Heeft jouw hond wel eens een muilkorf om gehad?
Is het voor je hond handig, of is het nodig?
Muilkorven en snuitjes hebben tegenwoordig vaak een slechte reputatie.
Maar in sommige landen zijn ze zelfs verplicht!
Wanneer gebruik je ze eigenlijk?
En is het zielig voor je hond?
Lees verder en krijg antwoord op deze vragen.
In dit artikel gaan we in op het gebruik en misbruik van de muilkorf.
Muilkorf voor je hond
Een muilkorf en zogenoemd “snuitje” hebben over het algemeen een slechte reputatie. Men vindt het zielig, of de hond in kwestie krijgt meteen het label “gevaarlijk”.
Maar is een muilkorf echt zo verschrikkelijk voor je hond? En moeten alleen woeste bijters een snuitje om?
Een muilkorf of snuitje voor je hond kan om verschillende redenen gebruikt worden. Een dierenartsbezoek, drukke kinderen of andere honden over de vloer; allemaal situaties waarin een muilkorf je extra controle geeft over de situatie.
Ze worden namelijk vaak gebruikt om bijten tegen te gaan. Je hoort ook wel eens dat men hun hond zo minder wil laten blaffen of slopen.
Vind je geen goed passende muilkorf? Misschien heeft jouw hond wel een aparte snuitvorm. Laat je adviseren door een dierenarts.
Waarvoor een muilkorf ook heel handig kan zijn, is ongewenst eetgedrag voorkomen. Sommige honden pikken werkelijk alles van de straat: drollen, dode knaagdieren, gifkorrels.
Als eigenaar vind je dit doorgaans niet heel smakelijk. Daarnaast kan je hond zichzelf in gevaar brengen, door gif of oneetbaar materiaal naar binnen te werken.
Een muilkorf kan, naast de nodige training, voorkomen dat je hond iets schadelijks oppeuzelt.
Welke muilkorf voor je hond?
Allereerst stel je jezelf de vraag: waarom heeft mijn hond een muilkorf nodig? De reden en duur van het dragen bepaalt namelijk welk type je gebruiken moet. Doorgaans kies je tussen een snuitje of een ‘echte’ muilkorf.
Snuitjes hebben een stevige koker die aan het einde ruimte vrijlaten voor de neusgaten. Echter, om effectief te zijn moet het snuitje goed de mond van de hond kunnen omsluiten.
Hierdoor zijn ze geschikt voor korte perioden van controle, zoals tijdens een dierenarts bezoek. De mond zit dan stevig dicht, zodat de hond niet kan blaffen of bijten.
Snuitjes zijn niet geschikt voor honden tijdens lichaamsbeweging. De mond zit stevig dicht, waardoor de hond niet hijgen kan. Dit kan voor benauwdheid en oververhitting zorgen.
Helaas is dit ook een nadeel. Wanneer de mond stevig dicht zit, kan de hond niet hijgen. Deze gedraging zien we vaak bij een hond die van streek is. Ook braken wordt door een snuitje onmogelijk gemaakt.
Moet je hond langer onder controle gehouden worden, of raakt hij snel onrustig? Dan kun je kiezen voor een muilkorf.
Een muilkorf heeft een heel andere vorm dan een snuitje. Vaak is het een soort ‘kooitje’ die je ruim over de snuit van de hond heen schuift. Hij is gemaakt van metaal, kunststof of ijzer en vormt dus een stevig hekje.
De hond kan gewoon zijn mond open doen, maar kan niks beetpakken. Er zijn muilkorven met kleine, en wat grotere gaatjes. Zo kan je hond gewoon drinken met een muilkorf om, of kan je hem belonen tijdens de training.
Wanneer hij goed past en geen scherpe randen heeft, is een muilkorf dus fijner om te dragen dan een snuitje. Hiermee kan je hond gewoon alles, behalve bijten!
Muilkorf tegen slopen
Sommige honden hebben de neiging om dingen te slopen. Slopen kan je hond doen uit stress, bijvoorbeeld bij lang alleen thuis zijn. Maar niet alleen wanneer de baas van huis is, kauwen de muizen aan tafel.
Het kan ook een manier zijn om bezig te blijven. Kauwen op tafelpoten, het eten van kamerplanten; als ze maar iets te doen hebben.
Tijdens de training om slopen af te leren, kan een muilkorf een handig hulpmiddel zijn.
Laat je hond echter nooit alleen met een muilkorf om. Krijgen ze de muilkorf niet af, dan kan er paniek ontstaan. Ook kan je hond zich bezeren bij het afpeuteren van de muilkorf, of vast komen te zitten.
De muilkorf kan assisteren in de training door het sloopgedrag even tegen te houden. Zo krijg jij de kans om de hond te belonen. Zo creëer je met wat hulp de situatie die je wilt zien.
Maar een muilkorf mag nooit een lange termijn- oplossing zijn bij sloopgedrag. Zet liever je hond in een rustige omgeving en laat hem wennen aan zijn huidige stress-situatie.
Geef hem tijden van rust, en tijden van spel. Ga je even weg? Zorg ervoor dat je hond genoeg te doen heeft, en introduceer geregeld nieuwe speeltjes of spelletjes.
Lees ook: Hond kauwt alles stuk
Muilkorf tegen blaffen
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom honden blaffen. Net als bij mensen, is de één vocaler dan de ander.
Maar je hond kan ook naar een ander levend wezen of object blaffen als waarschuwing: blijf bij me weg! Blaffen uit opwinding, blaffen van schrik, blaffen uit protest: het kan allemaal.
Bij een snuitje zou je denken, dat het blaffen tegen kan gaan. Je hond kan immers zijn mond niet open doen.
Voorkom dat je hond vast komt te zitten of zichzelf pijn doet; sommige honden peuteren de muilkorf weer af. Laat een gemuilkorfde hond dus nooit alleen!
Het vervelende met blaffen is: je hond wil iets duidelijk maken. Kunnen ze niet blaffen? Dan vinden ze wel een andere manier om zich te uiten.
Dit geldt eigenlijk voor al het ongewenste gedrag: de aanleiding gaat niet weg door het symptoom te bestrijden. Zolang de stress er nog is, zal je hond willen blaffen.
Het loont veel meer om hier tijdens de training aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld: blaft je hond als hij alleen thuis is?
Begin dan van voren af aan met het aanleren van alleen zijn. Begin met een paar seconden, en bouw dit op.
Lees ook: Blaffen afleren
Muilkorf tegen bijten
Vertrouw je de situatie niet, waarin jij en je hond zich bevinden? Dan kan een muilkorf voor wat rust zorgen. Soms ben je als eigenaar bang dat je hond iemand zal bijten.
Bij de dierenarts of bij drukke kinderen in de buurt, mag dit absoluut niet gebeuren. Toch is de kans groot dat je hond schrikt of van streek raakt.
Met een muilkorf om, wordt je hond tegengehouden en ben je zelf geruster. Dit straal je uit naar je hond: er is niets aan de hand.
Helaas is in sommige Europese landen het muilkorven van bepaalde (grote) hondenrassen verplicht. Ook kan de gemeente na een incident eigenaren verplichten de betrokken hond te muilkorven, om herhaling te voorkomen.
Zo zie je maar weer, de mens heeft vaker training nodig dan de hond.
Het belangrijkste is vooral, dat je genoeg tijd stopt in het voorkomen en oplossen van het probleem.
Een muilkorf houdt je hond tegen, maar als hij sloopt uit stress of bijt uit angst of agressie is er een achterliggend probleem wat aandacht verdient.
Vaak geldt bij gedragsproblemen: kan de hond het niet op de ene manier uiten, dan vindt hij wel een andere. Ga dus aan de slag met je hond, en laat je eventueel adviseren door een gedragsdeskundige of dierenarts.
Lees ook: Hond bijt baas
Muilkorf training voor je hond
Een muilkorf kun je doorgaans niet zonder training gebruiken. Het is toch even wennen, zo’n ding om je snoet. Hoe leer je je hond de muilkorf als iets positiefs te zien?
Het allerbelangrijkste bij muilkorf-training is: houd het leuk. Als je te snel gaat of je hond wordt bang, krijg je de muilkorf nooit meer zonder stress om.
Behandel de muilkorf dan ook als iets leuks en interessants. Toont je hond interesse? Snuffelt hij aan de muilkorf? Beloon hem dan, dit is wat je wil bereiken.
Beloon je hond elke keer als hij aan de muilkorf wil snuffelen, of aanraakt met zijn neus. Zo wen je hem aan de aanraking, en gaat het op zijn eigen initiatief.
Wil hij nog niet? Geef hem dan meer tijd om te wennen. Maak het voorwerp aantrekkelijk door ermee te spelen of er pindakaas op te smeren.
Houd de muilkorf training leuk: zo voorkom je extra problemen in stressvolle situaties.
Gaat de aanraking goed? Dan kan je hem een stukje over de hondenneus schuiven. Presenteer het als iets grappigs, de hond voelt jouw eventuele spanning namelijk feilloos aan.
Hoe ver je hond zijn neusje in de muilkorf moet steken voor een beloning, kun je nu op gaan bouwen. Zet het eventueel op commando (bijvoorbeeld “In” en “Uit”).
Kan je hond zijn neus er helemaal in steken? Wen hem dan aan de muilkorf even om hebben. Begin met één seconde, en pak alles rustig aan: het omdoen, het vastmaken, het losmaken, het afdoen.
Een muilkorf doet geen pijn, is niet eng en is vooral geen straf. Dus hoe meer gehaast en gespannen jij bent, hoe “erger” je hond daar op anticipeert.