin van de buren te poepen?

Dan kun je de hond aansporen dat dit een goed moment is. Ga naar de eerdere poep- of plaslocatie en geef het commando. Geef de hond tijd om te reageren!

Laat je hond tijdens zijn behoefte doen met rust en straf nooit als het niet gaat als je gehoopt had. Sommige honden raken hier zo gespannen van dat ze niet meer durven!

Het poepcommando aanleren

Het commando om te poepen, kun je introduceren wanneer je hond aanstalten maakt om zijn behoefte te doen. Zeg op dit moment zijn naam en geef het commando “Poepen”.

Laat hem vervolgens rustig zijn behoefte doen en beloon daarna, terwijl je het commando herhaalt. Dit kun je ook oppakken tijdens plasgedrag, met het commando “Plassen”.

Beloon uitbundig en direct na het gewenste gedrag. Maar wel als je zeker weet, dat je hond klaar is!

Wanneer het oefenen met het nieuwe commando goed gaat, kun je het op andere locaties gaan gebruiken. Geef je hond de tijd en negeer foutjes. Het aanleren van zo’n commando kan best spannend zijn.

Succes!